26. ledna 2012

Orbána kritizuje už i pravice

Místopředseda frakce Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu Jan Zahradil uvádí, že evropští lidovci drží nad Orbánem ochrannou ruku.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho kroky při vytváření ústavy i dalších zásadních zákonů vyvolaly velkou kritiku v Evropském parlamentu, ale nikoli u evropských lidovců. Proč?

Je to pozoruhodné, že? Právě činitelé Evropské lidové strany (EPP) se přece rádi navážejí do každého, kdo podle nich není dobrým "Evropanem" a má vůči EU nějaké výhrady – třeba do Václava Klause. Nicméně pan Orbán je místopředsedou EPP a z řady historických důvodů má velmi dobré vazby na Německo a Rakousko, kde členské strany EPP jsou ve vládách. No a EPP v tomto případě prostě "drží basu".

Proč Orbána nekritizují ani české strany zastoupené v Evropské lidové straně?

Myslíte TOP 09? Z týchž důvodů, které jsem již uvedl. Pravda, od pana Kalouska jsem jakousi kritiku zaslechl. Zato pan Schwarzenberg, který nás v poslední době tak rád "evropsky" školí, je pozoruhodně zticha. Možná se v něm probudila nějaká rakousko-uherská loajalita.

Legendární maďarský reformátor, konzervativec Lajos Bokros, který je členem vaší frakce, pronesl minulý týden projev, který byl jednou z prvních kritik Orbána zprava. Co mu vyčítal?

Lajos Bokros kritizoval omezování kompetencí některých státních institucí a jejich politizaci, zejména Ústavního soudu. Také odsoudil některé ekonomické kroky vlády, jako znárodnění penzijních fondů. Zároveň zdůraznil, že případná změna musí vyjít zevnitř, z Maďarska, nikoliv být nadekretována zvenčí. Já si profesora Bokrose velmi vážím a věřím, že on bude jedním z nositelů takové změny.

Bylo Bokrosovo vystoupení stanoviskem klubu? Polské Právo a spravedlnost přece na podporu Orbána i demonstrovalo?

Ano, hovořil jménem frakce, přidělili jsme mu náš oficiální "speaking time". Je logické, že má největší právo, aby formuloval naše stanovisko. Nejlépe tu situaci zná.

Podporujete kroky Komise, včetně podání žaloby na Maďarsko k Evropskému soudu?

Aby bylo jasno – nepodporuji z principiálních důvodů žádné zasahování evropských orgánů do vnitřních záležitostí jakékoliv členské země EU, tedy ani vůči Maďarsku. To však neznamená, že bychom tady o tom nemohli mluvit. Na druhou stranu pro spravedlnost připouštím, že levice v Evropském parlamentu si udělala z Maďarska jakýsi "klacek", kterým tluče po hlavě právě EPP. No a EPP si to sama vykoledovala svojí politikou dvojího metru. Přiznávám, že to sleduji s pocitem drobné škodolibosti.

Má Unie dostatečné nástroje na vynucení si dodržování zásad demokracie v členských zemích?

Pouze demokratické země přece mohou být členy EU. A já nemám pochyb o tom, že Maďarsko stále je demokratickou zemí.

(Autor: Luboš Palata) 

Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP