19. února 2014

Vládní servilita vůči Bruselu začala

ODS je konstruktivní opozicí, je ochotna podpořit rozumné kroky vlády, jako tomu je např. při řešení ukrajinské krize. Pro evropskou politiku vlády to však neplatí.

 
Pouhý den po vyslovení důvěry se vláda přihlásila k fiskálnímu paktu, odmítla tzv. Klausovu výjimku a pan premiér se hned zítra jede symbolicky „nahlásit“ do sídla EU. Tuto vládní servilitu vůči Bruselu nemůžeme a nebudeme podporovat.
 
1. Demonstrativní přihlášení vlády k fiskálnímu paktu je pouhým ideologickým gestem a navíc důkazem vládní schizofrenie – opatření, která vláda odmítá na národní úrovni (finanční ústava), je ochotna si nechat nadiktovat z Bruselu. Vláda tím pouze dokazuje, že je kdykoliv ochotna se vzdát dalších vlastních pravomocí ve prospěch evropských institucí.
 
2. Stejné ideologické pozadí má i postoj vlády k tzv. Klausově výjimce. Ta byla ve skutečnosti požadavkem (navíc přislíbeným Evropskou radou) na zpřesnění interpretace tzv. Charty práv a svobod EU v českém právním řádu. Její odmítnutí českou vládou znamená paradoxně oslabení a nikoliv posílení ochrany práv českých občanů (např. v oblasti majetkových práv).
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP