25. března 2014

Ministryně Válková mlží a vláda zametá problémy pod koberec

Ministryně Válková se dopustila nepřijatelných výroků, kterými relativizuje nacistické zločiny spáchané na českých občanech v protektorátu. Občanská demokratická strana považuje takový postoj za zcela skandální.

Proto její poslanci navrhovali zařadit do programu jednání Poslanecké sněmovny nový bod týkající se stanoviska předsedy vlády k výrokům paní ministryně, aby Bohuslav Sobotka měl možnost se k jejím slovům vyjádřit. Poslanci vládní koalice však zařazení tohoto bodu zamítli. 
 
„Vaše vysvětlení jaký je rozdíl mezi územím protektorátu a obdobím protektorátu, a to, že se tu nic nedělo, nebo se toho dělo méně ve srovnání s jinými zeměmi, to všechno jsou ahistorické nesmysly. Nabízím vám, že vám jako historik vysvětlím, co se na území protektorátu opravdu dělo, a pak byste se styděla, že takové věci vůbec říkáte a opakujete je,“ zdůraznil během jednání Sněmovny na adresu ministryně Válkové předseda občanských demokratů Petr Fiala.
 
„Vyzývám vás, abyste na základě výroku o protektorátu, a nejen něj, zvážila svoje setrvání ve funkci ministryně spravedlnosti,“ řekl Petr Fiala.
 
„Odmítáme relativizování historie. Je špatné, že Andrej Babiš nostalgicky vzpomíná na jemu drahá totalitní osmdesátá léta. Je ale k neuvěření, že jím nominovaná ministryně, navíc ministryně spravedlnosti, otevírá debatu o tom, že zločiny nacistů v protektorátu vlastně tak zlé nebyly,“ dodala poslankyně Miroslava Němcová.