29. ledna 2014

Krajští radní žalují Maschekovou. Neměli by žalovat také sebe?

Středočeský kraj se připojil jako poškozený ke stíhání Berill Maschekové kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku. Jde o škodu údajně kolem 1,5 miliónu korun za provoz webu pro mladé tojecool.cz.

Na neadekvátní náklady s přípravou a provozováním tohoto webu upozornil na základě informací krajských zastupitelů ODS Český rozhlas již koncem března 2012 a následně se případu v té době věnovala i další média. Tehdejší krajské vedení tomu vůbec nevěnovalo pozornost a kritiku opozice odmítalo.

"Paradoxem je, že se nyní kraj připojuje k žalobě rozhodnutím radních, z nichž řada schvalovala provoz zmíněného webu ještě coby členové rady za Davida Ratha. Těžko se dá předpokládat, že by Berill Mascheková tehdy rozhodovala o projektu sama bez jejich vědomí. Opozice celý projekt kritizovala od samého počátku, ale krajští radní nechtěli o nějakých výhradách vůbec slyšet," uvedl předseda Kontrolního výboru a krajský zastupitel Jan Skopeček (ODS). Podle něho je zarážející i fakt, že také nové krajské vedení s Berill Maschekovou nadále spolupracovalo přes obvinění, vznesená proti Davidu Rathovi.
Projekt na webové stránky tojecool.cz, který měl sloužit středoškolské mládeži, byl pochybný od samého počátku. Byly to zcela jasně peníze vyhozené oknem. Samotný web nikdo nepotřeboval, nikdo ho nevyužíval a ke všemu jeho kvalita naprosto neodpovídala vynaloženým prostředkům. "Navíc se tak dělo v době, kdy tehdejší hejtman říkal, jak se musí všude šetřit. Krajské školy začaly dostávat dramaticky menší prostředky na provoz a rozvoj,“ upozornil Skopeček.

Z éry Davida Ratha se bude Středočeský kraj vzpamatovávat ještě dlouho. Není však možné veškeré kauzy zužovat jen na jeho osobu nebo na jemu blízké úřednice. "David Rath byl sice hejtmanem, ale v radě kraje měl jeden jediný hlas stejně jako ostatní radní. Je třeba nahlas říci, že za tehdejší politiku Středočeského kraje a podobné projekty nese minimálně politickou odpovědnost celá tehdejší rada. Přitom řada bývalých radních je radními i dnes. Jeden z nich dokonce míří na ministerské křeslo," dodává předseda klubu zastupitelů ODS Raduan Nwelati.

Současná koalice ČSSD a KSČM se však tváří, že se jí podobné věci netýkají. Otazníků, problémových projektů a rozhodnutí přitom zdaleka neubývá. „V současné době prověřujeme, kolik vynakládá kraj za právní servis od externích poradců. Zajímáme se také, k čemu středočeské ČSSD sloužila Středočeská tisková a informační služba. Vznikla na pomoc cestovnímu ruchu a zástupci v jejích orgánech před rokem 2008 nepobírali žádnou odměnu. Po nástupu Davida Ratha se tam začaly dít věci a v současnosti má její zrušení vyjít na deset miliónů korun,“ doplňuje Jan Skopeček.