19. března 2014

Roaming v celé EU skončí na konci roku 2015

Brusel - Roaming v Evropě by měl do roka skončit. Požadavek na jeho zrušení do konce roku 2015 schválil Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu (ITRE).

 
Místopředseda výboru Evžen Tošenovský, který návrh podpořil, k tomu uvedl: "Roamingové poplatky už ztratily právo na existenci. Naši občané cestují a pracují v zahraničí, a musí se přestat bát používat především mobilní internet." 
 
Návrh na zrušení roamingových poplatků za volání, textové zprávy a datové služby v prosinci roku 2015 je součástí balíčku opatření k dobudování jednotného telekomunikačního trhu EU (tzv. "Propojený kontinent"). Odhlasovaná zpráva výboru ITRE nyní míří ke schválení na plenární zasedání europarlamentu 3. dubna s tím, že v otázce zrušení roamingu lze předpokládat širokou podporu. Na konkrétních ustanoveních se poté bude hledat shoda s Radou, ale pozice Parlamentu bude již jasně narýsovaná. 
 
Europoslanec za ODS Evžen Tošenovský problematiku roamingu a telekomunikací dlouhodobě sleduje. V létě roku 2013 se spolupodílel z pozice stínového zpravodaje na usnesení Evropského parlamentu o digitální agendě, ve kterém s dalšími poslanci mimo jiné vyzval Komisi k předložení návrhu vedoucího k EU bez roamingu do roku 2015.
Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

místopředseda strany
člen výkonné rady
poslanec EP