18. září 2014

Ať Unie prověří finance pro Gazu

Štrasburk - Evropská unie by měla prověřit, zda má její humanitární a rozvojová pomoc posílaná do pásma Gazy smysl. Ve Štrasburku to řekl první místopředseda ODS Jan Zahradil. "Pokud by tyto značné finanční prostředky byly zneužívány těmi, kteří potom raketami útočí na stát Izrael, bylo by to skandální," dodal.

 
Celý projev Jana Zahradila:
 
"Izrael čelil a čelí v minulých týdnech zcela nepochybně útokům na svou územní integritu a samotnou podstatu své existence. A to proto, protože v Palestině máme dva proudy. Jeden, který se chce dohodnout a hledat mírové řešení, a druhý, který se dohodnout nechce a jehož jediným cílem je zničit stát Izrael - a to je Hammas. 
 
Protože Evropská unie posílá do Gazy poměrně značné finanční prostředky, domnívám se, že je na čase žádat po evropských orgánech, po Radě a po Komisi, jakousi dopadovou studii, jestli vůbec tyto finanční prostředky - humanitární a rozvojová pomoc, kterou tam posíláme - má nějaký kladný dopad na mírový proces, a jestli dokonce tyto finanční prostředky nejsou zneužívány těmi, kteří potom raketami útočí na stát Izrael. Protože pokud by tomu tak bylo, tak by to bylo skandální. Evropská unie může podporovat jenom ty, kteří opravdu chtějí mírové řešení, a ne ty, kteří chtějí pokračovat ve válce."
 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP