6. ledna 2014

O euru musejí rozhodnout občané, ne zaměstnanci Agrofertu

Ať již dopadne přetahovaná mezi prezidentem a předsedy koaličních stran jakkoli, výsledek bude podle člena vedení ODS Jana Zahradila jediný: pozice Česka v Bruselu bude výrazně oslabena.

"Hlavním problémem vznikající koalice je nezájem o dění na evropské scéně a nekompetentnost ministrů, respektive koaličních stran," uvedl europoslanec Jan Zahradil, kandidát na prvního místopředsedu ODS. "Česká republika se v posledních letech stala součástí sílícího reformního proudu, který v Bruselu úspěšně prosazuje odpovědnější hospodaření nebo větší vstřícnost k podnikatelům. Strany nové koalice ovšem žádnou vlastní evropskou politiku nemají, a rezignují tak i na zastupování českých zájmů v Evropské unii."

Zahradil také ostře zkritizoval koaliční snahu o zrušení koruny a vstup do eurozóny. "Jestliže je v koaliční dohodě závazek uzákonit obecné referendum, jsme připraveni vzít budoucí vládu za slovo a požadovat, aby se první takové referendum konalo právě k otázce přijetí nebo nepřijetí eura," uvedl Jan Zahradil. "Z průzkumů jasně vyplývá, že občany toto téma znepokojuje a přejí si o něm rozhodovat. Argumenty našich eurohujerů ve stylu 'jednou jsme podepsali, teď už musíme se vším souhlasit' rozhodně odmítám. S eurem bychom dnes přijímali i dalekosáhlé závazky - mimo jiné splácet dluhy ostatních států - které v přístupové smlouvě před deseti lety nebyly."
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP