18. února 2012

Boj o očistu žalobců nevzdám

Svědomí mám čisté, říká ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) o rozsudku, který dává za pravdu Vlastimilu Rampulovi. "Jeho návrat do úřadu nesmí způsobit žádné větší otřesy," dodává šéf justice.

Městský soud vyhověl Rampulově žalobě. Jak budete postupovat nyní?

Pro nás bude klíčové znát důvody, kterými se soud zaštítil. Tedy zda převládly procesněprávní či hmotněprávní. Podle toho zvolíme další taktiku. Počítám ale s tím, že bude pokračovat správní řízení, nejvyšší státní zástupce Zeman už připravuje další podání v této věci.

Máte tedy nové důvody pro Rampulovo odvolání? A dotáhnete to napodruhé?

To nyní nemohu říci. Důležité je, aby návrat pana Rampuly nezpůsobil na vrchním státním zastupitelství žádné větší otřesy. V tomto smyslu budu s panem Zemanem v řádu hodin jednat o dalším postupu.

Je verdikt špatnou vizitkou pro justici? Jak to, že nedokážete odvolat někoho, kdo podle vás porušil zákon a pochybujete o jeho nestrannosti?

Nevím, čí je to špatná vizitka. Musíme počkat na zdůvodnění verdiktu. Od začátku jsem říkal, že šance jsou padesát na padesát. Upozorňoval jsem, že právní úprava nepočítá s případy odvolávání vedoucích státních zástupců. Kdybych byl alibista, vůbec bych návrh nepodal. To byste mi ale, a oprávněně, vytýkali také.

Pokud byly původně šance vyrovnané, mění je rozsudek ve prospěch pana Rampuly?

Nevím, kdyby soud připojil odůvodnění, mohl bych říci. Takto platí, že jsme udělali maximum, mám svědomí čisté. 

JUDr. Jiří Pospíšil

předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR
ministr