1. října 2014

Jourová nepřekvapila, slíbila všechno všem

Vystoupení Věry Jourové v Evropském parlamentu patřilo podle prvního místopředsedy ODS Jana Zahradila k těm slabším, která zatím europoslanci absolvovali.

„Je zvykem, že kandidáti na post eurokomisaře diskutují s europoslanci nejméně ve dvou nejrozšířenějších jazycích, v angličtině a ve francouzštině. To, že paní Jourová mluvila s výjimkou čteného úvodu celou dobu česky, ji poněkud diskvalifikuje. Pokud chce být komisařkou, s češtinou si nevystačí,“ řekl Jan Zahradil.

„Paní Jourová také slíbila dále posilovat pravomoci Evropské komise na úkor členských států, například v oblasti harmonizace obchodního práva nebo určování počtu žen ve správních radách podniků, s čímž nemůžeme souhlasit,“ dodal Jan Zahradil.
 
„Velkým problémem pro nás také je, že Věra Jourová opět podpořila vznik úřadu ‚evropského prokurátora‘. Což není nic jiného, než vytváření nových bruselských úřadů, které by navíc stály nad soudnictvím ve členských státech,“ řekl po slyšení europoslanec a místopředseda ODS Evžen Tošenovský.