7. února 2014

Pokud Ukrajina použije sílu, o sbližování s Evropou nemůže být řeč

ODS vždy podporovala sbližování Ukrajiny s Evropskou unií. Pokud by ale ukrajinská vláda zvolila silové řešení krize, měla by Česká republika všechny důvody tento vstřícný postoj přehodnotit. Řekl to dnes 1. místopředseda ODS Jan Zahradil v reakci na tiskovou konferenci Lubomíra Zaorálka k aktuální situaci v Kyjevě.

 
"Brusel nebo nějaká jeho zahraniční politika dosud selhává na celé čáře. Komunikace se zatím odehrává hlavně na bilaterální úrovni, a tady bych se přimlouval, aby slovo České republiky zaznělo podstatně silněji," komentoval ve vysílání ČT 24 ministrovo vystoupení Jan Zahradil. Souhlasil zároveň, že Česká republika by měla usilovat o dialog, politické řešení a také o to, aby u jednacího stolu seděli nejen zástupci vlády a opozice, ale i zástupci široké občanské společnosti.
 
Jana Zahradila naopak znepokojila slova Zaorálkova prvního náměstka Petra Druláka, podle nějž je hlavní prioritou české zahraniční politiky Evropská unie, a teprve na jednom z posledních míst ekonomická diplomacie.
 
"Priority vidím úplně jinak. EU je už dávno domácím tématem, jednotlivé evropské politiky patří do portfolií resortních ministerstev. Centrem naší zahraniční politiky by naopak měla být právě ekonomická diplomacie, která hraje prim všude na světě," dodal Jan Zahradil.
 
Na závěr žertem doporučil Lubomíru Zaorálkovi, aby se před pondělní bruselskou schůzkou se svými evropskými kolegy doučil jejich jména. Zaorálek totiž ve vysílání ukázal, že neví, jak se jmenují ministři zahraničí Německa a Polska.
 
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda strany
1. místopředseda oblastního sdružení