23. října 2013

Evropská komise nezvládá hospodaření, opět došly peníze

Štrasburk - Plenární zasedání ve Štrasburku bylo zahájeno šokující informací. "Dnes v půl osmé ráno mi volal předseda Evropská komise Barroso, aby mne informoval, že Evropská komise nebude v polovině listopadu schopná dostát svým finančním závazkům," oznámil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Současně vyzval zákonodárce, aby zcela mimo zažitá pravidla urychleně odsouhlasili dodatečné navýšení rozpočtu o necelé tři miliardy eur. Peníze chyběly eurokomisi již v minulém roce, tehdy si řekla členským státům o dodatečných deset miliard. 

"EU se tak dostává do podobně obtížně řešitelné situace jako federální rozpočet USA před několika týdny," říká člen výboru pro hospodářské a měnové záležitosti Ivo Strejček. "A stejně jako Američané i EU stojí před otázkou, na kterou si bude muset dříve nebo později odpovědět: lze příjmy a výdaje donekonečna zvyšovat na úkor hospodářského růstu a sociální stability, nebo bude muset projít zásadní redukční dietou svých politik? To se ovšem neobejde bez změny struktury a fungování EU."
 
"Evropská komise každopádně totálně selhala a my odmítáme, aby kvůli jejímu diletantství hrál daňový poplatník roli dojné krávy. Jsou to totiž právě členské státy, které budou muset být požádány o dodání chybějících prostředků ze svých rozpočtů," dodává Ivo Strejček.
 
Neschopnost Evropské komise i fakt, že postavila parlament na poslední chvíli před hotovou věc, kritizuje i šéf europoslanců ODS Jan Zahradil. "Komise zaměstnává armádu úředníků, z nichž mnozí jsou placeni lépe než německá kancléřka. Přesto nedovedou uhlídat vlastní rozpočet. Tentokrát je na čase, aby si komise našla chybějící prostředky sama, jinak budeme příští rok platit znovu," říká Zahradil.
 
Podle člena rozpočtového výboru Hynka Fajmona se Evropská komise tímto postupem snaží donutit Evropský parlament k tomu, aby jí uvolnil další peníze na nezvládnuté výdaje. O tom, zda Komise dostane další miliardy eur k dispozici, rozhodne ve čtvrtek hlasování Evropského parlamentu.
 
Jak připomíná místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák, evropské instituce se ještě nedokázaly shodnout na podobě rozpočtového rámce pro příštích sedm let, což ohrožuje i proplácení českých projektů. Navíc se lze obávat, že kvůli nedostatku peněz by mohla komise odvolat již přislíbenou pomoc státům postiženým povodněmi, mezi něž patří i Česká republika.
 
"Je to pro mě neuvěřitelné, když pan Barroso zjistí, že mu za čtrnáct dnů dojdou peníze. To by se nemohlo stát ani starostovi v Horní Dolní," doplňuje europoslanec Evžen Tošenovský.