23. července 2014

ODS navrhla obcím pravomoc regulovat problémové sběrny. Sněmovna byla proti

Poslanci Občanské demokratické strany na středečním jednání Poslanecké sněmovny navrhovali, aby obce měly pravomoc regulovat kde a v jakých hodinách mohou být na jejich území otevřené výkupny kovů. Cílem návrhu, který podporuje i Svaz měst a obcí, bylo dát starostům a obecním zastupitelům nástroj jak omezit krádeže kovů v obcích.

„Chtěli jsme dát obcím možnost například rozhodnout o zákazu sběren ve čtvrtích rodinných domů nebo o zákazu nočního provozu, což je právě doba, kdy nepoctivé sběrny přebírají kupříkladu poklopy od kanálů,“ vysvětluje Jan Zahradník, poslanec ODS.

Pozměňovací návrh však ve Sněmovně narazil. „ODS jako jediná obce podporovala. Bohužel marně. Občan, kterému vadí kriminalita související se sběrem kovů, si ale nestěžuje úředníkovi na Krajském úřadě, ale jde za svým starostou,“ dodává Jan Zahradník s tím, že právě obce nejlépe vědí, jak u nich věci fungují, a je logické, aby dostaly účinnou možnost, jak případné problémy řešit.