6. února 2014

ODS navrhne odvolání komunisty Filipa z funkce místopředsedy Sněmovny

Poslanci ODS navrhují odvolání komunisty Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Důvodem je podle poslankyně Miroslavy Němcové jeho čtvrteční reakce na úmrtí bývalého komunistického pohlavára Vasila Biľaka a relativizování okupace Československa v roce 1968.

 
„Vasil Biľak se podílel na okupaci naší země. Není možné tvrdit, že dnešní doba se dívá na jeho krok různými pohledy. Budeme proto chtít, aby ČSSD a KDU-ČSL jako demokratické strany vyvodily svůj postoj k tomuto vyjádření a přidaly se k našemu návrhu na odvolání Vojtěcha Filipa z funkce místopředsedy Poslanecké sněmovny. Člověk, který obhajuje okupaci a který se dnes tímto způsobem staví k tzv. zvacímu aktu, tedy totálnímu úpadku a zmaru intelektuálních i hospodářských nadějí naší země, nemůže být místopředsedou v demokratickém parlamentu dnešní České republiky,“ uvedla Miroslava Němcová.
 
Miroslava Němcová zároveň zdůraznila, že je hrdá na fakt, že se z Česka zdevastovaného komunisty podařilo vybudovat zemi, která je součástí EU a NATO. „Na toto úsilí jsem hrdá a neměli bychom na něj zapomínat. Samozřejmě mě ale netěší, že radním pro školství je třeba v Karlovarském kraji bývalý politruk, nebo že místopředsedou vlády a ministrem financí je člověk s nevyjasněnou minulostí. Otázku vidím v působení Daniela Hermanna jako bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů v nové vládě. Vážím si ho a doufám, že bude schopen v této pozici čestně obstát.“