24. února 2015

Petici pro korunu znovu projedná Senát

Petice pro korunu je opět ve hře. Po veřejném slyšení senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva z listopadu loňského roku projedná petici o zachování české koruny jako národní měny Senát i na svém plenárním zasedání. Další slyšení proběhne ve středu 25. února 2015.

 
Petici pro korunu podpořilo elektronicky či vlastnoručně na 65 tisíc lidí a petice tak získala dostatečný počet podpisů na to, aby se jí Senát musel zabývat. Na prvním veřejném slyšení v listopadu loňského roku diskutovali zástupci Senátu, ministerstva financí a dalších institucí o aspektech a rizicích přijetí společné měny. Vedle výhod a nevýhod přijetí eura zazněly z úst europoslance Richarda Sulíka i negativní zkušenosti ze Slovenska. 
 
Slyšení před plénem Senátu je tak dalším krokem k otevření diskuse k otázce přijetí eura. Požadavek na uspořádání referenda bude ve středu hájit předseda petičního výboru Jan Zahradil. „Současná vyjednávání s Řeckem ohledně prodloužení splatnosti jeho dluhů jasně ukazují, že eurozóna a její pravidla se změnila a měnit budou. Navíc Řecko nemusí být poslední zemí, která se ocitne v dluhové pasti. Ukazuje se, že eurozóna je složena z příliš rozdílných ekonomik a její udržení může znamenat rozsáhlé finanční důsledky. Proto by měli občané ČR mít šanci se k účasti v eurozóně znovu vyjádřit,” říká Jan Zahradil.
 
Tisková konference ODS k jednání Senátu o Petici pro korunu se uskuteční ve středu 25. února 2015 od 9:30 hod. v Senátu PČR, ve Frýdlantském salonku (vstup přes recepci A z ulice Valdštejnská, Praha 1).