8. října 2013

Přidat k prezidentovi přímou volbu starostů je nesmysl

Rozhovor pro deník Právo s volební lídryní a místopředsedkyní ODS Miroslavou Němcovu.

Vyrazila jste na nákup na Vítězné náměstí na farmářské trhy, a to kvůli kvalitě potravin. Kvalita potravin je ale heslem Strany zelených. Nelitujete, že ji ODS dost nezdůrazňuje? 

Jednak ji v programu máme a jednak otázku kvalitních českých potravin ve vládách dlouhodobě profilovali naši ministři zemědělství. Takže to není něco nového, co teď spadlo z nebes a co se musí jako úplná novinka dávat do programu. Naopak si myslím, že jde o to, upozornit a přesunout pozornost od supermarketů k domácím producentům. Ono už to lidé vědí i bez nás. Jak vím i z Vysočiny, lidé jezdí přímo na různé farmy a nakupují si tam. Když se to objeví v programu, může jít o takové povzbuzení, že je to dobře. 

A když jste se po trzích rozhlédla, myslíte, že někomu z nakupujících vadilo, že už asi dva měsíce nemáme žádného poslance? 

Myslím, že to tak lidé neposuzují, určitě ne. Ale v dlouhodobém horizontu, jakmile nastanou problémy, až se začne mluvit o státním rozpočtu – a ta chvíle už je tady –, se najednou zjistí, že bez parlamentu se spousta věcí udělat nedá. Pokud to lidé akutně necítí, určitě by to pocítili za chvíli. 

Zatím se vše řeší přes zákonná nařízení a funguje horní komora parlamentu. Je tedy opravdu politická vláda nutná? 

Je to nutné, žádný systém bez toho nemůže fungovat. A ve volbách si jistě lidé přijdou vládu vybrat, přijdou sestavit parlament. Kdyby cítili, že mohou bez parlamentu být, tak by k volbám nepřišla asi ani noha. A to fakt neočekávám. 

Ale nemyslíte, že by se ušetřilo, když jen roční rozpočet Sněmovny převyšuje miliardu korun? 

Jenže když se to promítne do toho, co se republice stalo, neušetřilo se nic. Naopak jsme ztratili. Na zemi, kde se neví, kdo bude vládnout, se v době, kdy, doufejme, odeznívá hospodářská krize, investoři zvenku dívají ostražitě. Může se stát, že se dobrá pozice republiky, třeba v otázce úroků, zhoupne a že na to doplatíme víc, než si teď můžeme myslet. Nestabilita vždycky v jakémkoli politickém systému přináší ztráty. Ziskem není. 

Co myslíte, že Rusnokova vláda v demisi udělala opravdu špatně? 

Když to vezmu od té první bomby, což bylo odvolávání ředitele Národního divadla a zase jeho dosazování, ukázala se jasně nekompetentnost a neschopnost řídit resorty po personální stránce. Objevily se pak nápady programového typu, ale ono tu vládu nejde oddělit od SPOZ, je to vlastně profilace té politické strany. Nápad, jak se bude ve vláčku jezdit mimo špičku zadarmo, se mi zdá jako nesmysl mimořádného kalibru, který se nikdo dříve neodvážil říci. Nevidím žádné odborné výrazné vedení, i když pan prezident tvrdil, že sestavuje vládu odborníků. K nikomu z členů vlády si tento termín neumím přiřadit. 

Pokud jde o úroveň demokracie, ozkoušeli jsme si letos přímou volbu prezidenta. Co by se mělo stát v příštích čtyřech letech, je na místě přímá volba starostů?
 

Z mého pohledu přímá volba prezidenta rozdělila společnost a vůbec si to ještě nesedlo. Parlamentní systém je v ČR potlačován. Role prezidenta odporuje ústavě. Přidat k tomu ještě přímou volbu starostů se mi zdá z konzervativního pohledu úplný nesmysl, a to proto, že ji nikdo nepotřebuje. Obce i města fungují, samozřejmě s výjimkami, když je tu šest tisíc obcí. Systém funguje. Nevidím důvod, proč přecházet na přímou volbu starostů. Abychom vedle rozvrtané republiky, která se nenávidí, protože někdo volil Schwarzenberga a jiný Zemana, rozvrtali ještě každou obec, není to na místě. 

Myslíte, že by bylo možné přímou volbu prezidenta pro příště zrušit a vrátit se k volbě
 parlamentem? 

Myslím, že k tomu síla nebude. Byl to zásadní a vážný krok, nečekám, že se to zase vrátí zpátky. 

(Autor: Petr Janiš) 

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS