12. prosince 2014

Sněmovnou prošel zákon, který de facto zastaví výstavbu

Sněmovna dnes schválila novelu zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA) v podobě, do níž ministerští úředníci propašovali požadavky mnohem přísnější, než po České republice požaduje Evropská unie, kvůli níž se zákon měnil.

 
Poslanci ODS při projednávání zákona varovali například před tím, že v České republice bude muset absolvovat vleklé posouzení vlivu na životní prostředí už padesátkrát menší stavba než v sousedním Rakousku, anebo před tím, že žalobu proti rozhodnutí EIA s odkladným účinkem bude moci podat libovolná skupinka aktivistů z kteréhokoli koutu republiky, aniž by měla sebemenší znalosti nebo vazby na místo, kde má posuzovaná stavba stát.
 
„Schválená úprava znamená, že nebude téměř možné postavit novou průmyslovou zónu, ale ani obchvat, který by odklonil kamióny z centra obce. O občanech, kteří jsou svázáni se svým domovem, mají rozhodovat aktivisté, kteří v místě nežijí,“ varuje Jan Zahradník, poslanec ODS. „Novelu zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí považujeme za nutnou. V této podobě jde ale přesně opačným směrem, než by jít měla,“ uzavírá Zahradník.
 
Vládní návrh zákona odmítl i expertní tým Občanské demokratické strany, který konstatoval: „Expertní tým nepodporuje vládní návrh EIA (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), který zastaví veškerou (soukromou i veřejnou) výstavbu v ČR a zvýší byrokracii.“
 
Sněmovnou schválenou novelu zákona nyní dostane k posouzení Senát.
RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady