13. srpna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT 24 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dobrý večer. Premiér Jiří Rusnok předal prezidentu republiky demisi. Jeho kabinet teď v úřadu setrvá až do jmenování vlády nové, která vzejde z pravděpodobných předčasných voleb. O čem chce vláda v demisi ještě rozhodnout, jaká opatření ještě přijme a o čem už rozhodla, aniž by se to vědělo. I taková je jedna z otázek dneška. Začínají Události, komentáře. Ve vysílání vítám ministra dopravy vlády v demisi Zdeňka Žáka. Dobrý večer. 

 


Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


Dobrý večer. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A přímo ve studiu místopředseda sněmovny, místopředseda ODS Jiří Pospíšil. Dobrý večer. 

 

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Dobrý večer. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc. Dobrý večer. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Dobrý večer. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane ministře, co zásadního vaše vláda v demisi ještě hodlá připravit a rozhodnout? 

 



Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


Já nevím, co znamená pojem zásadní. Já bych to formuloval spíš tak, že vláda bude chtít do poslední své minuty poctivě úřadovat celou agendu tak, jak to slíbila na začátku. Řekla na začátku, že bude do poslední minuty svádět boj o evropské peníze, s tím určitě nepřestane. Vláda a její jednotliví ministři, mí kolegové, revidujeme vlastně, co znamená to předčasné rozpuštění Parlamentu pro legislativní proces, které zákony se už projednat nestihnou, jaké to bude mít důsledky. No a samozřejmě obrovský, veliký otazník zůstává nad přípravou státního rozpočtu. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Příprava státního rozpočtu. Podle vašeho premiéra Jiřího Rusnoka má jít jen o takzvaný technický návrh jako podklad pro novou vládu, která vzejde z voleb. Co tento technický návrh státního rozpočtu bude obnášet? 

 



Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


Ten technický návrh obnáší přesně to, co popisujeme v jednotlivých resortech jako to poctivé, věcné fungování jednotlivých resortů. Když uvedu příklad u sebe z dopravy, tak my víme, jaké projekty jsou rozpracovány, kolik můžou asi stát peněz. Víme, že potřebujeme určitou rezervu na to, abychom mohli kofinancovat, tedy česky řečeno spolufinancovat evropské projekty a nemuseli vracet evropské peníze. Naopak to, co si určitě netroufneme, dělat nějaká velká strategická rozhodnutí na mnoho let dopředu. Tam opravdu musí být nejen to zázemí politické vlády, jak se to pořád říká, ale já jsem hluboce přesvědčen, že o zásadních věcech by měla býti ta shoda daleko širší nejen v rámci případné vládní koalice, ale mělo by se diskutovat vždy i s opozicí tak, jak se to koneckonců děje v celém civilizovaném světě. Jenom u nás jsme na tu civilizovanost trošku zapomněli. Týká se to nejen... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane ministře, k těm rozhodnutím. Zásadní otázka dneška. Je pravda, že vaše vláda už 31. července schválila jmenování Livie Klausové velvyslankyní v Bratislavě a Vladimíra Remka velvyslancem v Moskvě? 

 



Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


Pane redaktore, tato agenda patří z nějakých důvodů do agendy utajované, tak víte, že já jsem docela transparentní člověk, vstřícný vůči médiím, ale kdybych vám odpověděl, tak bych se dopustil trestného činu. To, doufám, po mně nebudete chtít. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Ano, tak je to materiál, který se projednává v režimu tajení, ale přesto, proč je kolem toho tolik tajemna a utajování? Poslechněte si, co k tomu řekl premiér Jiří Rusnok v pátek. 

 


Jiří RUSNOK, premiér v demisi /nestr./ /9. 8. 2013/: 


Nepředpokládám, že bychom teď ještě v tomto období jednali o jmenování, pokud to není někde vynuceno nějakou situací, že nutně ta osoba musí být nahrazena nebo není obsazené místo. To si dovedu představit. To je také chod veřejné správy. Velvyslanec je de facto státní úředník. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane místopředsedo Pospíšile, jak tomu premiérovu pátečnímu vyjádření rozumíte? Že vláda už o velvyslancích v Rusku a na Slovensku rozhodla, nebo že ještě ne? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Je to taková filipika, pane redaktore. Já vzhledem k tomu, že mám pouze informace z médií, a ty jsou neoficiální, tak nemohu říci - vláda rozhodla. Vypadá to, že pravděpodobně podle médií bylo rozhodnuto. Trošku mě to mrzí, protože se domnívám, že jde o tak zásadní posty, jako jsou velvyslanci České republiky v jiných státech, že by to mělo být doprovázeno menšími, řekněme, debatami a menšími kolečky, která tady dnes probíhají. Takže mě to mrzí, že opravdu tím se devalvuje význam velvyslance a myslím si, že to vláda asi měla nechat na příští politickou vládu, která zde bude asi za 2 měsíce. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane Tejci, vy tomu mlžení rozumíte? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Já tomu rozumím jednoduše proto, že dokud, a to je zvyk, který platí v celé Evropě a zřejmě v celém civilizovaném světě, nebudou ti schválení velvyslanci, o kterých se možná rozhodlo, možná nerozhodlo, předpokládejme, že rozhodlo, mít takzvané agrément, to znamená souhlas té přijímací země, tak se o těchto věcech nehovoří. To je ten základní důvod. A já jsem rád, že ustala doba, kdy se stále spekulovalo a hovořilo v médiích o tom, jací mají nebo naopak nemají být velvyslanci v jednotlivých zemích a že se posouváme k tomu standardnímu režimu, že o tom rozhodují ti, kteří na to mají právo, byť samozřejmě mohu mít určité pochybnosti, pokud těch velvyslanců bylo jmenováno více, zda tak muselo být učiněno, zda to nemohlo počkat skutečně na vládu politickou. Na straně druhé, pokud se ukáže, že byl například jmenován pan Remek jako velvyslanec v Moskvě po téměř roční době, kdy žádného velvyslance jsme v Rusku neměli, což s ohledem na obchodní vztahy je velká chyba, tak si myslím, že jak to jméno, tak ten čas už nazrál k tomu, aby nakonec k tomu přistoupila i tato vláda. 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:

Pane ministře, co tedy Livii Klausové a Vladimíru Remkovi chybí k tomu, aby se velvyslanci mohli stát ,kromě podpisu prezidenta republiky samozřejmě? Už jenom bezpečnostní prověrka NBÚ s souhlas země vyslání, takzvané agrément, je to tak? 

 



Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


Jestli se ptáte mě, tak znovu tím, když vám odpovím, tak vám nepřímo odpovím i na tu první otázku a dopustím se trestného činu, takže nechtějte po mně, abych šel tak daleko. Ale znovu, nezlobte se na mě, přece to, když někde rok nemáme velvyslance v klíčové zemi, to je velmi vážná věc a spadá to trochu jako jeden do ranku hříchu té bývalé vlády politické, že nebyla schopna najít konsensus na tak klíčovém postu. Bohužel tím, že se nemůžu vyjádřit k tomu, jestli a jak toto jednání dopadlo, tak to nemůžu i více komentovat, ale já bych to obecně řadil do těch problémů, které prostě každá vláda, která má povinnost spravovat věci veřejné v tomto státě, že je musí dělat. Stejně tak, jako musí řídit státní firmy, musí hájit peníze svých občanů, tak musí zajišťovat tuto agendu. Uvědomme si, že tady můžou neobsazením takového to postu vzniknout obrovské škody nejen politické a diplomatické, ale my zapomínáme, že ve spoustě fungujících zemí posty velvyslanců mají významnou roli pro ekonomiku, že ti velvyslanci otevírají příležitosti podnikatelské, otevírají tu zemi nejen svým občanům, ale i svým podnikatelům. Takže jestliže vůbec o tom hovoříme jako o agendě, která by spadala pod tuto vládu, tak je to spíše ostuda té vlády bývalé. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane Tejci, váš místopředseda Lubomír Zaorálek, stejně jako Miroslava Němcová, kritizují toto rozhodnutí vlády, že ho udělala tajně bezvědomí veřejnosti, a vy neznáte ten usus, nesdílíte to, že tyto věci, schvalování nových velvyslanců, se projednávají v režimu utajení, když to vaši politici kritizují? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Já ho sdílím. A zda ho nesdílí, to se musíte ptát Lubomíra Zaorálka. Já docela chápu, proč tak vláda učinila. Až se dozvíme po zveřejnění, tedy poté, co, pokud se skutečně stalo, že došlo k tomu, že vláda odsouhlasila velvyslance k jejich jmenování na základě souhlasu dané země, můžeme spekulovat, zda mohla některá jmenování počkat. Můžeme spekulovat a debatovat o tom, zda ti konkrétní lidé jsou ti nejvhodnější, ale rozhodně si myslím, že tento způsob, který vláda zvolila, aspoň na mě nepůsobí nijak pochybně. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Já k tomu jednu poznámku, jestli dovolíte. Já také nekritizuji, že vláda neuvádí konkrétní jména kandidátů na posty velvyslanců. To se nedělá nikde a tato vláda... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Vaše vláda to projednávala stejným způsobem. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Ano, až do okamžiku, až do okamžiku, kdy druhá strana vysloví takzvané agrément, a to je souhlas. Tady předmětem kritiky je to, že pan premiér nebyl schopen odpovědět na dotaz, jestli jmenovali velvyslance a zda budou jmenovat další ambasadory. Typově, druhově, nejde o konkrétní jména, to já vidím jako ten problém, že to vytváří dojem jakéhosi trošku uličnictví a toho, že pan premiér to víceméně nechce přiznat. Že neuvede konkrétního kandidáta, konkrétní jméno, s tím já souhlasím. Počkejme si na to, až ten konkrétní kandidát opravdu bude potvrzen tou druhou stranou. A zcela otevřeně, já stejně jako asi pan kolega Tejc hájím tady zájmy České republiky a já taky nejsem příznivcem toho, aby kolem konkrétních kandidátů na ambasadory byly velké politické debaty. To vždycky oslabuje pozici ambasadora a poškozuje to zájmy České republiky. Takže měli bychom už to v zásadě respektovat a ty kandidáty, kteří byli vybráni, brát jako plnohodnotné kandidáty České republiky a podporovat je v jejich funkcích. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Posuňme se dál. Pane ministře Žáku, jakkoli nejde o váš resort, další věc, počítá vaše vláda stále i teď v demisi, že rozhodne například o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen, jak minulý týden anoncoval premiér Jiří Rusnok? 

 



Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


To já vám nemůžu říci, protože jak vidíte, tak ta vláda rozhoduje jako tým, dokáže revidovat i individuální /souzvuk hlasů/... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Právě proto, že vláda rozhoduje jako tým, se ptám vás, že jako člen týmu byste o tom měl být informován. 

 



Zdeněk ŽÁK, ministr dopravy v demisi /nestr./:


Ano, a já jako člen týmu zatím nevím, že bychom měli takovou agendu na stole a obávám se, že to není schopen opět říci nikdo, protože slyšel jste sám před chvilkou, že někdo sebevědomě tvrdí, že nová vláda tady bude za 2 měsíce. To tak může být, ale taky to tak nemusí být. Já myslím, že jestliže před sebou máme několik týdnů, tak opravdu ani taková věc, jako jsou Gripeny, nemusí být apriori schválena v řádu několika týdnů. Kdyby měla ta vláda být ve svých mandátech ještě trochu déle, tak nevím. Ale opravdu tady se mě ptáte na věci, do kterých já tak hluboce nevidím a tím, že ještě vlastně nebyla nastolena, tak si myslím, že to rozhodně není otázka nejbližší budoucnosti, protože já třeba jsem ještě žádný materiál o Gripenech ani neviděl, natož abych o něm mohl diskutovat, přemýšlet, nebo si zjišťovat odborné názory. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Dostali jsme se vlastně nepřímo k rozpuštění sněmovny, od kterého se odvine, kdy budou příští volby, jak dlouho bude vláda, ve které je pan Žák, jak dlouho bude v úřadě. Pane místopředsedo Pospíšile, hlasovat o rozpuštění sněmovny by se tedy mělo v úterý, ale z ODS a to i z úst vaší místopředsedkyně, předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové se ozývají hlasy, že ani o rozpuštění sněmovny nebude vaše strana hlasovat jednotně. Neškodíte se tím poté, co kvůli nejednotě ODS koalice ztratila onu deklarovanou stojedničkovou většinu? Nebude to pro voliče další doklad toho, že nejste schopni vystupovat jednotně a hlasovat jednotně? 

 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Je třeba férově přiznat, že na tuto věc nemáme úplně absolutně jednotný názor. Třeba kolega Šťastný konstatuje, že rozpuštěním sněmovny pouštíme levici, přijde k moci, a v zásadě má také pravdu. Nicméně na druhou stranu většina z nás v ODS říkala, že předčasné volby nechceme ve chvíli, kdy zde byla provládní pravicová stojednička. Ta tu není, ta padla kvůli dvěma poslancům bohužel za ODS, za nás, a tedy je férové přiznat, že v této krizi v tuto chvíli je nejlepším řešením podle většiny členů ODS přistoupit k předčasným volbám. Také to jasně říkáme, že to je náš majoritní názor, nikoli absolutní a nebudeme nutit tu část členů, tu část poslanců, kteří na to mají jiný názor, nechtějí pustit levici rychleji k moci, aby povinně hlasovali stejně jako zbytek klubu ODS. Výkonná rada přijala usnesení, kde řekla - za nejlepší považujeme předčasné volby jako doporučení našim poslancům. Takže to hlasování v zásadě bude, předpokládám, volné. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Podle Miroslavy Němcové řada vašich poslanců může mít dobrý důvod, aby hlasovali proti rozpuštění sněmovny. Jaký takový dobrý důvod to může být? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Ale já jsem ho uvedl. Například dneska někteří z našich poslanců uvádějí, že nechtějí se podílet na rychlém nástupu levice k moci. Je pravděpodobné, že ty volby vyhraje spíše levice a levice tak přijde k moci o půl roku dříve, než by přišla při řádných volbách. To byl také jeden z důvodů, proč jsem já váhal ve chvíli, kdy byla stojednička, a nechtěl jsem podporovat předčasné volby. Bohužel stojednička tu není, a proto třeba já osobně podpořím rozpuštění Poslanecké sněmovny, protože se myslím, že je třeba politickou krizi vyřešit. Někteří jiní naši kolegové říkají, jsme pravicoví poslanci a nemáme usnadňovat nástup levice k moci. To je ten jiný důvod, který má svou logiku. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A nemáte pocit, že spíš podpoříte argument tou nejednotou a tím hlasováním některých proti, že vám ani tak nejde o řešení situace, že hrajete spíš o čas při momentálně kritických preferencích ODS?

 

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Pane redaktore, my nehrajeme o čas, protože předpokládám, že majorita poslanců ODS podpoří předčasné volby, to je to hlavní sdělení. Ta sněmovna bude rozpuštěna. Na nás není, hlasy ODS nejsou klíčové pro rozpuštění Poslanecké sněmovny, přesto většina poslanců, předpokládám, bude respektovat usnesení výkonné rady a podpoří rozpuštění. My opravdu o nic nehrajeme. Někteří zkrátka z nás říkají - nechceme usnadňovat protivníkovi, konkurentovi, je jedno, jaké použijeme slovo, nástup k moci. A někteří z nás říkají i to - bylo by dobré, aby některé klíčové zákony jako doprovodné zákony k občanskému zákoníku byly v Senátu dopřijaty. To je ten proces, který bychom rádi dokončili v řádech, řekněme, 3, 4 týdnů. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane Tejci, toto se vám nezdá jako dobrý důvod a jako dobrý argument, proč odložit rozpuštění sněmovny? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


My se o rozpuštění sněmovny snažíme už několik měsíců, řekl bych několik let, ale ta intenzivní práce na tom začala před několika měsíci. Už máme před sebou druhé hlasování, které už bylo třikrát odloženo. Já bych rád, abychom se konečně dostali k tomu bodu, kdy budeme hlasovat, to je 20. srpna. Já jsem rád, že se přidají další poslanci k těm 121 poslanci, kteří jsme dohodnuti velmi pevně, že budeme hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Je celkem jedno, jestli těch hlasů bude 130, 150, důležité že se sněmovna rozpustí, protože skutečně za současné situace a nám to bylo zřejmé už před několika měsíci, žádná vláda, která bude silná, bude schopna řešit problémy země, nevznikne. Já samozřejmě vnímám důvody, které tady mohou být pro například prodloužení toho termínu pro schvalování některých zákonů. Určitě řada z nás měla své priority, zákon o úřednících a další, které nebudou doprojednány, zákony, kterými jsme chtěli řešit otázku třeba lichvy a podobně. Nicméně pokud bychom stále hledali důvody, proč sněmovnu nerozpustit, dostaneme se až do květnového termínu a já se obávám jedné věci. Když prodloužíme tu lhůtu, když se rozhodneme, že nebudeme, neodsouhlasíme to rozpuštění sněmovny na konci srpna a řekneme si, že to bude v polovině září nebo na konci září, tak jenom zkracujeme dobu pro příští sněmovnu, pro příští vládu pro sestavování státního rozpočtu, a to je velké riziko. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Já jenom jednu poznámku. Já nejsem pro to, aby se odkládal ten termín 21. nebo 20. srpna, ale samotné rozpuštění nečiní sněmovna. To je třeba divákům říci. Činí to pan prezident svým rozhodnutím. On klidně může rozhodnout, že rozpouští sněmovnu třeba k 10., 15. září a tím se ty zákony v Senátu mohou doprojednat. Takže mým cílem, hovořím-li o občanském zákoníku, není snaha odložit hlasování v Parlamentu, v Poslanecké sněmovně, spíše jaksi vytvořit prostor, aby pan prezident zvážil, že to rozpuštění třeba může být za 14 dní, za 3 týdny po dohodě s předsedou Senátu a po dokončení legislativního procesu. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane předsedo poslaneckého klubu Tejci, váš předseda Bohuslav Sobotka odmítl trochu nevděčnou nabídku pražského krajského výkonného výboru sociální demokracie být volebním lídrem v hlavním městě, tradičně pravicové, v tradičně pravicové Praze. Nebyla to na něj vnitrostranická léčka, jak jako předseda neuspět v porovnání s jeho stranickými rivaly? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Ne, tak to rozhodně ne. Předseda strany vždy měl a má a bude mít právo, ať už bude kdokoli předsedou strany, si vybrat bojiště, na kterém ten zápas vede. Bohuslav Sobotka společně se mnou a s Michalem Haškem několikrát kandidoval na jižní Moravě a není tedy nic divného, že bychom se měli sejít na jedné kandidátce, ale... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Čili všichni tři, předseda strany, 1. místopředseda strany a vy jako předseda poslaneckého klubu, všichni tři budete na jedné jihomoravské kandidátce. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


To se ještě ukáže, protože o kandidátkách se bude teprve rozhodovat, ale nikdo z nás nemůže za to, že se narodil na jižní Moravě a já jsem za to naopak rád, a v tomto smyslu, pokud tedy budeme oslovení svými organizacemi, abychom kandidovali, tak nepochybně kandidovat budeme. Ale nechci odbíhat od toho tématu pražské organizace. Já zase naprosto rozumím pražské sociální demokracii, že hledá silného lídra a kdo je nejsilnějším lídrem v každé straně? No logicky předseda, a logicky tedy tato pražská organizace chce získat pro nadcházející souboj, kde bude jedním z těch hlavních protivníků předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, toho nejlepšího. A samozřejmě v té chvíli hledají, oslovili Bohuslava Sobotku... 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


To padlo. 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


... ten to odmítl a bude se hledat dál. 

 

 

 

Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Miroslav Zavadil, předseda konfederace odborových svazů? 

 


Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Je to jméno, které je v tuto chvíli ve hře, ale nechci hovořit za pražskou organizaci, ani za vedení. My jsme dnes debatovali a budeme debatovat ještě v pátek o možných variantách, o kandidátech na lídry v jednotlivých krajích a... 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


A jiná varianta pro vašeho lídra v Praze. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


To je otázka spíše na pražskou organizaci než na vedení strany. Pražská organizace musí přijít s nějakým jménem a pak samozřejmě musí získat pro to souhlas vedení strany. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Tak se tedy ještě na chviličku zastavme u té vaší jihomoravské kandidátky, na které se pravděpodobně sejdete vy tři, jak jsme to říkali, Bohuslav Sobotka, Michal Hašek a vy. Nebude to trochu bratrovražedný boj, nebude to pro vás tři a hlavně pro ty dva, Bohuslava Sobotku a Michala Haška, nebezpečné z hlediska pozdějšího trumfování se, kdo kolik dostal preferenčních hlasů od voličů na jižní Moravě? Nezahráváte si s ohněm? 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


To si rozhodně nezahráváme a my už jsme si tu situaci vyzkoušeli. Nemyslím si, že by jakkoli ublížila sociální demokracii a naopak si myslím, že pokud je kandidátka silná, tak je to spíše výhoda pro tu stranu, která má silné zastoupení a já si myslím, že když jsme to dokázali v minulosti, dokážeme to i tentokrát a rozhodně z toho bude spíše užitek pro sociální demokracii a pro voliče na jižní Moravě než naopak. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pane místopředsedo Pospíšile, vás mrzí, že vás jako stranu odmítl exprezident Václav Klaus? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Mě osobně mrzí to, že se nenarovnaly vztahy mezi ODS a Václavem Klausem. Já mám rád, když lidé spolu mají dobré vztahy, jsem takový v zásadě srdečný člověk a zvlášť, když Václav Klaus je zakladatelem ODS, tak bych byl rád, aby s námi měl dobré vztahy. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Přál jste si, aby vám před volbami pomohl? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Určitě by nám nějak pomoct mohl. Na druhou stranu jsem celou dobu korektně říkal, že si nedovedu představit, že by byl volebním lídrem, nebo že by dokonce byl předsedou strany. Zkrátka předsedu strany si vybírají členové v tajném hlasování na kongresu, ale spolupráce s Václavem Klausem, která by byla spíše na takovém ideovém základě, kdy by nám radil, to si dovedu představit. Je to všude na Západě běžné, že zkrátka významní předsedové stran zůstávají členy těch stran a radí jim. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Takže vás to odmítnutí mrzí. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


U nás je to trošku jiné. V České republice předsedové a zakladatelé stran následně zakládají vlastní jiné strany a spíše s těmi stranami, kde předtím vládli, bojují. A to je bohužel projevem takové trošku nízké politické kultury u nás. Takže mě to mrzí, protože já si myslím, že by to bylo ku prospěchu. 

 



Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Nízké politické kultury bývalých předsedů, chcete říct? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Ale já bych řekl obecně české politické kultury. Já si myslím, že není úplně ideální, když někdo, kdo reprezentuje stranu, pak z ní odchází a víceméně bojuje proti té straně, a teď to říkám zcela obecně, je tu několik takových příkladů, které bychom mohli pod to zařadit. 

 


Bohumil KLEPETKO, moderátor:


Pánové, vám dvěma děkuji za návštěvu ve studiu, za rozhovor. Hezký večer, na shledanou. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Děkujeme, přeji hezký večer, na shledanou. 

 



Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu ČSSD:


Na shledanou. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS