21. prosince 2014

Události

Hostem hlavní zpravodajské relace České televize byl v živém vstupu místopředseda ODS a 1. místopředseda senátorského klubu Miloš Vystrčil.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Zlatá neděle v Událostech, dobrý večer přeje Marcela Augustová. Už za 10 dní začne platit snížená desetiprocentní DPH na knihy, dětskou výživu a medikamenty. Lékárníci ale přiznávají, že to jejich zákazníci vůbec nemusejí zaregistrovat. Uspoří hlavně zdravotní pojišťovny. Politici už přitom diskutují o další možné změně. Nižší sazba by mohla platit taky pro potraviny, ale nejdřív od roku 2017. Záležet bude kromě jiného na tom, nakolik se koalici podaří omezit daňové úniky.

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Daňová alchymie v lékárnách, špetka medikamentů a k tomu úhrada zdravotní pojišťovny. Navzdory nižší dani to ale pro pacienta může být hořký lektvar. Příspěvky na hrazené léky totiž klesají a cenový rozdíl tak doplácejí právě nakupující.

Michal HOJNÝ, viceprezident České lékárnické komory, lékárna IKEM (záznam):

Výrazně ušetří zdravotní pojišťovny, protože snížení DPH bude znamenat pro ně menší náklad, budou hradit za léky méně.

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:
Jestli budou méně platit i pacienti, záleží právě na distributorech. Především cena volně prodejných léků by se tak měnit vůbec nemusela.

Michal PETROV, mluvčí lékáren Dr. Max (záznam):

V případě, že nezmění ceny naši dodavatelé, potom se snížená sazba DPH samozřejmě projeví i v ceně léku u nás na lékárnách.

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

K nižší desetiprocentní sazbě DPH by se mohly přiřadit i suroviny pro bezlepkovou stravu. O změně rozhodnou poslanci v pondělí. Sazba na další potraviny se ale v blízké době zřejmě měnit nebude. Kabinet chce nejprve začít vybírat více na daních.

redaktor /citace - Bohuslav SOBOTKA; premiér; předseda strany /ČSSD/, Zdroj: iDNES.cz, 3. 12. 2014//:

"Další snížení DPH například u potravin je možné. Pokud se vládě podaří prosadit opatření proti daňovým únikům."

Andrej BABIŠ, ministr financí; předseda hnutí /ANO/ (záznam):

Přemýšlíme o snížení sazby pro restaurace, ale je to v rovině analýz. A myslím si, že dřív než 2017 k tomu nemůžeme přistoupit.

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér; předseda strany /KDU-ČSL/ (záznam):

Otázkou totiž vždycky zůstává, zda při zmírnění nebo snížení DPH, jestli se sníží i cena, a to je vždycky potřeba velmi důkladně propočítat.

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Se snížením DPH z potravin by přitom souhlasila i opozice. Komunisté by je zatížili desetiprocentní sazbou. Pravice je pro jednotné danění.

Jiří DOLEJŠ, místopředseda strany /KSČM/ (záznam):

Nebylo by to žádné drama a lidé by to přitom výrazně pocítili.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/ (záznam):

Z hlediska férovosti je nejlepší jedna jediná sazba na všechno zboží.

Barbora PETEROVÁ, redaktorka:

Levnější a jednodušší je ale už pár dní darování potravin na charitu. Neprodejné jídlo je nově zcela osvobozené od DPH. Alespoň tady alchymie funguje. Z bezcenných surovin se pro jiné stane třeba oběd k nezaplacení. Barbora Peterová, Česká televize.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Aktuální změna DPH se ale netýká všech léků a knih. U klasických medikamentů, jako jsou antibiotika, přípravky na vysoký tlak nebo antikoncepce, sazba klesne. Ta dosavadní pak zůstane u vitamínů, potravinových doplňků a taky většiny bylinných čajů. U knih je to podobně. Většina bude v desetiprocentním pásmu, mimo zůstanou reklamní publikace, omalovánky, noviny a časopisy. A proti původním plánům zůstane současná DPH taky u dětských plen, protože stát zatím nevyjednal výjimku s Unií. Za posledních 7 let jde už o pátou změnu. Do konce roku 2011 platily dvaceti a desetiprocentní sazba, předloni 20 a 14, od loňska se DPH zvýšila na 21, respektive 15 %, a od ledna tedy přibude třetí desetiprocentní. Pro stát to všechno představuje významné příjmy. Ministerstvo financí očekává, že příští rok přinese daň z přidané hodnoty do rozpočtu skoro 230 miliard korun. A teď už živě zdravím Miloše Vystrčila, místopředsedu ODS a taky místopředsedu jejího senátorského klubu. Vaše strana teď slibuje a má to ve svém programu, že výrazně sníží základní sazbu DPH, postupně ji sjednotí na 15 %. Ale byla to přitom pravicová vláda minulá, kde ODS měla většinu, která ty sazby naopak zvýšila na zmíněných 21 a 15 %. Tak co vás vede ke změně postoje?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda ODS:

Dobrý večer z Jihlavy. K té změně postoje nás vede současná situace. Ty důvody, proč se zvyšovaly sazby DPH, byly dva. Ten první byla finanční ekonomická krize a ten druhý zavedení druhého pilíře důchodové reformy. Důchodový pilíř se ruší, respektive současná vláda ho ruší. A co se týká ekonomické krize, tak se také zdá, že máme to nejhorší za sebou. To znamená, my si myslíme, že je na čase zase začít DPH snižovat a ten návrh, který jsme podávali již nyní, byl, abychom snížili tu základní sazbu na 20 % a tu sníženou sazbu na 14 %. Bohužel koalice jde jiným směrem a zavádí třetí sazbu DPH, což si myslím, že není rozhodně správně, protože to zase celý systém zesložiťuje, a to není nic dobrého pro podnikatele. Protože to, co podnikatelé potřebují, je stabilita.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Z dnešního pohledu bylo tedy prozíravé spojit zvýšení DPH právě s druhým pilířem důchodového systému?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda ODS:

Prozíravé, neprozíravé. Bylo to rozhodnutí vládní koalice, které bych řekl, že to nebyla ODS, která ho navrhovala, především ministr financí Kalousek trval na tom, že pokud máme udržet průběžné financování důchodů, tak není jiné cesty, než zvýšit DPH. My jsme někteří, já se k tomu přiznám, docela prožívali trauma, když jsme hlasovali o daňovém balíčku, který proti tomu, co my jsme vždycky prosazovali a chtěli, zvyšoval podnikatelům daně. Ale nyní nastala ta možnost, abychom se začali zase zabývat snižováním daní. My jsme to již ve sněmovně navrhovali. Bohužel z důvodů, kterým úplně nerozumím, současná koalice místo toho, aby daně snížila, neboť k tomu má všechny potřebné předpoklady a podmínky, tak zavádí třetí sazbu. Vy jste sami říkali, že ta třetí sazba vlastně příliš neuspoří, respektive nepřinese současným občanům žádné velké úspory. Naopak celý systém zesložiťuje. Já jsem zvědavý, až se budeme dohadovat o tom, zda tento časopis patří, nebo nepatří do druhé snížené sazby, bude to celé zajímavé. A myslím si, že podnikání a jeho jednoduchosti to nepřipadá.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:

Říká Miloš Vystrčil, senátor a místopředseda občanské demokracie. Děkuju vám.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda ODS:

Také děkuji, na shledanou.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany