8. července 2014

Svobodní si za chvíli padnou s komunisty kolem krku

Základem bezpečnosti Česka je členství v NATO, zpochybňování této osy jen nahrává Rusům, stejně jako řeči o českých vojácích, kteří jsou označovaní pouze za placené žoldáky NATO a USA. Takové výroky staví Stranu svobodných občanů vedle komunistů, reagovala poslankyně ODS a členka sněmovního branného výboru Jana Černochová na rozhovor předsedy Svobodných Petra Macha pro DVTV.

Předseda svobodných Petr Mach v rozhovoru pro DVTV řekl, že Česko musí být kromě NATO zapojeno do dalších aliancí (neřekl jakých), není to další hlas z Česka, který oslabuje naší pozici a znedůvěryhodňuje Česko v očích spojenců?

Jsem poněkud zmatena, protože házet slova do větru bez jejich konkrétního upřesnění je slušně řečeno nediplomatické. Přijde mi, jako by se pan Mach trochu hledal. Jsme členy Severoatlantické aliance, což je a zůstane základem zajištění naší bezpečnosti. Jsme členy Evropské unie, takže se chtě nechtě musíme nějak stavět k debatám o společné obraně. Já myslím, že je to dostatečné, a hlavně bychom se měli starat o to, abychom byli dobrými spojenci, ne se chtít dělat zajímavým tím, že budu na stůl házet další nepojmenované aliance, do kterých by chtěl být pan Mach zapojen.

Je vůbec nějaká myslitelná další aliance?

Podle mého není. A nejhorší je, že to nahrává Rusku, jehož hlavním cílem je nyní drobit jednotu především Severoatlantické aliance. Pokud se podíváte do historie, podobné pokusy se odehrávaly i během studené války. Rusko své ověřené strategie z éry Sovětského svazu prostě nemění... Mě spíše vždy překvapuje, že se najdou i mezi poměrně inteligentními lidmi tací, kteří to neprokouknou a svými hloupými výroky poslouží zájmům někoho zcela jiného než zájmům vlastní země.

Že potřebuje česká armáda reformovat, říkají politici zprava i zleva, ale co tvrzení, že Česko funguje jen jako dodavatel žoldnéřů pro mise NATO a USA?

Je zvláštní, jak se rétorika pana Macha v tomto ohledu shoduje s rétorikou komunistů. Nazývat je žoldáky považuji za primitivní a ubohé a pan europoslanec by se jim měl za svůj výrok okamžitě omluvit. Ranní zpráva o smrti čtyř českých vojáků v Afghánistánu mě velmi zasáhla a chtěla bych vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodinám vojáků. Nehorázný výrok pana Macha o žoldácích tak dostal ještě otřesnější význam. Nikdy to nebyli žoldáci, jsou to hrdinové, kteří brání naše svobody a civilizaci proti těm, co chtějí nastolit celosvětový chalífát. Čest jejich památce a mějme úctu před tím, co pro Českou republiku naši vojáci dokázali! Máme profesionální armádu s vojáky, na které jsem hrdá, z nichž mnozí za tuto zemi - na rozdíl od Petra Macha - nasazovali životy.

Nejen svobodné, ale i média nedávno znervóznila zpráva, že se bude obnovovat "vojna". Znamená to opuštění konceptu profesionální armády?

Základní vojenská služba se neobnovuje, a neopouští se tedy ani koncept profesionální armády. To by pro mě nebylo přijatelné. Debata se jen vede o tom, jak to zařídit, abychom v případě blížící se velké krize byli schopni armádu rychle doplnit zálohami. Toť vše. A samozřejmě dnes dobrovolná služba existuje, jmenuje se aktivní záloha a může do ní vstoupit kdokoli. Aktivní záloha je to, co bychom měli v tuto chvíli především podporovat a budovat, ne vymýšlet další experimenty.

Proč tedy obnovu záloh neřešily už vlády, kde seděla ODS?

Ale právě, že řešily. Přesněji řečeno řešil Alexandr Vondra, který byl jediným ministrem obrany za ODS od devadesátých let. Za něj vznikla Bílá kniha, ze které vycházejí vládou schválené Koncepce mobilizace a Koncepce aktivní zálohy i novelizace branné legislativy. Zákony, o kterých se dnes bavíme, projednával s poslanci výboru pro obranu i s odborníky ministr obrany Vondra už v roce 2012. Kdyby před rokem nepadla vláda, platil by celý balík branných zákonů už od 1. ledna 2014.

(Autor: David Jareš)

Mgr. Jana Černochová