2. dubna 2014

Petici pro korunu vlastnoručně podepsalo už 5 000 lidí. Za necelé dva dny

Petici pro korunu, kterou v pondělí spustila Občanská demokratická strana, vlastnoručně podepsalo na papírových arších už 5 000 lidí; navíc dalších 5 300 lidí petici podpořilo online na webu www.peticeprokorunu.cz a 6 200 se zapojilo do stejnojmenné skupiny na Facebooku.

 
„Bezmála osmdesát procent občanů České republiky si nepřeje, abychom vyměnili korunu za euro,“ zdůrazňuje Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany. Pozastavuje se přitom nad tím, že co nejrychlejší přijetí eura – proti vůli českých občanů a v rozporu s našimi ekonomickými zájmy – přesto prosazují jak všechny vládní strany, tak i například opoziční TOP 09. „Vzdát se nyní koruny by mimo jiné znamenalo například vyčlenit 350 miliard korun ze státního rozpočtu do nových ‚záchranných mechanismů‘, neboli na splátky a záruky dluhů rozpočtově nezodpovědných států,“ dodává Petr Fiala. 
 
„Chceme výjimku z povinnosti přijmout euro,“ vysvětluje Jan Zahradil, 1. místopředseda ODS a lídr kandidátky do Evropského parlamentu. „A velký zájem o podpis petice potvrzuje, že v tomto ohledu reprezentuje Občanská demokratická strana zájmy rozhodující části obyvatel. Vzhledem k tomu, že za pouhé dva dny máme na pět tisíc podpisů, věřím, že se nám velmi brzy podaří získat podpisů 10 000, které potřebujeme pro to, abychom prosadili debatu o zavedení eura v Senátu, protože horní komora musí na své schůzi projednat každou petici, pod kterou připojí své podpisy nejméně deset tisíc občanů,“ vysvětluje Jan Zahradil.
 
Petici pro korunu je možné podepsat u petičních stánků nebo v regionálních kancelářích ODS v každém krajském městě; petiční archy jsou ke stažení také na www.peticeprokorunu.cz. Petice volá po tom, aby vláda vyjednala trvalou výjimku, která umožní nepřijmout euro, pokud s tím nebudou občané souhlasit v jednorázovém speciálním referendu.