26. dubna 2014

Je mi 20 a volím ODS. Jsem divnej?

Chápu, že pro spoustu lidí je dnes ODS stranou s hodně pošramocenou značkou. Je potřeba si přiznat, že ODS udělala v minulosti mnoho chyb a vpustila mezi sebe řadu lidí, kteří si pletli politiku s byznysem. Když pak v r. 2013 dostala ve volbách do Poslanecké sněmovny jen něco okolo 7,5 %, spousta lidí prorokovalo její konec. Já ale pevně věřím, že tenhle hluboký propad se nakonec ukáže být pro ODS spásou.

 
Strana se poučila, ohrnula si rukávy a pochopila, že takhle to dál nejde. Zvolila kompletně nové vedení: předsedou je dnes P. Fiala, jeden z nejuznávanějších politologů v ČR a bývalý ministr školství. Zbavila se spousty členů, kteří v ní byli jen pro svůj osobní prospěch. ODS začala pomalu ale jistě znovu získávat důvěru voličů.
 
Proč ale volit ODS zrovna ve volbách do Evropského parlamentu? Především proto, že ODS si nepřeje, aby se v České republice zavádělo euro. Podle průzkumů veřejného mínění si okolo 75 % obyvatel České republiky nepřeje nahrazení koruny eurem. Mají pro to řadu důvodů: jednak všeobecné zdražování, ztrátu části naší národní identity či nejistotu ohledně budoucnosti eura jako takového. Na světových univerzitách panuje už řadu let shoda na tom, že euro jako měna bylo od samotného začátku ekonomickým nesmyslem. Sám můj profesor ekonomie v Oxfordu často tvrdí, že jediné dobré ekonomické rozhodnutí britských politiků bylo, že se rozhodli ponechat v Británii libru. Zatímco v Berlíně, Paříži a Amsterdamu velká část politické elity naříká nad přijetím eura, u nás v Praze ho chce vláda zavádět.
 
Ano, je to tak: strany jako ČSSD, ANO nebo TOP 09 chtějí co nejrychlejší přijetí eura bez ohledu na to, že by to bylo pro Českou republiku velmi nevýhodné a drtivá většina lidí si to nepřeje.
 
Vládě vedené ODS se podařilo vyvést českou ekonomiku z krize velmi úspěšně. Jasně, nebyla to vláda populární, protože lidem říkala, co lidé slyšet nechtějí: musí se šetřit, nic není zadarmo! Přijetím eura by se Česká republika zavázala vložit 350 miliard korun do společných evropských záchranných mechanismů. Tyto fondy by šly na pomoc zemím jako Řecko nebo Portugalsko, kdyby se zase dostaly do nejhoršího. Už dnes se vláda zadlužuje ohromnou částkou peněz: a ještě bychom si měli půjčovat 350 miliard, abychom je posílali do zahraničí? ODS si toto jako jediná relevatní neextremistická strana nepřeje.
 
Ale koneckonců: ve volbách člověk nevolí jakousi imaginární stranu, ale konktrétní lidi. Kandidátka ODS je plná mladých lidí, kteří mají zkušenosti ze studia či práce v zahraničí. ODS také odmítá jakoukoliv diskriminaci kohokoliv, a proto má jako jediná strana na své kandidátce i reprezentanta vietnamské komunity v ČR. Má samozřejmě i lidi velmi zkušené, například Evu Zamrazilovou, která byla členkou bankovní rady České národní banky, a tak ví, o čem mluví, když přijde řeč na euro. Nebo J. Zahradila, který je jedním z mála europoslanců, které je v Bruselu hodně slyšet. Některé strany pak mají za kandidáty lidi, kteří se lépe domluví rusky než anglicky.
 
ODS v těchto volbách nabízí zdravý rozum: zachování české koruny jako naší měny a přijetí eura až v době, kdy to pro nás bude výhodné. ODS chápe svoji roli v Bruselu trochu jinak než ostatní politické strany: nechce jen plavat s proudem a poslušně na všechno kývat. Má volba bude proto v květnu jasná – a to nejen kvůli tomu, že kandiduji za ODS na posledním místě kandidátky.
 
Jan Nedvídek

kandidát ODS pro volby do Evropského parlamentu