30. září 2014

K výrokům Petra Gazdíka v dnešním vydání Práva

Ohrazuji se proti výrokům Petra Gazdíka pro dnešní Právo. Petr Gazdík z hnutí STAN si rád osobně přisuzuje zásluhy na změně rozpočtového určení daní pro obce, ve svých výrocích by se měl ale mírnit.

Nikdo neupírá STAN, že jedním z jejich politických témat bylo prosazení změny rozpočtového určení daní a posílení rozpočtu obcí a měst. Se stejným předsevzetím v minulém volebním období přišla i ODS. TOP 09 s podporou STAN ovšem přišla s návrhem, který byl dopředu odsouzený k nezdaru, protože by finančně zlikvidoval čtyři velká města. To ODS odmítala. K náhlé změně stanovisek pánů Kalouska a Gazdíka došlo až v okamžiku, kdy na pražském magistrátu začalo sbližování TOP 09 s ČSSD.

Jako sněmovní zpravodaj vládního návrhu změny rozpočtového určení daní musím konstatovat, že faktická aktivita pana Gazdíka při projednávání příslušného zákona ve výborech byla minimální a naopak ODS převzala stěžejní úlohu při zpracování jeho konečného znění.

Ing. Vladislav Vilímec

poslanec ODS