21. listopadu 2014

Vyslovení nedůvěry Evropské komisi

Vítáme iniciativu na vyslovení nedůvěry Evropské komisi pod vedením Jean-Clauda Junckera. Hlasovali jsme proti Junckerově komisi z mnoha důvodů při jejím vzniku, naši důvěru nemá a využijeme příležitosti hlasování o vyslovení nedůvěry, abychom tento náš postoj vyjádřili znovu.

 
Vadí nám pokrytectví Jean-Clauda Junckera, jehož Evropská komise nyní bude vyšetřovat daňové výhody, které Lucembursko právě v době kdy byl ministrem financí a premiérem, poskytovalo vybraným firmám. Jsme zároveň zásadně proti tomu, aby tento Junckerův problém sloužil jako záminka k unifikaci a harmonizací daní v EU. 
 
Společně prohlašujeme, že jsme za daňovou konkurenci a stojíme za tím, že členské země mají mít právo lákat firmy na nižší zdanění.
 
Kritizujeme ovšem systém investičních daňových pobídek obecně jako nespravedlivý, a to i systém poskytovaný velkým společnostem v České republice. Připomínáme, že daňové prázdniny čerpají i firmy vlastněné českým ministrem financí Andrejem Babišem. Zatímco tisíce malých firem daně platit musí, vybrané velké firmy získávají daňové prázdniny. 
 
Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS
Petr Mach, předseda Svobodných