13. října 2014

ODS slaví. Vyhráli jsme

 

Jak je primátorovi, když se jeho před volbami odepisovaná strana stává největším volebním překvapením v Plzni? 

Je to úžasný pocit. My jsme do kampaně vložili velikou energii, byli jsme si jisti tím, že jsme čtyři roky řídili město bez afér, bez skandálů, že jsme splnili všechno, co jsme slibovali. Už loni jsem říkal, že nás čekají nejtěžší komunální volby ve srovnání s celostátní situací, s nástupem nových lidí. Mám z toho obrovskou radost. Jsem vděčný všem, kteří nás podpořili, že dali přednost konkrétním výsledkům před planými sliby. 



Kdy jste začal věřit tomu, že v komunálních volbách uspějete, že jste jiní než ODS v Praze? 

Jiní jsme byli tím, že jsme město dobře řídili a výsledky za námi byly vidět. Při kampani v ulicích jsem měl pocit, že to lidé vnímají, že mají pocit, že se Plzeň změnila, udělal se velký kus práce. V tom okamžiku se ve mně začalo rodit přesvědčení, že bychom mohli uspět. 



Jak jste prožíval sobotu? 

Byl jsem hodně nervózní. Kolem čtvrté hodiny odpoledne, když se začaly objevovat první výsledky, jsem měl bušení srdce. S každým sečteným okrskem a postupujícím časem se ukazovalo, že fantastický výsledek je možný. Považuji ODS za faktického vítěze voleb v Plzni. 



Je pro vás výhodnější, když jsou v Plzni tři strany se shodným, nejvyšším počtem mandátů? 

Je zjevné, že v Plzni nebude vládnout dvoučlenná koalice. Rozložení mandátů v zastupitelstvu je pestřejší a o to budou jednání složitější. Nicméně věřím, že vznikne koalice, která bude město další čtyři roky efektivně spravovat a zvládne klíčový bod pro příští rok, tedy Evropské hlavní město kultury. 



Cítíte se na obhájení primátorského postu? 

Předpokládám, že v dohledné době začnou koaliční jednání. Nebudou jednoduchá, nicméně věřím, že může ODS uplatnit skvělý výsledek. 



Myslíte si, že Martin Baxa napodobí Jiřího Šnebergera, který jako jediný dokázal post obhájit? 

To bude záležet na výsledku jednání. Děkuji Plzeňanům, že jsem získal největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů na primátora, což chápu jako nějaký signál, ale ještě jsme jednat nezačali. 

 

(Autor: Petr Ježek)

Mgr. Martin Baxa

člen výkonné rady
krajský zastupitel
předseda regionálního sdružení
místopředseda oblastního sdružení