17. července 2014

Generální ředitelství ne. A pokud ano, pak v Brně

V rozpravě o návrhu služebního zákona navrhl poslanec ODS Pavel Blažek, že pokud vládní koalice i přes nesouhlas pravicové opozice prosadí ve služebním zákoně zřízení generálního ředitelství, mělo by jeho sídlem být Brno. Ředitelství by v takovém případě mělo podle Blažka být organizační složkou státu a účetní jednotkou podřízenou Úřadu vlády.

 

„Proklamovaným cílem zákona je posílit autonomii státní služby na politickém vedení státu. Pro posílení samostatnosti veřejné služby navrhuji její zřízení jako samostatné organizační složky a oddělení jejího sídla od sídla vrcholného politického vedení státu v Praze,“ dodává Pavel Blažek. 

„Brno je z hlediska svého zázemí ve vysokých školách schopno zajistit personální základ generálního ředitelství i další náležitosti, stejně jako Praha. Nutné vazby na Úřad vlády zajišťuje to, že mu bude generální ředitelství podřízeno a vláda bude mít vliv na obsazení jeho generálního ředitele,“ zdůvodňuje svůj návrh Pavel Blažek. Umístěním generálního ředitelství do Brna by vznikl vztah obdobný jako mezi například Generálním finančním ředitelstvím a Ministerstvem financí či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Ministerstvem zemědělství. 

„Předpokládám, že pan premiér a další koaliční poslanci zejména z jižní Moravy a napříč celým politickým spektrem tento návrh podpoří,“ uvedl Pavel Blažek.  

JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

poslanec PČR
zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení