8. prosince 2014

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

David BOREK, moderátor:

A teď slova politiků, protože k situaci v tomto regionu a okolo muničního skladu se už v minulém týdnu vyjádřil předseda vlády Bohuslav Sobotka. Tady jsou jeho slova.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/ /3. 12. 2014/:

Jak je to možné? Jak je možné, že stát neměl informace o tom, že se nám tady soustředilo takové množství privátní munice, jak je tohle možné? Co dělaly služby tohoto státu? Co dělaly bezpečnostní složky? Jakým způsobem to monitorovaly? Jak je možné? Informovaly vlády, informovaly minulé vlády o tom, že se tam soustředilo takové velké množství munice? A pokud vlády neinformovaly, jak je to možné, proč? Jak je možné, že ten muniční sklad v tomto rozsahu nebyl součástí integrovaného záchranného plánu z hlediska kraje krizového řízení?

David BOREK, moderátor:

Miloš Vystrčil, místopředseda senátního klubu strany a místopředseda ODS. Vítejte.

Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:

Předpokládám, že to byla kritika na bývalé vlády. Nebo ne?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Zřejmě to tak pan premiér myslel, ale je otázkou, co je příčinou těch problémů, které...

David BOREK, moderátor:

Ano, a já se ptám, po té otázce se ptám na vaši odpověď.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Ta moje odpověď je taková, že ty věci samozřejmě se budou muset prošetřit. My jsme tady slyšeli v předchozích vstupech, že ministerstvo obrany vlastně předalo ty vojenské objekty státnímu podniku, je to Vojenský technický ústav Praha, pracoviště Slavičín, který následně ty objekty pronajal. A tady zřejmě došlo k tomu, že v rámci toho pronájmu se to území dostalo z toho vojenského režimu do nějakého civilního režimu, přičemž nebyly dodržena možná všechna pravidla nebo je tam díra v zákoně, a to bude věc, kterou je potřeba zkoumat. Jestli to je chyba vlády a které vlády nebo je to chyba těch konkrétních lidí, kteří chybují vždycky, to se, doufám, uvidí.

David BOREK, moderátor:

S námi ve spojení je teď také z východní Moravy Alena Gajdůšková, místopředsedkyně ČSSD. Hezký večer, paní Gajdůšková.

Hezký večer ze Zlína.

David BOREK, moderátor:

Teď se ptám na současnou vládu. Obstála absolutně současná vláda za těch posledních vlastně už, kolik je to, šest týdnů?

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně strany /ČSSD/:

Mluvím jak s lidmi z toho regionu z Vrbětic, z okolních obcí, ale mám možnost také sledovat to, jak funguje premiér, ministr vnitra, také samozřejmě Zlínský kraj, pan hejtman. A já jsem přesvědčena o tom, že ti lidé v té tak velmi výjimečné situaci, s kterou nikdo nepočítal, nikdo něco takového nepředpokládal, takže skutečně dělají maximum a obstáli. Pro tu vládu je prioritní život a ochrana zdraví lidí, ale i jejich majetku, a tomu v této chvíli nebo od počátku byly podřizovány všechny kroky. Ty následné záležitosti je potřeba vyřešit. A také bude potřeba se ptát, takříkajíc, kdo za to může, aby se předešlo případným dalším škodám, případným dalším takovýmto nepředpokládaným událostem.

David BOREK, moderátor:

A vy jste to teď jako pojala víceméně všeobjímající optimismus, že všichni si můžou padnout kolem krku, že to dobře zvládli. Ale tady jsme před chvílí přece zažili úplně jasně v přímém přenosu nesoulad mezi zástupcem ministerstva obrany, který říká, krizový stav se měl vyhlásit, a mezi hejtmanem "vašeho" kraje Zlínského, který řekl, že ne.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně strany /ČSSD/:

Já nebudu dělat arbitra mezi Zlínským krajem a Ministerstvem obrany. Ale to, co já o tom vím, tak Zlínský kraj nemohl postupovat jinak, pokud se držel zákona. To je jedna věc. A druhá věc je, pokud Zlínský kraj chtěl, a to bylo prioritní, skutečně vytvořit podmínky pro to, aby ta opatření byla účinná, aby byla efektivní, aby bylo jedno velení, aby bylo naprosto jasné, jak a co, kdo má v té chvíli dělat. Prostě svým způsobem to byla krizová situace a tam se jenom velí.

David BOREK, moderátor:

Pane Vystrčile, jak bude postupovat ODS, až se bude řešit možná za několik týdnů nebo možná i dřív otázka odškodnění pro obyvatele přilehlého regionu. Zdůrazněme, podnikatelé mají rozvrácené živnosti, protože prostě nemohou pracovat ve svých dílnách. Mimochodem, lidé poukazují na to, že jim možná trvale i klesnou ceny nemovitostí, které si tam za velké peníze koupili. Jak se k tomu postaví ODS?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já na to odpovím. Ale já musím reagovat na to, co tady říkala paní bývalá kolegyně Gajdůšková. Já jsem byl hejtmanem kraje Vysočina a vyhlašoval jsem stav nebezpečí. A ten stav nebezpečí se může vyhlásit, když nelze, a to je velmi důležité, běžnou činností správních úřadů, orgánů kraje, obcí, integrovaného záchranného systému zamezit tomu ohrožení. A tady je evidentní, že ta běžná činnost tady nenastává. Tady je nebezpečná činnost těchto lidí, dochází ke koncentraci, vznikl krizový štáb a podobně. Takže ta otázka. Já osobně neznám tu situaci přesně, ale spíše bych se pocitově a z toho, co o tom vím, přikláněl na stranu ministerstva obrany, protože si myslím, že ten stav nebezpečí je důležitý. Je důležitý jednak pro řešení té situace a pak je tam ještě jedna věc, a teď se dostávám k tomu, na co jste se ptal. V případě, že potom dochází k odškodnění, tak vždycky se stát ptá, byl vyhlášen stav nebezpečí, nebo nebyl. A když stav nebezpečí není vyhlášen, tak ta pozice těch, co se nachází v tom území, je vždycky horší. Neznám případ, kdyby se k těm lidem přistupovalo stejně. A pokud ano, tak to dalo hodně a hodně práce.

David BOREK, moderátor:

Ale podpoří ODS nějakou formu odškodnění?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já předpokládám, že určitě my podpoříme to odškodnění, protože ti lidé za to nemůžou. Je to výjimečná situace, při které většinou se ten stav nebezpečí, což je jeden z krizových stavů, vyhlašuje.

David BOREK, moderátor:

Paní Gajdůšková, váš tedy kolega pan Vystrčil tady pořád vrací do hry onen stav nebezpečí, ale vlastně docela ústrojně, protože to propojil s tou mojí otázkou, tak se možná takto zeptám. ČSSD je pro odškodnění místních lidí a je třeba možnost, že bude ex post nebo za týden, za dva týdny vyhlášen stav nebezpečí tak, aby se ulehčilo právě případné vyplácení náhrad?

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně strany /ČSSD/:

Prosím vás, stav nebezpečí je situace, která je úplně na hraně, prostě když už nejde dělat nic jiného. A to přece s odškodněním těch občanů nemá nic společného. Samozřejmě že byla jim způsobena újma. Je otázka ptát se, kdo a kdo by tedy to odškodnění měl dát? Já jsem přesvědčena o tom, že to musí řešit v první fázi stát. Ale na druhou stranu i stát byl tím, kdo byl poškozen a je poškozen, a ten by si také měl říci a jasně by měl vymáhat náhradu škody potom, kdo to všechno zavinil. Jak to, že tam soukromá firma neměla zajištěnu bezpečnost? Jak to, že se tam mohlo stát něco takového, co se stalo? To jsou otázky, které je potřeba do budoucna klást. Ale já to znova vracím k tomu. Prioritní v této chvíli je pocit bezpečí, je zdraví a životy občanů, ochrana jejich majetku, to je potřeba udělat...

David BOREK, moderátor:

Ano, dobře. Ale abychom to...

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně strany /ČSSD/:

A pak se bavme o všem dalším.

David BOREK, moderátor:

Ale já se chci o tom bavit teď. Já se chci bavit teď o odškodnění. Alespoň stručně. Chápu, zdraví lidí je priorita, je absolutní. Ale kromě zdraví lidí možná peněženka lidí. Tak se jenom stručně ptám, jak ČSSD bude přistupovat k definici nebo k přesnému nastavení případných náhrad, případného odškodnění.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně strany /ČSSD/:

Zaprvé je potřeba vědět, jaké škody tam vznikly. Bude potřeba vědět, kdo ty škody způsobil. Samozřejmě občanům se musí dostat odškodnění, ale pak je to také stát, který byl poškozen, který si musí to odškodnění vymoci na viníkovi těch záležitostí.

David BOREK, moderátor:

Alena Gajdůšková z ČSSD a Miloš Vystrčil z ODS. Děkujeme, na shledanou.

Děkuji, hezký večer.

Na shledanou.

David BOREK, moderátor:

Republikový sněm občanských demokratů rozhodl o zrušení oblastních sdružení strany v Praze 10 a 11. Dlouhodobě podle něj poškozovaly jméno strany. Zrušení obou buněk včera navrhla regionální rada pražské ODS a týká se zhruba 350 členů. Pokud do tří měsíců nevzniknou nová sdružení, členství v ODS jim zanikne.

Milan RICHTER, bývalý starosta Prahy 10 /ODS/ (záznam):

To rozhodnutí bylo velmi těsné, byl tam rozdíl čtyř hlasů, což si myslím, že také něco ukazuje. Praha 10 dlouhodobě, řekl bych, nesouhlasila s vedením a toto je řešení vnitrostranické diskuse, úplně se mi to nelíbí, ale samozřejmě respektujeme to.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ (záznam):

Já v tom vidím velkou šanci pro členy Občanské demokratické strany v Praze 10, v Praze 11, aby vybudovali novou důvěryhodnou organizaci, aby se k nám vrátila důvěra voličů nejen v těchto dvou částech Prahy.

David BOREK, moderátor:

Ještě chvíli je tu s námi místopředseda ODS Miloš Vystrčil. O čem vypovídá, jak to trochu rétoricky naznačil pan Richter, ten rozdíl pouhých čtyř hlasů.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já nevím, jestli to byl rozdíl čtyř nebo deseti hlasů. Ale to hlasování nebylo naprosto jednoznačné, to přiznávám. Na druhé straně já vnímán ten krok republikového sněmu jako akceptaci rozhodnutí regionální rady, která se rozhodla tu politiku v Praze 10 a v Praze 11 dělat jinak, a to já si myslím, že je ta hlavní zpráva a dobrá zpráva.

David BOREK, moderátor:

A co když je to jinak a není to tak, jak to říká váš předseda Fiala, ale spíš jak to naznačuje právě pan Richter, který říká, že Praha 10 dlouhodobě nesouhlasila s kroky pražské ODS a toto je jeho výsledkem, úplně se mu to nelíbí, i když to bude respektovat. Není tam cosi jako trest za odlišný názor?

Miloš VYSTRČIL, místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

To já si myslím, že není. Vy jste to neřekl úplně přesně. Každý ze členů z Prahy 10 nebo Prahy 11 má tři měsíce na to, aby přišel do jiného místního sdružení, nemusí žádné místní sdružení zakládat, může přejít do nějakého jiného místního sdružení. Samozřejmě můžou být i založená. A rozhodně to není myšleno tak, abychom potlačili fungování občanských demokratů v Praze 10 a v Praze 11. Ale vzhledem k tomu, jakým způsobem tam byla zabetonována ta sdružení, protože ta demokracie paradoxně tam fungovala tím způsobem, že ta většina, která tam vládla, nepřipustila komukoliv, aby tam přišel a nějakým způsobem tam obnovil, nastolil, řekněme, jiný způsob jednání, tak jedinou možností nakonec, jak se usnesla regionální rada poměrně významnou většinou, bylo to zrušení, bohužel.

David BOREK, moderátor:

Na Praze 10 byl problém mimo jiné nebo hlavně v tom, že ODS tam podpořila vznik pro ní trošku bizarní radniční koalice. Vy jste to nevěděli do poslední chvíle? Vy jste jako vedení nebo pražské vedení a celostátní vedení ODS zjistily třeba až druhý den, že se tam upeklo něco, s čím nesouhlasíte?

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já teda nevím, jestli jednotliví členové vedení nebyli informováni...

David BOREK, moderátor:

Vy jste místopředsedou strany, tak se ptám, jestli jste to samozřejmě z ranního tisku...

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Já vím. A já jako kolektivní orgán o tom jednali, tomu tak nebylo. A jinak všechno to, co napíše tisk, kdybychom se podle toho chovali, tak to by bylo hodně obtížné, protože...

David BOREK, moderátor:

To by bylo. A já se ale právě ptám, jestli jste měl informace jenom z tisku, anebo jestli jste se třeba dozvěděli byť s předstihem jenom několika málo hodin nebo dnů o tom, že kolegové z Prahy 10 vám říkají, podívejte se, my hodláme udělat toto.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Na grémiu jsme to neprobírali. A já osobně jsem to nevěděl, jestli ostatní členové vedení o tom věděli nebo měli ty informace, to vám říci neumím.

David BOREK, moderátor:

Miloš Vystrčil, místopředseda ODS. Děkujeme za návštěvu v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, 1. místopředseda senátorského klubu a místopředseda /ODS/:

Také děkuji, na shledanou.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda strany