10. září 2013

Zavedení registračních pokladen je ukázkovou šikanou živnostníků

Zavedení registračních pokladen, tak jak navrhuje ČSSD, je ukázkovou šikanou živnostníků a obchodníků. Názorný příklad toho, jak takováto socialistická šikana funguje, nalezneme v Chorvatsku – v zemi, kde tráví každoročně svou dovolenou statisíce Čechů.

 
Chorvatská socialistická vláda od 1.7.2013 registrační pokladny zavedla. Znamená to například to, že všichni prodejci na trzích, ve stáncích u cest, prodejci drobného občerstvení na plážích atd. musí mít pokladny s bezdrátovým internetovým připojením, aby mohli vydat nakupujícím účtenku, která je okamžitě registrována na finančním úřadě. Jedna starší prodejkyně to komentovala krásně v TV slovy: „Pro mě naučit se na tomto přístroji je stejné jako pro mladé vystudovat vysokou školu.“
 
Zavedení registračních pokladen vyvrcholilo tím, že si přes týden nemáte kde koupit čerstvé ovoce a zeleninu, čerstvou rybu, na pláži si nekoupíte koblihu, kukuřici. Při procházce večer městem vymizeli drobní stánkaři s občerstvením, suvenýry atd. Všude se stávkuje a naštvaní jsou jak živnostníci a obchodníci, tak zákazníci.
 
Dalším problémem je, že IT systém často vypadává, účet nejde vytisknout a zákazníci na něj čekají někdy i několik desítek minut. Obchodníci a restauratéři vás nechtějí nechat odejít bez účtu, protože mají velké obavy z vysokých pokut, pokud byste jej jako zákazník nedostal.
 
I česká média referovala o uzavření jedné oblíbené cukrárny Donat v centru Zadaru, která je široko daleko vyhlášená svou zmrzlinou. Inspektoři ji letos v létě na týden uzavřeli kvůli tomu, že v kase našli finanční přebytek – v přepočtu cca 25 korun… Daňoví kontroloři na její dveře následně připevnili pečeti a podnik zavřeli na celých pět dnů, a to uprostřed nejrušnější turistické sezóny. V každém městě či městečku se během léta objevil alespoň jeden podnik s přelepenými a zapečetěnými dveřmi finanční policie. Komentář všech místních byl, že jen chorý mozek může uzavírat provozovny v průběhu turistické sezóny. Jeden z provozovatelů rychlého občerstvení (pizza na kusy, fresh, nápoje atd.) mi během mého pobytu v Chorvatsku řekl, že pro jistotu každé dvě hodiny vybírá z pokladny 200 kun, protože kdyby přišla finanční policie, tak manko v pokladně nevadí, ale přebytek znamená uzavíraní provozovny.
 
To samé je se spropitným, číšníci a obsluhující si spropitné musejí okamžitě dávat do kapsy, neboť v kase nesmí být přebytek a chraň pán bůh kdyby se spletli.
 
U nás v České republice tento návrh předkládají také socialisté a prosazuje ho jejich stínový ministr ČSSD Jan Mládek, který zcela veřejně prohlásil o živnostnicích, že jsou parazity. Proto mě ani neudivuje a nepřekvapuje, že s takovou hloupostí přichází právě ČSSD.
 
Zajímalo by mě, co všechno nás tyto zrůdné a šikanózní návrhy a sliby ČSSD budou stát. Nevím, zda je to k smíchu nebo k pláči, ale i Bohuslav Sobotka nedávno přiznal, že ani on neví, kolik budou podobné nápady ČSSD v praxi stát. Já vím jediné – všechny je zaplatí schopní, pracovití a podnikaví občané. Nikdo, kdo má zdravý rozum a elementární zodpovědnost, nemůže proto podle mého názoru v žádném případě volit ČSSD!
 
Aleksandra Udženija

předsedkyně oblastního sdružení
zastupitelka
uvolněná radní statutárního města
zastupitelka statutárního města
neuvolněná zastupitelka statutárního města