22. října 2014

Juncker je pro EU slepá ulička, ODS jeho Komisi nepodpoří

Občanští demokraté ani jejich frakce Evropských konzervativců a reformistů nedají důvěru nové Evropské komisi pod vedením Jeana-Clauda Junckera. Juncker je podle nich součástí problémů, kterým Evropská unie čelí, žádné řešení nenabízí.

"Pan Juncker je typickým představitelem evropských politiků, kteří dovedli Evropskou unii do současné situace, kdy nemá důvěru občanů evropských zemí a nenabízí žádná řešení pro ekonomické a bezpečnostní problémy dneška. Je spoluzodpovědný za problémy eurozóny, podporuje další centralizaci a jím vedená komise není zárukou zlepšení. ODS proto nemůže a nebude pro Junckerovu komisi hlasovat," řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

Podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila nakonec nová Komise důvěru dostane. "Bude to díky hlasům velké koalice, jejímiž členy jsou i ČSSD, TOP 09, ANO a KDU-ČSL. Doufám, že jsou tyto strany připraveny také převzít odpovědnost za program Junckerovy Komise, který obsahuje například další zdražování elektřiny, harmonizaci daní včetně nové daně z finančních transakcí, kvóty na rozdělování uprchlíků mezi členské státy nebo vznik úřadu evropského prokurátora. Takový program je v přímém rozporu se zájmy České republiky a ODS jej nemůže podpořit," uvedl Jan Zahradil.

"ODS slíbila voličům, že bude prosazovat reformu EU, její zeštíhlení a zefektivnění. Pan Juncker naopak myšlenkově zůstává v osmdesátých a devadesátých letech. Stále věří ve společnou měnu a v budování centralizovaného evropského státu. Není to nic osobního, pan Juncker má ve svém týmu lidi, se kterými si dovedeme představit spolupráci. On sám je ale zárukou, že se Evropská komise bude jakýmkoli změnám tvrdě bránit," uzavírá Jan Zahradil.