24. září 2014

Stopka ubytovnám – ODS ve Sněmovně připravila pravidla, která zastaví kšefty s ubytovnami

Občanští demokraté na aktuální schůzi Poslanecké sněmovny připravili k projednání pravidla, která zastaví kšeftování se sociálními dávkami v ubytovnách. Poslankyně a poslanci ODS chtějí upravit stávající vládní návrh tak, aby doplatek na jedno lůžku v ubytovně činil nejvýše tisíc korun a zároveň, aby se dávky vyplácely pouze v těch ubytovnách, které jsou uznané obcemi.

 
„Při návrhu řešení co dělat s ubytovnami jsme se inspirovali z neblahých zkušeností desítek našich starostů a primátorů, kteří musejí ve svých obcích ubytovny trpět,“ říká Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. „Naše návrhy ale dají samosprávám do ruky účinná pravidla, jak celé vyloučené lokality kolem ubytoven začít opravovat a navíc přinesou úspory státnímu rozpočtu, který ušetří na výplatách dávek.“
 
„Sociální dávky patří těm, kdo je potřebují a ne kšeftařům s ubytovnami. Pravidla je potřeba zásadním způsobem zpřísnit – nejvýše tisíc korun na jedno lůžku na měsíc. Zároveň ale hlavně všechny dávky, nejenom ty na bydlení, musejí být testované na majetek a oprávněnost sociální dávky,“ zdůrazňuje Lenka Kohoutová, expertka ODS pro sociální oblast. Kohoutová také dodává, že poslankyně a poslanci ODS potřebná pravidla předložili už před dvěma lety, Sněmovna je však už před volbami nemohla projednat.
 
Martin Štěpánek, náměstek primátora Ostravy pro sociální věci, právě dnes do Poslanecké sněmovny předal Petici proti ubytovnám. Tu je stále možné podpořit na www.peticeprotiubytovnam.cz. „Ubytovny jsou zvrácený byznys s chudobou. Jejich majitelé sami shání ty nejvíce sociálně postižené osoby a na ně čerpají desítky milionů korun na doplatku na bydlení. Není to jen problém Ostravy, je to problém celé České republiky a je potřeba ho zastavit,“ říká Martin Štěpánek.
 
Lenka Kohoutová upozornila také na to, že v současné době Poslanecká sněmovna projednává návrh zákona, který změní financování sociálních služeb a který přímo ohrožuje tisíce sociálních pracovníků a ještě více jejich klientů. „I v tomto případě Občanská demokratická strana předkládá pozměňovací návrh, který ruší rozdělování peněz krajům na základě podivných koeficientů, protože ty byly nastavené zcela bez jakékoli podkladové analýzy, jenom tak od oka. Pokud by prošel aktuální návrh, znamenalo by to například v Praze ztrátu několika desítek milionů korun na tyto služby,“ zdůrazňuje Lenka Kohoutová.