6. listopadu 2013

Jestli jsem lídr? Promyslím to

Pořád neví, jestli chce být předsedou Občanské demokratické strany, nebo ne. Jeden z jejích šestnácti poslanců, se ziskem 36 procent preferenčních hlasů. Předseda ODS v Plzni a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

 

Gazdíkovo sdružení STAN se chystá přetahovat vám starosty – máte připravenou nějakou protitaktiku? 

Vidíte, to je informace, kterou pořádně neznám. Sleduji situaci u nás na Plzeňsku a tam, pevně doufám, že vydrží a budou za nás kandidovat. Nemám žádné indicie, že by chtěli přejít. 

Myslíte si, že slovo doufám je pro tuto chvíli dost? 

Pokud zvolíme jednotné vedení, uspějeme v evropských volbách, tak si myslím, že mnoho starostů za nás bude kandidovat. 

Pokud... Gazdík řekl, že do konce roku chce obeslat vaše starosty dopisem – nabídkou ke kandidatuře. A vy mi říkáte, jak záleží na tom, co uděláte v lednu na kongresu? 

No co vám na to mám v tuto chvíli říct? Každý se může svobodně rozhodnout, já si nemyslím, že pro starosty je nějak superatraktivní vstupovat do STAN, respektive do TOP 09. Ta má o čtyři procenta víc než my a nemyslím si, že pokud náš starosta přestoupí, zajistí mu to vítězství v komunálních volbách. Teď je předčasné cokoliv soudit, víte, jak je doba turbulentní. 

Mám pocit, že ODS té turbulenci jen přihlíží, aniž by něco výrazného dělala. 

Co si myslíte, že výrazného by měla dělat? Skončila se sedmi procenty, je to objektivní debakl celé pravice a teď musíme v lednu zvolit vedení. Teď je čas na zklidnění emocí. 

Doufáte, že nové vedení ODS bude – cituji vás: "... za účasti co nejvíce nových tváří, které budou schopny nabídnout pravicovému voliči atraktivní politiku." Jste vy schopný nabídnout voliči atraktivní politiku? 

To je jedna z věcí, o kterých přemýšlím. Na jedné straně jsem dostal hned po Miroslavě Němcové nejvíc preferenčních hlasů, na druhé straně, byť byl na Plzeňsku dvojciferný volební výsledek, považuji ho za neúspěch. Otázka stojí jinak: Mohu ODS pomoci, nebo ne? 

A vy to nevíte? 

Jsem připraven ODS pomáhat, tvrdě pracovat v opozici, ale to není o tom, jestli jeden člověk dokáže pomoci. Je to o tom, jaký bude zvolen tým, jaká bude atmosféra uvnitř strany... 

Jeden lídr vše ovlivnit samozřejmě může. Tak se znovu ptám, jestli si myslíte, že jste schopen ODS pomoci a jak. 

V situaci, kdy ODS bude vnímat ten výsledek jako velkou porážku, bude hledat cesty, jak z toho ven, kdy se podaří navolit do vedení tým lidí, kteří budou mít důvěru občanů, tak si myslím, že mohu ODS pomoci. 

Vy ale nebudete před svou zvažovanou kandidaturou na předsedu vědět, koho do vedení ODS navolí. 

Dobře. Ale setkávám se s celou řadou členů ODS a bavím se s nimi o tom, jak tu situaci vidí a jakým směrem by se měla ODS vyvíjet. Budu moci odhadnout z tvůrců mínění v ODS, jakým směrem ta strana uvažuje. Teď si dávám několik týdnů na to, abych tu atmosféru nasál. 

Mám pocit – a mohu se mýlit – že lídr se tolik neptá, co chce okolí. Ale ví, kam chce stranu dovést, a ostatní strhne. 

Já samozřejmě určitou představu mám. A teď zjišťuji, nakolik je v souladu s tím, jak uvažují ostatní významní členové ODS. 

Kdo je pro vás pro souznění klíčová figura? 

Třeba před několika dny jsem měl velkou debatu s exministrem školství Fialou. 

Není to paradox, že mezi klíčové lidi ODS řadíte profesora Fialu, který není členem ODS? 

Ale byl za ODS ministrem i volebním lídrem, je s ní spjat, spoluvytváří její mediální obraz. Já doufám, že bude jedním z klíčových mužů ODS. 

A jaká je tedy vaše představa nové ODS? 

Jsem přesvědčen, že do vedení se musí dostat lidi, kteří uspěli teď v parlamentních volbách, především Miroslava Němcová, s takovým člověkem chci spolupracovat. A pak by tam měly být nové tváře typu pana Fialy. Musíme znovu sestavit stínovou vládu, začít pracovat na programu, jako byla Modrá šance, musíme konkrétní jednotlivé nápady předkládat ve formě návrhů zákonů. Dělat kvalitní, věcnou, pravicovou opoziční politiku. 

Jste připraven o post předsedy bojovat? Protože neděláte dojem, že byste byl odhodlán jít do boje za partaj, za to, abyste byl jejím šéfem, za to, aby se uplatnila vaše vize. 

Pozor! Jsem připraven jít do boje za partaj, to v každém případě. Ale férově vám říkám, že jsem připraven tvrdě pracovat v týmu, kde vyhraje Miroslava Němcová a bude mě tam chtít. Protože ODS si dnes nemůže dovolit žádnou válku dvou kohoutů. 

Ale soudím, že potřebuje lídra, který si dokáže stoupnout a říct: Já jsem pro vás ten správný, protože chci to a to, a přidejte se ke mně. Jenže to vy neříkáte. 

To já taky případně včas řeknu, nebo naopak řeknu: Nemyslím si, že do toho mám jít. Pracuji na tom. 

Ale ODS je v problémech takovou dobu, že jsem myslela, že už to máte dávno připravené. 

Já to z velké části připravené mám, ale musím mít pocit, že tu moji představuji sdílejí ti opinion makeři v té straně. 

Miroslava Němcová má bezpochyby pověst ženy s čistým kreditem. Jenže v uplynulých letech, kdy byla členkou vedení strany, dělala dojem, jako by všemu jen přihlížela. Nebo proti něčemu nedobrému bojovala? 

Mám ji lidsky rád, ale přiznám se, že když jsem prosazoval výměnu v čele státního zastupitelství, čekal jsem od ní větší podporu. 

V době, kdy jste z vlády odcházel, byla víc spojena s Petrem Nečasem, je to tak? 

Ano. Máme spolu přátelské vztahy, neříkám to ve zlém, ale vy jste si na to odpověděla sama. 

Bývalý premiér Topolánek si stěžoval, že jste "nehnul ani prstem, aby se státní zastupitelství pustilo do rozbití mafiánských struktur ovládajících pražský magistrát" – mluvím o roku 2007. Nemohl jste tehdy z pozice ministra spravedlnosti něco udělat? 

Politici v Čechách si myslí, že ministr spravedlnosti řídí státní zástupce a může jim dávat úkoly, ale tak to zkrátka není. V souvislosti s jeho kritikou se jen divím, proč Mirek Topolánek tak tvrdošíjně a permanentně chválil paní doktorku Veseckou, která stála v čele té soustavy. Trvám na tom, že ministr spravedlnosti nemůže zasahovat do činnosti státních zástupců. 

Čím si vysvětlujete, že pražské vrchní státní zastupitelství tehdy nekonalo, přestože o partě Janoušek-Bém si už tehdy cvrlikali vrabci na střeše? 

Na to neumím odpovědět, protože státní zástupce nechodí za ministrem spravedlnosti a neříká mu, na čem pracuje. To se ukáže až s určitým odstupem času. Když se ukázalo, že Rampula některé věci neřeší, zahájili jsme s ním složitý proces odvolávání. 

A Rampulu jste přivedl vy? 

Rampulu přivedla doktorka Vesecká a já jsem ho jmenoval, v té době to byl mladý státní zástupce, který neměl žádné skandály a nebyl důvod to jmenování odmítnout. 

A kdy vám došlo, že Rampulovo pražské vrchní státní zastupitelství je problém? 

Na konci mého prvního mandátu, proto jsem taky při vstupu do druhého mandátu řekl, že budu vůči státním zástupcům mnohem ofenzivnější, omluvil jsem se za odvolání Ištvana, který se vrátil do své pozice, pracoval jsem na tom, aby doktorka Vesecká byla vyměněna Pavlem Zemanem. 

Když už jste zmínil státního zástupce Ištvana, byla podle vás jeho poslední bombastická akce úspěšná? 

Podle mne ta akce a zvolené procesní prostředky byly přehnané a nezvýšilo to důvěryhodnost státního zastupitelství jako takového. Pokud ta akce skončí v podobě, jak to dnes vypadá – tedy že velké ryby z toho vyváznou – budu to považovat za neúspěch státního zastupitelství. Je pak na Pavlu Zemanovi, aby posoudil, jestli státní zástupci pochybili, a podá na ně kárnou žalobu, nebo jestli měli jen jiný právní názor, který se potom ukázal jako nesprávný. 

Bude ODS jako opoziční strana nějak spolupracovat s TOP 09? 

Doufám, že ano. Pokud chce mít pravice v opozici silnější hlas, pak je nutné se s TOP 09 bavit o tom, že třeba některé návrhy můžeme předkládat společně nebo minimálně koordinovat opoziční politiku. Ale ještě jsme se o tom s TOP 09 nebavili. 

Řekl jste, že neúspěch Jany Bobošíkové znamená politický konec Václava Klause – není to spíš přání otcem myšlenky? 

Jestliže hlavní kartou kampaně této strany byl Václav Klaus a tato strana dostane tak malý výsledek, je to pro mne jisté oznámkování toho, jak občané vnímají Václava Klause a zda chtějí, aby se vrátil do politiky. 

Jen si vzpomeňme, jak pro mnohé a kolik let byl "mrtev" Miloš Zeman, a hle. A dál: stejnou roli hrál pro SPOZ Miloš Zeman, ta strana také propadla, ale on sám byl jako prezident velmi chtěným. 

Uvidíme. Třeba se mýlím, uvidíme, co se bude dít. 

Kdyby Václav Klaus nabídl pomocnou ruku při sjednocování pravice, jak byste reagoval? 

Jsem konsenzuální člověk, ale obávám se, že na to je trošku pozdě. Vzhledem k jeho výrokům na adresu ODS mi dneska připadá ta situace nemožná. Mrzí mě to, ale bylo by to popření naší vnitřní hrdosti. 

JUDr. Jiří Pospíšil

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
předseda Stínové asociace krajů ODS