26. března 2015

Ministerstvo financí obchází zákon o veřejných zakázkách

Státní pokladna Centrum sdílených služeb, s. p., což je Ministerstvem financí účelově zřízená organizace s cílem vybudovat systém provozující registrační pokladny, vyhlásila 23. března 2015 tři veřejné zakázky na dodávku služeb v oblasti IT poradenství v celkové hodnotě 5 999 997,- Kč (každá za 1 999 999,- Kč).

Čas na podání nabídek jsou pouhé čtyři dny (https://www.vhodne-uverejneni.cz/profil/statni-pokladna-centrum-sdilenych-sluzeb-s-p).

„Z předpokládaných cen, kdy každá ze zakázek o pouhou jednu korunu splňuje limit pro zakázky malého rozsahu, je zřejmé, že snahou zadavatele bylo vyhnout se složitějšímu režimu, který by byl rozsahem zakázky odpovídající,“ upozorňuje Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS.

Tři vypsané zakázky se týkají konzultace v oblasti bezpečnosti, architektury a projektového a procesního řízení IT systému.

„Zarážející je i požadavek na ‚schopnost bezproblémové komunikace v českém a slovenském jazyce (slovem i písmem)' pro konzultanta v oblasti projektového a procesního řízení. Je evidentní, že zadávací kritéria jsou upravena pro konkrétního dodavatele. Jestliže Andrej Babiš prosazuje transparentní veřejnou správu, s čímž lze jenom souhlasit, měl by dané výběrové řízení zrušit a z pochybení vyvodit personální zodpovědnost u dotčených osob,“ dodává Zbyněk Stanjura.

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení