8. září 2013

TOP 09 řídí dva lidé, my jsme demokratičtí

Boj o kandidátky končí, teď ODS potáhne až do voleb za jeden provaz, věří její místopředseda Jiří Pospíšil po pátečním zasedání výkonné rady strany. Působíme rozhádaně, ale jsme demokratičtí, říká Pospíšil a poukazuje na TOP 09, kde "rozhodovali dva lidé" (fakticky se ale dohadovali TOP 09 na jedné straně a Starostové a nezávislí na druhé v jednotlivých krajích, konečné slovo pak měly špičky obou politických subjektů). Zdá se, že boj o pravicového voliče začal.

 
 
Po jednání výkonné rady je Ivana Weberová zpět, a rada tak jakoby opravila názor liberecké ODS. Budete ale nějak řešit situaci v ODS na severu, pokud Ivana Weberová říká, že na kandidátce nebyla kvůli tomu, že jen kritizovala vedení regionu?
 
Pane redaktore, v tuto chvíli jsou vyřešeny kandidátky do voleb. Nebudeme řešit libereckou ODS. Kolegové v Liberci mají zkrátka na paní poslankyni jiný názor než třeba grémium ODS. Oni projevili v tajném hlasování svoji volbu a za svůj názor nemůže být nikdo postihován. Já nevím, zda paní Weberové věřit důvod, to mohlo být všechno jinak. Volba byla tajná a já nevím, proč ji tajně někdo nevolil.
 
Naopak Tomáš Chalupa nebude kandidovat nikde. Není špatným signálem, když se na kandidátku nedostane místopředseda ODS?
 
Já jsem řekl na výkonné radě i na grémiu, že s tím mám problém, že mě mrzí, že místopředsedu ODS většina na regionálním sněmu nezvolila. Na druhou stranu Tomáš Chalupa teď řekl, že na kandidátce být nechce, tak ho těžko můžete dávat na kandidátku. Je to škoda, protože Tomáš Chalupa měl třetí největší počet preferenčních hlasů v Praze a jistě mohl být přínosem.
 
Jak vnímáte tu atmosféru, ve které kandidátky ODS vznikaly? Zmínili jsme Prahu, ale i ve středních Čechách byl regionální předseda Petr Bendl zvolen do čela kandidátky až na pátý pokus...
 
To, že se na regionálních sněmech vede boj, na tom není nic špatného. To patří k demokracii. Nicméně já předpokládám, a to jsme také na výkonné radě jednoznačně řekli, že tím dnem končí boj o kandidátky a jdeme společně všichni do voleb.
Nejsme jako sociální demokraté, kteří vedou soudní spory o to, kdo na kandidátce má nebo nemá být, a extendují svoje stranické neshody. Nemyslím, že je něco špatného, když se víc kandidátů utká o místo na kandidátce. Bylo by špatné, kdybychom měli méně kandidátů, než je míst na kandidátce. 
 
Dobře, ale nebyl boj letos o poznání dramatičtější?
 
Podíváte-li se na množství krajů, tak nemyslím, že je to nějak dramatické. Zmiňoval jste tři kraje ze čtrnácti, kde nastaly - v uvozovkách - boje o místa. To se nedomnívám, že je tak velké číslo. Tam, kde se staví kandidátky demokraticky, tajnou volbou, tak bude docházet k určitému přetahování.
Nefungujeme jako jiné strany, které v sekretariátu skrze své vůdce napíší kandidátku. U nás to probíhá demokraticky a to mediálně vytváří obraz boje o funkce. V Praze se střetli Chalupa se Svobodou, Svoboda vyhrál, Chalupa prohrál. A je vyzrálostí té strany, že Chalupa to vezme jako realitu, není uražený, nepomlouvá své stranické kolegy, zůstává v ODS a chce pro ni pracovat.
 
Zmínkou o sekretariátech jste myslel TOP 09?
 
Samozřejmě. Topka problémy nemá, je reprezentována jednotnou vůlí a jednotným názorem. A co je dobře? Na první pohled hašteřivější, ale demokratičtější politická strana, kde kandidáti soutěží, nebo strana, kde není vnitřní diskuse, kde rozhodují dva lidé?
 
Nicméně v ODS tlak na přední místa byl logicky velký - šlo o volitelné první, druhé, třetí místo. Bude ODS teď tolerovat soukromou kroužkovací kampaň, že by některý z kandidátů jel vyloženě na sebe, jak to bylo i v posledních volbách do sněmovny?
 
O tom ještě povedeme debatu, já nejsem toho velkým příznivcem. Podle mě není fér, když někdo shání peníze nebo vydává materiály, které se týkají jenom jeho samého, nikoliv strany a celé kandidátky. Na tom, že každý kandidát upozorňuje na sebe, není nic špatného. Jde o míru, v jaké dělá kandidát kampaň pouze pro sebe. 
 
Na podzim bude kongres ODS. Zatím není jasný termín?
 
Vůbec ne. Teď se zaměřujeme pouze na volby, na úspěch, uděláme pro to maximum. Co bude dál, to uvidíme.
 
Některé hlasy v ODS ale říkají, že by měl být volební. Asi by proti tomu nic nemluvilo, když už bude po volbách, že?
 
Pane redaktore, uvidíme. Teď jsme o tom debatu ještě nevedli. Uvidí se po volbách, jak vůbec pravice dopadne. To je předčasné, zda bude kongres volební, nebo ne. Obě varianty jsou, podle mého názoru, možné.
 
 
(Autor: Jan Němec)
JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
předseda Stínové asociace krajů ODS