26. září 2013

Výstava v Bruselu připomněla události z podzimu 1938

V Evropském parlamentu v Bruselu byla zahájena výstava Zapomenutá evropská oběť věnovaná 75. výročí podpisu Mnichovské dohody. Expozice, kterou ve spolupráci s europoslancem Janem Zahradilem připravil Vojenský historický ústav Praha, mapuje události, které této tragické události evropských dějin předcházely a jenž po ní následovaly.

 
„Cílem výstavy je představit Československo, jaké bylo před válkou – jako jednu z průmyslově a politicky nejrozvinutějších zemí světa, která byla obětována na oltář pomyslného míru,“ říká poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil, který výstavu zahájil spolu s prvním náměstkem ministra obrany České republiky Danielem Koštovalem.
 
„Chceme publiku ozřejmit, co se stalo, tedy že Mnichovská dohoda byla tragickým omylem demokratických mocností. Nic nezískaly, naopak. Výročí Mnichovské dohody stále připomíná, že nedemokratickým režimům se nemá ustupovat, tato politika končí skoro vždy tragédií,“ uvedl Jan Zahradil.
 
Součástí výstavy jsou mimo jiné zápisky britského politika Duffa Coopera (1890–1954), který ve vládě Nevilla Chamberlaina odpovídal za válečné námořnictvo. První lord admirality nesouhlasil s ústupky nacistickému Německu a po uzavření Mnichovské dohody na svou funkci rezignoval.
 
Autoři expozice, plukovník Michal Burian a PhDr. Karel Straka z Vojenského historického ústavu Praha, panelovou výstavu doplnili unikátními předměty. Jedná se například o stolní telefon Telegrafia UB z roku 1938 nebo plastiku Břetislava Bendy Lidé bez domova, či německé Tabulky na určování rasy. 
Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
1. místopředseda oblastního sdružení