3. října 2013

Tiskové prohlášení volební lídryně a místopředsedkyně ODS k vyjádřením Václava Klause pro MF Dnes

Václav Klaus se vymezil proti ODS a podpořil hnutí (slepenec) Hlavu vzhůru. Popírá tím sám sebe. Vždy tvrdil, že demokratická země stojí na stranách, které mají pevnou strukturu a jsou řízeny vnitřními demokratickými procesy.

Jeho dnešní vyjádření znamená, že podporuje destrukci demokratického systému místo toho, aby spolu s námi hledal možnosti, jak stabilizovat situaci v naší zemi. Odmítám jeho postup, kdy dramatickým oslabováním pravice nahrává levici a nesystémovým stranám. Jestliže chce, jak píše, po volbách přispět ke znovuobrodě pravice, musí říci, s kým to chce dokázat. ODS se nikdy nepropojí se strukturami, které Václav Klaus nyní podporuje (Hlavu vzhůru apod.). Otázka tedy zní, jak by budoucí nová pravice vznikla. Pravice v České republice existuje, reprezentuje ji ODS. 

Ve vztahu k Evropské unii ODS vždy prosazovala obezřetnost. Chceme co nejvíce rozhodovat o svých záležitostech, proto jsme také za vlády ODS v posledních letech nepřistoupili k evropskému fiskálnímu paktu. Na rozdíl od Václava Klause, který podepsal vstupenku do Evropské unie a nyní volá po odchodu z ní. Neříká, jaká je alternativa. Nejsme ani Norsko, ani Švýcarsko a naše ekonomika je významně exportně provázána s Německem a dalšími zeměmi EU. Případným vystoupením bychom se mohli ocitnout ve vakuu a posunout se na východ a to ODS odmítá. Máme v programu referendum o vstupu do eurozóny a zůstáváme sebevědomě kritičtí vůči bruselské byrokracii.
 
Věřím, že ODS ve volbách uspěje. Neuděláme nic, co by oslabilo pozici pravice, a tím se lišíme od Václava Klause.
 
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS

Štítky:
tisková zpráva ODS