9. prosince 2014

Experti ODS bojují proti rostoucí byrokracii i eurohujerství vlády

Zákon o posuzování vlivů staveb na životní prostředí, nebo připravovaná novela občanského zákoníku. Za úředními názvy se skrývají vládní návrhy, které se dotknou života téměř každého z nás. Bohužel negativně. Proto občanští demokraté svolali expertní skupiny pro oblast životního prostředí a zemědělství, aby společně našli řešení, které bude dobré pro všechny aktivní a pracovité lidi.

Prolínání rezortů životního prostředí a zemědělství, snaha o komplexní náhled na danou problematiku, nejsou jedinými důvody, proč se oba týmy odborníků rozhodly ke společnému postupu. „Vyhlašujeme boj zbytnělé byrokracii, která člověka zbytečně obtěžuje na každém kroku. Nechceme pouze slučovat úřady, ale zejména rušit zbytečnou agendu,“ vysvětluje vedoucí týmu ODS pro oblast zemědělství, senátorka Veronika Vrecionová.

Mnoho zcela zbytečných předpisů jsme sice nuceni přijmout Evropskou unií, mnohdy ale levicová vláda unijní nařízení, která škodí občanům, ještě zpřísňuje. Příkladem je právě zákon o posuzování vlivů staveb na životní prostředí, zkráceně EIA. „Pokud zákon projde, nebude možné už téměř nic postavit. Stavbu budou moci zastavit aktivisté. Zásadní nedostatek legislativní úpravy je v tom, že tito aktivisté vůbec nemusí v místě bydlet. Občané, kteří mají k místu vztah a nechtějí třeba, aby jim pod okny jezdily kamiony, se tak nedočkají celé řady potřebných obchvatů - rozhodovat o tom totiž budou aktivisté odněkud z kanceláře,“ zlobí se šéf komise ODS pro oblast životního prostředí, poslanec Jan Zahradník. Zástupci ODS se zároveň obávají nárůstu korupce: otevírá se prostor pro vznik účelově založených sdružení, která budou požadovat výpalné po každém, kdo bude chtít cokoliv stavět. Příkladem eurohujerství levicové vlády je i již zmíněný fakt, že ještě zpřísňuje podmínky pro nové stavby, než jak je požaduje EU. Přitom podobně přísná nařízení neplatí ani v jiných západních zemích.

Závažný je i podnět Rady Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). Ta upozorňuje, že vláda nerespektuje Ústavu ČR, když systematicky pošlapává vlastnická práva občanů. Nejprve zakázala vlastníkům zahrad kácet dřeviny na vlastním pozemku, nyní dokonce navrhuje v občanském zákoníku omezit nakládání s vlastním pozemkem jako takovým. Návrh úředníků ministerstva zemědělství fakticky staví nájemce pozemku nad práva vlastníka, což se dosud v polistopadové historii našeho zemědělství nikdy nestalo. Pokud bude chtít vlastník zemědělské půdy svou nemovitost prodat, musí ji totiž dle návrhu nejprve nabídnout tomu, kdo zde hospodaří. Pokud pachtýř půdu koupit nechce, majitel je nucen učinit nabídku státu. „Je zřejmé, že se jedná o formu vyvlastnění, se kterou nemůžeme souhlasit,“ dodává šéf ASZ Josef Stehlík.

Expertní skupiny se proto rozhodly podniknout kroky, které vrátí občanům zpět jejich práva. Ve Sněmovně ODS předloží pozměňovací návrhy, které dopady EIA aspoň zmírní. Pokud by byla přijata novela občanského zákoníku, která odmítá uznat vlastnické právo, senátoři za ODS zváží možnost obrátit se na Ústavní soud.