16. září 2014

Evropského prokurátora nechceme, řekl Zahradil Jourové

Štrasburk - Jeden z prvních úkolů, kterým by se Věra Jourová měla v Evropské komisi zabývat, je návrh na vytvoření úřadu evropského státního zástupce. Občanští demokraté ale se vznikem nového úřadu nesouhlasí. Věře Jourové to na prvním setkání s českými europoslanci řekl první místopředseda ODS Jan Zahradil.

Evropský prokurátor by měl dohlížet na finanční zájmy EU v jednotlivých členských státech. "Řekl jsem paní Jourové, ať si to nebere osobně, ale jsme z principu proti vytváření nových bruselských úřadů a agend. V tomto případě by navíc vznikl jakýsi zcela nový právní systém nadřazený soudnictví členských států, který by si časem jistě uzurpoval větší a větší pravomoci," uvedl Jan Zahradil.

"Je nesmysl řešit problémy se špatným čerpáním evropských fondů zakládáním nových úřadů. Evropská komise musí v takových případech volat k odpovědnosti úřad, který za kontrolu zodpovídá na národní úrovni. Tento systém funguje dobře a nevidím důvod jej měnit," myslí si Jan Zahradil.