7. února 2014

Výstava 100 let Československých legií

V Senátu Parlamentu ČR byla dnes, pod záštitou místopředsedu Senátu PČR Přemysla Sobotky, zahájena výstava věnovaná stému výročí vzniku Československých legií. Výstavu připravil místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák spolu s výtvarníky Janem a Sabinou Kratochvílovými.

 
„Příběh Československých legií, téměř jednoho sta tisíc legionářů a prezidenta Tomáše Masaryka, je obdivuhodným příběhem přímo souvisejícím s obnovením státnosti Čechů a Slováků. Bez legií by Československá republika nevznikla, říkával Masaryk. Jsem rád, že toto významné výročí si můžeme připomenout i v sídle Senátu,“ uvedl při slavnostní vernisáži Přemysl Sobotka.
 
„Toto výročí a jeho připomenutí je nezbytné pro další existenci našeho národa a jeho další demokratický vývoj. Je to výročí, které přesahuje svým významem hranice České republiky a je podstatné i pro Evropskou unii,“ připomněl europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák.
 
Výstava je sestavena z historických fotografií a dokumentů souvisejících se vznikem československého státu. Před slavnostní vernisáži byl promítnut filmový dokument o vzniku Československých legií.
 
Celý projev místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky čtěte zde.