12. prosince 2014

Hodlá koalice rozpočet státu pouze projíst?

Skutečnost, že byl sto šesti koaličními poslanci schválen státní rozpočet, ještě neznamená, že se schválenými částkami do jednotlivých kapitol mají všechny tři koaliční strany stejný záměr.

 
Zatímco zcela oprávněně můžeme podezírat sociální demokraty ze snahy řadu položek rozpočtu tzv. nechat společností projíst, můžeme stejně oprávněně uvažovat nad motivem hnutí ANO, respektive Andreje Babiše některé položky tzv. zkonzumovat sám. Ministr financí totiž v jeho tažení proti kartelům vidí tak hluboký propad v příjmech státu, že byl ve svém návrhu nucen dramaticky snížit financování investic a výdaje na vědu, výzkum a inovace. A tak zatímco ministerstvo dopravy bylo kráceno na svých plánovaných výdajích proti minulému roku o téměř 20 % včetně nulových výdajů na vědu, výzkum a inovace, bylo dopřáno ministerstvu zemědělství navýšit položku na podporu agropotravinářských komplexů až na téměř 43 mld. Kč. Naskýtá se otázka, zda právě tato položka není důkazem střetu zájmů ministra financí, před kterým jsme jako ODS před časem varovali. 
 
Vždy jsem se jako senátor styděl za ty politiky (bez ohledu na jejich stranickou příslušnost), kteří svými činy poškodili dobré jméno zastupitelské demokracie. Poškodili důvěru občanů v samotný systém demokracie, který sice není zcela dokonalý, ale doposud nebyl a myslím ani nebude ničím dokonalejším nahrazen. Případy privatizace politiky, postavené na poklesu důvěry voličů v politiku jako takovou, které nám v minulosti předvedl Vít Bárta a které nám v daleko větším rozsahu a vyšší manažerské dovednosti předvádí a ještě předvede nový ministr financí, nejvíce pak dokazují, jak se právě této situace dá využít ve svůj prospěch. 
 
Voliči sice časem opět pochopí, že tudy cesta rovněž nevede, ale za cenu dalšího nárůstu státního dluhu a ztráty času, kterého minulé i současné generace jak za socialismu, tak při neustálém hledání nových cest po sametové revoluci promarnili. K tomu, že k demokratickému vývoji systému politických stran je třeba změn uvnitř zavedených demokratických stran samotných a tedy angažovanosti lidí v nich, dosud ještě značná část voličů nedošla. Je otázkou, kolik takových rozpočtů bude muset sněmovna ještě schválit, aby se víra v politiku demokratických stran mohla navrátit. 
 
Jiří Nedoma

bývalý senátor za ODS
člen oblastní rady