29. března 2015

Týden v politice - rozhovor týdne

Rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou v pořadu České televize Týden v politice.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Kam dál s českou ekonomikou? Tak tuto otázku položila tento týden i Občanská demokratická strana. A hostem dnešního Týdne v politice je předseda ODS Petr Fiala. Dobrý večer.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Dobrý večer.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Pane předsedo, ideová konference Kam dál s českou ekonomikou?, tak jste jí nazvali. Pojďme začít u toho, v jakém stavu je teď podle vás ekonomika.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Na jedné straně bychom mohli říct, že v dobrém, protože konečně po několika letech máme ekonomický růst a jakýsi bonus, který získala Sobotkova vláda. Není to její zásluha, jak se nám pan premiér Sobotka nebo pan ministr financí Babiš snaží říct. Ale je to spíše zásluha dobrého hospodaření předcházejících vlád, které provedly naši zemi přes ekonomické obtíže. Nicméně, vláda vůbec nevyužívá těch dobrých podmínek, které má díky rostoucí ekonomice. Neinvestuje dostatečným způsobem. Komplikuje daňový systém. Nezlehčuje lidem podnikání. A dělá všechno pro to, aby ohrozila naši budoucnost. A to já vládě opravdu velmi vyčítám, protože z hlediska budoucnosti našich dětí, nás, dělá vláda nebezpečné kroky. Abych mluvil konkrétně. Vezměte si rušení některých opatření, která byla v minulosti přijata. Můžeme si o nich myslet cokoliv. Ale která chtěla řešit třeba problémy zdravotnického systému: regulační poplatky. Nebo to, že máme problémy s tím, jak zajistit důstojné stáří seniorům, jak vyplácet dobře penze. Mám tady na mysli druhý pilíř důchodového spoření. Vláda to ruší a já jako pravicový politik říkám: Kdyby vláda předložila nějakou levicovou koncepci, tak bych to třeba i pochopil, byť by se mi to nelíbilo. Ale vláda to ruší bez koncepce, a to považuji za naprosto neodpovědné.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

A vy koncepci máte, jak byste vedli Českou republiku?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

My samozřejmě koncepci máme. A jedna z věcí, které je možné dělat v době, kdy máme ekonomický růst, je snižování daní, snižování byrokratické zátěže, přesně opačné kroky, které dělá Sobotkova vláda. Já někdy vlastně přemýšlím nad tím, co premiér, co ministr Babiš svými opatřeními sledují. A jediná odpověď, kterou mám, není prosperita České republiky, zajištění budoucnosti, ale třídní boj s lidmi, kteří podnikají, kteří se o něco snaží, a hlavně s těmi, kteří jsou živnostníci a drobní podnikatelé. Jak víme, tak živnostníky, a několikrát se i v tomto podřekli, sociální demokraté rádi nemají. Pan ministr Babiš jim nerozumí, protože se stará jen o velkopodnikatele, a tato vláda dělá jeden krok za druhým, aby jim zkomplikovala život. Připomeňme si omezení paušálů. Připomeňme si nesmyslná kontrolní hlášení plátců DPH. A teď nejnověji útok na živnostníky prostřednictvím registračních pokladen. To všechno přece není rozumný postup ekonomicky kompetentní vlády.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

K tomu se určitě ještě dostaneme, k registračním pokladnám. Ale začneme daněmi, protože ty jsou i pro Občanskou demokratickou stranu důležité. Vy chcete rušit daň z nabytí nemovitosti. To už jste oznámili. Jsou i nějaké další daně, které byste chtěli zrušit?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

My chceme zjednodušovat daňový systém, rušit zbytečné daně a snižovat daně. Ve všech těchto směrech postupujeme nejen, že něco říkáme, ale navrhujeme konkrétní řešení. Já jsem před čtrnácti dny jménem občanských demokratů v Poslanecké sněmovně předložil návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, jak jste vy správně zmínil. A já bych chtěl všechny ujistit, že to není žádné populistické gesto, ale vychází to z jasných ekonomických čísel, parametrů, my prostě víme, že ta daň je zbytečná, a že si můžeme dovolit ji zrušit.  

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

9 miliard?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

9 miliard. Ano, ale k tomu si připočítejte, že stát vynakládá ročně minimálně půl miliardy korun na výběr té daně, že vlastně ta daň zatěžuje především mladé lidi, rodiny, kteří si chtějí pořídit bydlení. A že těch 9 miliard můžeme dát do kontrastu s 10,5 miliardami, o které vláda meziročně zvýšila provozní náklady ministerstev. Úplně zbytečně. Takže vláda tady vydává peníze na úředníky, na jejich vyšší počet, vyšší platy. Na některých ministerstvech máme 9 náměstků. V minulosti jsme mívali 4 a stačilo to. A místo těchto 10,5 miliard klidně můžeme ulehčit lidem a vzít jim jednu daň. Ale je tu samozřejmě ještě jedno číslo. Když jsem mluvil o tom, že se vláda těší, nebo může využívat výhod toho, že naše ekonomika roste, tak jenom jedno procento růstu HDP znamená přínos zhruba 12 miliard korun. Takže není žádný problém tuhle zbytečnou daň zrušit. Vy jste se mě ptal...

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

 

Ještě nějaké jiné daně?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ano. Vy jste se mě ptal na další daně. My vždycky předkládáme jenom to, co máme dobře ekonomicky spočítáno. Nyní pracujeme na návrhu na úplné zrušení silniční daně a uvažujeme o dalších věcech. A chtěl bych také připomenout, že jsme to byli my, kdo navrhoval, aby daň z přidané hodnoty měla jenom jednu výši, jednu sazbu. A pokud má mít dvě, tak aby ta dolní sazba se snížila na 10 %, protože i to si můžeme ekonomicky dovolit. A podívejte se, co tady máme: kvůli Sobotkově vládě tady máme tři sazby DPH, což nesmírně komplikuje daňový systém. Navíc neplatí ty argumenty, se kterými ta daň byla zavedena. Lidem vykládal pan premiér i pan ministr Babiš, že se jim zlevní léky, když budou v 10% sazbě. A když se podíváme na zprávy z lékáren, tak zjistíme, že se léky vůbec nezlevnily.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Vraťme se k té silniční dani. To je dalších minus 5,5 miliardy zhruba. Kde byste na to vzali?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Tam pořád platí, že v době ekonomického růstu je možné, když se ekonomice daří a když jsou vyšší příjmy do státního rozpočtu, tak je samozřejmě možné a je to i správné ty zbytečné daně rušit, protože 5 miliard korun není příliš mnoho peněz hlediska těch nákladů, které jsou s tím spojeny. Tady nemůžete počítat jenom náklady, které má přímo stát, ale musíte počítat i ty nároky, které jsou kladeny na podnikatele s tím, že se touto daní musí zabývat. Silniční daň je určitě věc, kterou je možné zrušit stejně jako tu daň z nabytí nemovitosti.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Když už jsme byli u té evidence tržeb, tak TOP 09 řekla tento týden v České televizi, že nedopustí, doslova a do písmene, přijetí tohoto zákona. Podpoříte jí v tom?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ono je to naopak. My jsme to řekli první a TOP 09 řekla, že se k nám přidá. Mně nejde o to, kdo to řekl první. Ale...

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Co znamená, že nedopustí?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Protože jsme autory té myšlenky, tak jí chceme také vysvětlit. My využijeme všech možností, které nám dává jednací řád Poslanecké sněmovny, abychom přijetí tohoto opatření zabránili, protože ho považujeme za likvidační pro řadu živnostníků a drobných podnikatelů. Ale hlavně ho považujeme za úplně zbytečné. To nic nepřinese, ale může to spoustu lidí ohrozit. A bohužel, někteří moji političtí kolegové z jiných politických stran se na svět dívají optikou tady z Prahy nebo třeba z Brna, ale vůbec nevidí, co se děje v menších městech, v obcích, prostě kde řada lidí tak tak přežívá se svým podnikáním. Dělají to proto, že to mají rádi, je to pro společnost nesmírně užitečné a teď přichází jedno opatření za druhým, které jim říká: Té živnosti nechte, protože my vám nakládáme takové úkoly, že si s tím vlastně neporadíte. A to je příklad těch registračních pokladen. A proto je tak důležité tomu zabránit. Ne proto, že chceme bránit, aby se někdo kontroloval, ale prostě my chceme zabránit tomu, abychom tady zlikvidovali část živnostníků a drobných podnikatelů.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

To znamená, že využijete i obstrukce?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Já jsem ten poslední, kdo by hrozil. A na číslech třeba našich hlasování v Poslanecké sněmovně...

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Ale když jste řekli, že to nedopustíte? Tak tam cítím hrozbu...

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ano, na našich hlasováních ve sněmovně vidíte, že my jsme opravdu konstruktivní opozice. Ale já jenom připomenu ten příklad se služebním zákonem, který všichni znají. My jsme žádali o jednání, žádné nebylo. Pak jsme řekli: my nemáme jinou možnost, než o tom obsáhle diskutovat v Poslanecké sněmovně, chcete-li použít obstrukce. Najednou bylo jednání. A podívejme se: vládní koalice při jednání zjistila, že řada našich návrhů, vlastně většina je rozumná, a byla ochotna nakonec ten zákon upravit. V případě těch registračních pokladen já si nedovedu představit, co by byl ten kompromis. Ale hlavně, a proto já teď neřeknu: budeme dělat obstrukce nebo nebudeme. Já pořád nevím, co vlastně vláda předloží? Když jsem poslouchal ministra Babiše před čtrnácti dny, tak se to mělo týkat všech podnikajících, kteří něco prodávají. Když poslouchám ministra Babiše teď, tak najednou se to týká jenom pohostinství. Ale hned za dvě hodiny na to jeho náměstkyně paní Hornochová řekne: no v první fázi jenom pohostinství, ale pak se to zase bude týkat úplně všech. Tak já vlastně nevím, s čím vláda přijde.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Byl by možný nějaký kompromis, tak aby to dopadlo jako se služebním zákonem nebo že si spolu sednete k jednacímu stolu a dohodnete nějakou variantu? Protože vláda nechce ustoupit.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Nedovedu si to v tomto případě představit, ale hlavně nevím, z čeho vláda nechce ustoupit, když sama vláda neví, co vlastně chce a každý mluví nějakým jiným jazykem. Abych to řekl úplně jasně. Pro mě není kompromis politickým cílem. Pro mě kompromis může být maximálně nějakým dobrým výsledkem jednání. A tady si nedovedu představit žádný dobrý výsledek, protože zavedení registračních pokladen, tak jak ho navrhuje pan ministr Babiš, jak nám to dává za příklad někde z Chorvatska, nic dobrého nepřinese. To je možná také důležité. Já jako většina mých spoluobčanů jezdím rád do Chorvatska, trávím tam každý rok dovolenou, mám tu zemi rád, ale když se dívám na to, kam by měla směřovat Česká republika, nezlobte se na mě, já se dívám na západ. A ve většině zemí na západ od nás žádné registrační pokladny tohoto typu se složitým informačním systémem prostě nejsou, protože je to zbytečné a nebezpečné.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Sledujete Týden v politice. Naším dnešním hostem je předseda ODS Petr Fiala. Pane předsedo, pojďme na aktuální témata. Příští týden bude vláda schvalovat další projekt zelená úsporám, pokračování tohoto projektu. Jak vy se na něj díváte? Je to dobrý dotační projekt?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Já se obecně dívám velmi negativně na všechny dotační projekty, protože pokřivují podnikatelské prostředí, nedávají všem stejnou šanci a mnohem lepší, než něco povzbuzovat dotacemi, tak je vytvořit lepší podmínky. Lepší podmínky třeba snížením daňové zátěže a podobnými věcmi. A podívejme se...

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

A nedává to šanci majitelům domů, obyvatelům, lidem obyčejným prostě si zateplit dům, snížit energetickou náročnost?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

To třeba ano. Ale možná by to udělali sami od sebe. Když bychom jim: 1/ snížili náklady na pořízení toho domu. Což my navrhujeme v rámci zrušení, úplného zrušení, znovu říkám: úplného zrušení daně z nabytí nemovitosti. Možná bychom jim to umožnili mnohem lépe, kdybychom je tolik nezatěžovali výběrem financí a nechali jim víc peněz a pak nemusíme nic spravedlivě přerozdělovat. A mimochodem, já jsem i skeptický k proto, že tato vláda řadu těch dotačních opatření, které dělá, nedělá proto, aby něčemu pomohla, ale aby někomu pomohla. A když se podívám třeba na tzv. zelenou naftu, kterou vláda znovu zavedla, tak zaprvé zjistím, že spousta zemědělců zvláště těch menších, na ně vlastně nedosáhne, protože se jim to nevyplatí. Ti větší ano. A kdo na tom vydělá nejvíc, no to je společnost Agrofert, která jenom zavedením zelené nafty, této vlastně dotace, získá ročně 32 milionů korun, aniž cokoliv udělá. A to mi tedy nepřipadá jako dobrá politika.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

A co to má společného se zelenou úsporám, tam Agrofert nehraje roli?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

V zelené úsporám možná Agrofert nehraje roli, tam třeba nejde o přímý střet zájmů, jako v případě biopaliv a všech těchto opatření, které vláda dělá. Ale hraje tam roli to, co jsem říkal předtím, a to je dotační politika, která takováto nemusí být, protože lidem lze pomoci mnohem lépe tím, že budete míň přerozdělovat a necháte jim víc peněz.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Říkáte to i s vědomím, že to je velmi oblíbený dotační program, který využívá řada obyčejných lidí?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ano. A neříkám, že my to budeme nějakým způsobem blokovat, ale říkám svoji, myslím, že poměrně jasně, politickou představu. Zbavme se nejrůznějších dotací, přestaňme pokřivovat prostředí a pomožme lidem tak, že jim necháme více peněz. To je vždycky mnohem účinnější způsob. A oni si, když budou mít lidé ty peníze ve svých peněženkách, tak si poradí. A mimochodem, každá koruna, kterou lidem dáváte přes stát a nenecháte jim ji, je vlastně mnohem dražší. Když já vám teď řeknu, a to já nesmím samozřejmě udělat a já to nemyslím vážně. Ale kdybych vám teď řekl: Pane Keblúšku, já vám dávám 30 korun, tak vy máte 30 korun. To je mimochodem ten zrušený regulační poplatek ve zdravotnictví. A když vám řeknu: Pane Keblúšku, já vám dám 30 korun, ale uděláme to prostřednictvím ministerstva financí nebo pražského magistrátu nebo něčeho, tak aby vám přišlo 30 korun, tak já tam musím dát 60 anebo aspoň 50 korun, protože prostě musím zaplatit ty náklady, které jsou s tím spojeny. Tak není rozumnější a logičtější nechat lidem peníze v kapsách a ne přerozdělovat je složitě některým z nich prostřednictvím státu?

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Opusťme téma 30 korun.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Ano, to je nebezpečné, ale já jsem to opravdu nemyslel vážně.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Pojďme se podívat na další téma, registr smluv. Vláda, koalice se dohodla, že registr smluv ano, nicméně úplně jasno není, jestli by se měly zveřejňovat i smlouvy do minulosti. Jak vy se na to díváte?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Jednak se na to dívám tak, že smlouvy do minulosti by se zveřejňovat neměly. Ne proto, že by tam mohlo vyjít na povrch něco tajného, ale prostě proto, že někde to ani není možné. Prostě povaha té smlouvy je taková, že nemá být zveřejněna. Ale hlavně se na to dívám tak, že najednou koalice, když hrozně hlasitě deklarovala, jak musí být registr smluv, najednou, když přemýšlí nad tím, co to bude v praxi znamenat, tak dochází k tomu, že řada našich argumentů, se kterými jsme vystupovali a řada našich návrhů, které jsme chtěli přednést v rámci pozměňovacích návrhů, že je vlastně relevantní. Že na nich je mnoho pravdy. Najednou slyšíme, že to nebudou smlouvy do 50 tisíc korun. Najednou je tam spousta různých výjimek a úprav. A ono se jenom ukazuje, že ten koncept zveřejňování všech smluv a ještě se sankcemi, když se ta smlouva třeba opomene zveřejnit, že je hodně problematický.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Ale s principem zveřejňování smluv takový problém nemá Občanská demokratická strana?

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Pokud to nebude znamenat velkou finanční zátěž a administrativní zátěž pro úřady. A pokud to nebude znamenat úplné ochromení třeba činnosti starosty na nějaké malé obci, protože ono je opravdu něco jiného zveřejňovat smlouvu na magistrátu s velkým aparátem. A něco jiného je, když to tam nějaký pan starosta, který se o obec stará v podstatě po večerech, má to všechno na starosti, má dělat sám. Takže pokud to opatření bude takové, že nezpůsobí větší komplikace, tak prosím. Ale že bych byl z této myšlenky nějak nadšený, to teda nejsem, protože už teď se zveřejňují smlouvy nad 500 tisíc korun. Už teď se dostanete k naprosté většině smluv, pokud o to požádáte. A je to zase jenom takové opatření, které v praxi nic  nového nepřinese.

 

Vladimír Keblúšek, moderátor:

Hostem pořadu Týden v politice byl Petr Fiala, předseda ODS. Děkuji za rozhovor.

 

Petr Fiala, předseda ODS:

Děkuji za pozvání.