20. prosince 2013

Konec koruny musejí schválit občané v referendu

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka nemá Česko jinou možnost než přijmout euro. Rusnok to uvedl před odletem na bruselský summit. S tím ovšem nesouhlasí člen vedení ODS Jan Zahradil. "O výměně koruny za euro musejí rozhodnout občané v referendu," komentoval Rusnokův výrok Jan Zahradil.

 
"Přijetí eura samozřejmě alternativu má. Je to nepřijetí eura. Každopádně jde o nesmírně závažné rozhodnutí s dalekosáhlými důsledky, které musí projít referendem. Nyní bychom vstupovali do úplně jiné eurozóny, než jaká existovala v době před deseti lety. O tom ale nikdo jiný kromě nás nechce vést diskusi," řekl Zahradil. 
 
Odmítá také argument, že jednorázové oslabení koruny zásahem ČNB by bylo argumentem pro přijetí eura: "Naši domácí euronadšenci neříkají celou pravdu. S korunou máme možnost poměrně hladce reagovat na výkyvy na trzích. S eurem nám v případě krize zbyde jediná možnost: drasticky škrtat ve státních výdajích, jak jsme to viděli například v Řecku, ale také v Pobaltí."
 
Bankovní unie je podle Jana Zahradila především kosmetickou úpravou, která neřeší podstatu systémové krize eurozóny. Jde také o první krok k většímu propojení naprosto rozdílných ekonomik, které bude nutně znamenat, že sever Evropy začne platit dluhy jihu. 
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení