15. října 2013

Brusel zatím vede nad Štrasburkem 22:4

Výbor pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu vytáhnul další kalibr ve svém tažení za ustanovení jednoho sídla Evropského parlamentu. Proti nesmyslnému každoměsíčnímu stěhování parlamentního cirkusu mezi Bruselem a Štrasburkem včera hlasovalo 22 členů tohoto výboru, zatímco pro zachování statu quo hlasovali jen 4 europoslanci.

 
Evropský parlament nyní bude iniciovat řádný postup pro přijímání změn smlouvy podle článku 48 SEU s cílem navrhnout změny článku 341 SFEU a protokolu č. 6, které jsou nezbytné, aby Parlament mohl sám plně rozhodovat o své vnitřní organizaci a umístění sídla.
 
Podle českého europoslance a člena skupiny Single Seat, která stojí za myšlenkou jednoho sídla Evropského parlamentu, Edvarda Kožušníka, je tento výsledek přirozeným vyústěním situace, do které se Evropský parlament dostal poté, co Evropský soudní dvůr na popud francouzské vlády znemožnil poslancům omezit počet zasedání ve Štrasburku a přesunout je do Bruselu, kde probíhá většina pracovních aktivit Evropského parlamentu.
 
„Postoj francouzské vlády k zachování Štrasburku, je eufemisticky řečeno dětinský. Ekonomická situace celé Evropy není dobrá a Parlament chce jít příkladem ostatním evropským institucím a omezit své provozní výdaje. Přesunem všech parlamentních aktivit do Bruselu a ukončení cirkusáckého stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem, bychom každoročně ušetřili 180 mil. eur, bohužel Parlamentu jako zákonodárné instituci není umožněno o této věci rozhodnout. Proto bude Evropský parlament iniciovat změnu primárního práva Unie ve věci změny svého sídla," popsal situaci český europoslanec.
 
Celý proces změny se však podle Kožušníka neobejde bez souhlasu všech osmadvaceti členských států Unie. Právě Kožušník inicioval na jaře tohoto roku kampaň pro podporu myšlenky jednoho sídla Evropského parlamentu přímo u hlav všech členských států. Výsledky této kampaně budou Kožušníkem představeny na tiskové konferenci skupiny Single Seat 16. října ve 13.30 v bruselském sídle Evropského parlamentu.