8. ledna 2014

Rozhovor pro deník Mladá fronta DNES

Je místopředsedou Evropského parlamentu a v sobotu by se mohl stát rovnou šéfem. Ale "jen" krajské ODS, i to považuje hradecký exprimátor Oldřich Vlasák za zajímavou výzvu.

Berete svou kandidaturu jako určitý comeback do české a regionální politiky? 

Zcela jistě! V posledních letech jsem sice měl poměrně velké vytížení s funkcí místopředsedy Evropského parlamentu, ale všechny úkoly jsme splnili do konce roku, takže nyní již budu mít práce trochu méně. Víte, na různých sněmech ODS jsem dostával dotazy, proč nekandiduji, když máme takové problémy. Zamyslel jsem se nad tím a došel jsem k názoru, že nemohu odmítnout. Řekl bych, že mám pohled zvenku, výrazně vnímám problémy a chyby a mohl bych pomoct. 

O jakých problémech mluvíte? 

Na celostátní úrovni to byla zbytečná touha udržet se u moci za cenu slevy z našich zásad. Zkrátka: zradili jsme naše skalní voliče. Dál mi vadilo určité propojení s kmotry, s nimiž je potřeba se rychle vypořádat. A nakonec je to i poklesek Petra Nečase. ODS ztratila důvěryhodnost, a proto je potřeba vyjít s novým tvářemi. 

Staly se chyby i na regionální úrovni? 

Mám hodně kritický pohled a ještě neuzrál čas mluvit o nich do médií. Zmíním ale jednu věc: určitě jsme nebyli aktivní a nedokázali jsme přesvědčit voliče, že máme svou vizi a představu jak řídit kraj. 

Jenže volba předsedy přichází až téměř tři měsíce po volebním debaklu ODS. Neobáváte se, že straníci zapomněli, že budou chtít pokračovat ve vyjetých kolejích a netouží po razantních změnách? 

Takoví straníci by si měli uvědomit, jak naše konání působí na lidi. Ta situace je totiž natolik vážná, že je třeba udělat viditelnou změnu. Politika nezná vděk a bohužel spousta pracovitých lidí ve straně bude muset ustoupit nové vlně, která dostane šanci přesvědčit naše voliče. 

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP
zastupitel statutárního města