10. března 2015

ODS: Do Sněmovny jdeme s konkrétními návrhy

V tomto sněmovním týdnu představí občanští demokraté hned několik návrhů zákonů, jejichž cílem je přesunout peníze od nenasytného státu k občanům. Strana také vyzve vládu k rozpočtové odpovědnosti.

 
ODS bude navrhovat zrušení daně z nabytí nemovitosti: „Jedná se o dvojí zdanění. Byt si totiž kupujeme z již zdaněných peněz. Stát tak vysaje peníze lidí hned dvakrát. To je nepřijatelné. Daň také neskutečně otravuje život zejména mladým rodinám. Těžko se dostávají k prvnímu bydlení. Věřím, že náš návrh projde: potom lidé ušetří. Pokud si budou chtít koupit byt za milion, ušetří 40 000 korun. To je už v rodinném rozpočtu pořádně cítit. Stát navíc na této dani vybere pouze 9 miliard, přitom jen letos rozhází 10,5 miliard, když navyšuje provozní výdaje. Naléháme na vládu: nechte peníze lidem, vědí lépe než vy, jak s nimi naložit,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.
 
ODS také vypracovala novelu zákona o stavebním spoření: „Touto novelou reagujeme na problém s chybným výkladem zákona, který žene rodiny až k opatrovnickým soudům a komplikuje jim život. Rodiče nemohou nakládat se stavebním spořením svých dětí, když jim např. chtějí předělat pokoj. Rodiče mají mít právo s těmito penězi nakládat, zejména, pokud je sami spoří. Není důvod vláčet zodpovědné rodiče po soudech,“ popisuje problém Petr Fiala.
 
Občanští demokraté dlouhodobě usilují o přijetí „finanční ústavy“, která by donutila levicové vlády k rozpočtové odpovědnosti. Návrh, se kterým však přichází tato vláda, je vykastrovaný: „Došlo k dramatickému zmírnění všech důležitých parametrů. Je možné říct, že zbyl jenom nadpis. Považujeme za skandální, že návrh neobsahuje žádné dopady špatného hospodaření na osud vlády, ani na platy politiků. Proto předložíme pozměňovací návrhy, které budou obsahovat odpovědnost politiků za zadlužování naší země. Jestli se parametry zpřísní, návrh podpoříme, nebudeme však hlasovat pro návrh, který nezabrání plýtvání vlády,“ zdůvodňuje místopředseda ODS Martin Novotný.