26. září 2013

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

S klesajícími preferencemi ODS balancuje na hraně, jestli se v předčasných volbách její kandidát z kraje vůbec dostane do Poslanecké sněmovny. Občanská demokratická strana v regionu obhajuje jeden mandát, jejím lídrem je dosavadní poslanec Jan Bureš. U svého jména na kandidátce ale bude mít politik napsáno - bývalý starosta Ostrova. "I když už je to tři roky, co jsem na radnici v Ostrově seděl, pořád se cítím být starostou. Ta práce mě bavila a naplňovala," říká Bureš.

 

Máte se kam vrátit do práce, až bude jasné, že se do Parlamentu znovu nedostanete? 

Jsem stále kmenovým zaměstnancem Léčebných lázní Jáchymov. Tam jsem dělal provozního referenta. Teď mám dva měsíce neplacené volno, dohodl jsem se na tom s panem ředitelem Bláhou. 

Takže vám deset let nebo ještě déle místo hlídali? 

Ze zákona museli, trvalo to dvanáct a půl roku. Ale jak jsem vypozoroval z reakce pana ředitele, trochu na mě zapomněli. Volal jsem mu hned druhý den po rozpuštění sněmovny, že se hlásím zpět do služby. Ptal se, co se děje, a divil se, že jsem jeho zaměstnancem. Do konce října jsem si vzal kvůli předvolební kampani neplacené volno s tím, že lázním pak budu refundovat zdravotní a sociální pojištění. 

A jak se vám žije s tím, že vaše ODS klesá někam k 8 procentům preferencí? 

Naposledy jsem slyšel asi o 11 procentech. Není to příjemný pocit. Nejvíc mě štve, že propad není zaviněn naší politikou, která by byla chybná. V politice se musí dělat nepopulární rozhodnutí. Občanskou demokratickou stranu ale dolů stáhli jednotlivci. Jednoznačně nese vinu bývalý předseda Nečas. 

Nebyl skandál šéfky jeho kanceláře Nagyové a obvinění tří poslanců kvůli trafikám jen vyvrcholením potíží, co se táhly mnohem delší dobu? 

Před tím nám preference klesaly kvůli politickým rozhodnutím a to bylo v pořádku. V dlouhodobém měřítku by se ukázalo, že naše rozhodnutí byla správná. Rapidní pokles z července a srpna je vázán na jména Petr Nečas a Jana Nagyová. Osobní selhání jednotlivců. A proti tomu bohužel není imunní žádná strana. 

Lidé jsou naštvaní ale proto, že jste porušili volební sliby - zvýšili jste daně. 

Na prvním místě jsme říkali, že je třeba dát do pořádku státní finance. To se při nezaujatém pohledu podařilo. Ze 70 procent díky úsporám. Propustilo se asi 10 tisíc státních zaměstnanců, škrtaly se provozní výdaje státu a ušetřilo se asi 250 miliard korun. Třicet procent bylo bohužel dáno zvyšováním daní. Nikdo z nás z toho neměl radost, ale za konsolidaci veřejných financí, což byl náš ústřední předvolební bod v roce 2010, to holt stálo. Bylo to nutné. Důležité je, že jsme danili spotřebu, ne práci. Díky tomu je Česko v době odeznívající krize na 7. místě v EU v nezaměstnanosti. 

Jenže jste sáhli lidem do peněženky, přitom jste tvrdili, že to neuděláte. 

Souhlasím, neměli jsme z toho radost. Ale 70 procent úspor udělal stát sám. 

Zároveň mu ale dál utíkají desítky miliard nehospodárně vynaložených korun. Viz nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu. 

Když stát hospodaří s penězi, tak je to vždy neefektivní záležitost. Sáhli jsme třeba k dramatické změně zákona o zadávání veřejných zakázek, aby neunikala spousta peněz a abychom omezili korupci. 

V jakém stavu ODS podle vás je? 

Ve stavu rozpačitosti. Máme relativně dobrou výchozí pozici pro konsolidaci a pro to, abychom ODS postavili zpět na nohy. Odešla spousta lidí, kteří se na nás nabalili za předchozích 7 či 8 let, kdy jsme byli ve vládě. Bohužel odešla i řada zakládajících členů. Musíme se vrátit zpět k fundamentům, na nichž je strana postavena: malý a levný stát, nezadlužená budoucnost, solidarita zodpovědných, ochrana svobod. 

Vás neděsí, že ze strany odešlo i několik starostů a zbyli vám jen dva v kraji? 

Taková je realita. Máme povinnost je drobnou poctivou prací přesvědčit, že má smysl se do ODS vrátit. 

Proto jste kandidátku vystrčili starosty, radní, místostarosty? 

Chceme voličům ukázat, že máme důvěryhodné lidi. Už svou důvěryhodnost prokázali, jsou občanům nejblíž. 

Asi vám příliš nepomohl útěk bývalého poslance ODS Miloše Patery k Suverenitě Jany Bobošíkové. 

Naopak nám pomohl. Miloše Pateru nikdo neviděl na zasedání místního sdružení asi tři roky. Tedy od doby, kdy nebyl znovu zvolen do sněmovny. Pamatuji jeho výroky, že se o něj strana nepostarala a dostal jen funkci ve správní radě VZP za ubohých 15 tisíc korun měsíčně. 

Když jste sestavovali kandidátku, ozvaly se hlasy ze sokolovské ODS, že byste neměl být lídrem, protože jste spojen s tím, jak strana dopadla. 

Mrzí mě, že kolegové nebyli schopni mi to říct. Dozvídal jsem se jejich názory z médií. Je to jejich názor, já se nemám za co stydět. Nemám za sebou negativní historii. 

Co si myslíte o nových malých stranách? 

Spousta malých stran vzniká jako reakce na momentální situaci. U Věcí veřejných se ukázalo, že nemají základní fundament, ideové ukotvení, členskou základnu, která by stranu držela a přenesla ji přes horší časy. Stejné je to i u pana Babiše, Okamury, Bobošíkové. Bohužel odčerpávají velkým stranám spoustu voličů. Nastává podle mě doba, kdy by se mělo začít diskutovat o zavedení většinového volebního systému. Aby tu vznikaly jednobarevné stabilní vlády, které se podle výsledku voleb v cyklech vystřídají a ponesou zodpovědnost za své vládnutí. 

Nepodřízla by si tím ODS definitivně větev? Protože i ODS teď patří preferencemi k malým stranám. 

Za to riziko to stojí. Máme pořád stabilní členskou základnu, je nás přes 20 tisíc. 

Ale členů strany ubývá... 

Já vím, ale z tohoto pohledu rozhodně nepatříme mezi malé strany. Klíčové pro ODS budou příští komunální volby. Jestli za nás vůbec někdo bude chtít kandidovat. Příští rok se ukáže, jestli se ODS vzchopí a začne se chovat, jak od ní pravicový volič čeká. Nebo jestli už nebude mít nárok na přežití. 

Když se ohlédnete za vašimi třemi lety ve sněmovně, co pozitivního jste udělal pro tento kraj? 

S kolegy se nám podařilo, že konečně pokračuje stavba silnice R6. Povedlo se prosadit, aby podniky, které si vezmou středoškoláky a vysokoškoláky na praxi, dosáhly na vyšší odpočty z daní. Je ale pravda, že Senát tento návrh pohřbil. Připravili jsme omezení sběren surovin, to se ale také nakonec nepodařilo schválit. 

Teď jste ale vyjmenoval tři věci, z nichž dvě nevyšly. Spíš mi řekněte, co prošlo. 

Co se týče kraje... (dlouhá pauza) Ono je to těžké. Zákony se tvoří na úrovni ministerstev a do sněmovny jdou jako vládní návrhy. K nim se těžko můžu hlásit, i když jsem třeba s náměstkem ministra o daném zákonu jednal. S kolegyní Langšádlovou jsme předkládali a byl schválen daňový návrh, který umožnil zlepšení exportu. Podařilo se nám v hospodářském výboru omezení fotovoltaiky. Povedlo se mi pro město Nová Role zařídit převod budovy, kterou ministerstvo školství nevyužívalo. 

Co si myslíte o protiromských náladách a jak byste problém řešil? 

Lidé se ptají, jak je možné, že doplácejí na nezaměstnané a ti se jim smějí z oken, popíjejí, v noci dělají kravál. Recept je jasný. Příspěvky na bydlení by se měly vyplácet na nemovitost, ne na hlavu. Obec by měla mít možnost exekuovat dávky až až do výše životního minima. Příjemci dávek by měli pro obec odpracovat určité množství hodin. 

Tuto povinnost ale Ústavní soud zrušil. 

Zrušil a teď ji má ve svém volebním programu ČSSD, která stížnost k Ústavním soudu podala. Nerozumím tomu. Pokud by příjemci dávek měli i povinnosti, tak většinová společnost nebude mít důvod nadávat. 

Budete příští rok kandidovat v komunálních volbách v Ostrově? 

Určitě, chci kandidovat na starostu. A to i kdybych do Poslanecké sněmovny teď prošel. Potkávám ve městě lidi a prosí mě, abych kandidoval. 

(Autor: Bohumil Zeman)

Ing. Jan Bureš

člen strany
člen oblastního smírčího výboru
člen regionální rady
poslanec PČR
místopředseda poslaneckého klubu PČR
zastupitel města