3. dubna 2014

Prodej OKD byl podezřelý od začátku a vynáší na světlo nekalé praktiky ze zákulisí špiček ČSSD

Privatizace OKD je jednou z nejostudnějších kauz Česka – to je fakt, který v minulosti nejen v Poslanecké sněmovně ODS vedení ČSSD několikrát připomněla. Tím, kdo měl v té době rozhodující slovo, byl bezesporu Bohuslav Sobotka.

Prodej OKD byl podezřelý od samého počátku a poukazuje na privatizační praktiky lidí spojených se Stanislavem Grossem, Bohuslavem Sobotkou a Radkem Pokorným, vlivným zákulisním hráčem ČSSD.

„Na celou kauzu jsem se pana premiéra několikrát dotazoval na půdě Poslanecké sněmovny. Podle mě se jedná o závažnou machinaci při privatizaci OKD, která je doplněna střetem zájmů současného premiéra. Pan Sobotka spolu se svým zákulisním hráčem a vlivným advokátem Pokorným pravděpodobně způsobili naší republice značnou škodu. Vyzývám pana premiéra k tomu, aby se vyjádřil ke všem podezřením a nepokoušel se opět promlčet k vyšumění celé kauzy, jak je jeho dobrým zvykem, ” řekl poslanec za ODS Bohuslav Svoboda.
 
První místopředseda ODS Jan Zahradil k tomu uvedl: “Současná vláda se dá označit za vládu střetů zájmů. Nejde jen o spojení Sobotka a Pokorný, ale i spojení Pokorný a Babiš. Pan Sobotka a pan Babiš by měli vysvětlit roli pana Pokorného i při druhé privatizaci Unipetrolu právě do rukou současného ministra financí.“
 
Z veřejných zdrojů je dohledatelné, že při druhé privatizaci Unipetrolu se PKN Orlen dohodl s Andrejem Babišem, že mu za pomoc v případě vítězství prodá část Unipetrolu. Polská policie zjistila, že důvodem spojení Orlenu s Babišem byly jeho kontakty na Stanislava Grosse. Vláda nikdy nevysvětlila, proč vyřadila ze soutěže konkurenty Orlenu, kteří nabízeli až o 4 miliardy víc.
 
Bohuslav Svoboda dodal: „Bohuslav Sobotka se možná z trestní odpovědnosti nějak vyvlékne. Z té politické určitě nikoli. Na počátku byl totiž jeho podpis. I proto musí současný premiér zcela jasně vysvětlit svůj vztah k advokátní kanceláři Pokorný, Wagner & partneři. A zejména pak k panu Pokornému, který pana Sobotku údajně zaměstnal jako koncipienta. Nicméně pan Sobotka se toto pracovně právní spojení snažil všemožně zatajit.“