9. srpna 2013

Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

ODS potrestala poslance, kteří aktivně nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka. Výkonná rada ODS dnes vyloučila ze strany poslance Floriána a Úlehlu. Ze strany se pakuje také lobbista Tomáš Hrdlička. Právě ten měl v kuloárech sněmovny poslance přesvědčovat a de facto tak rozbít stojedničkovou podporu pro Miroslavu Němcovou. Hostem pořadu Stalo se dnes je místopředseda Občanské demokratické strany Jiří Pospíšil. Přeji vám dobrý večer.

Krásný večer přeji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Pane místopředsedo, to vyloučení pana Hrdličky a dvojice poslanců Floriána a Úlehly bylo jednomyslné nebo přeci jenom měli nějaké zastání ve výkonné radě?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Pokud si to přesně pamatuji, ta podpora pro vyloučení byla jednoznačně dominantní. Neumím teď posoudit, jestli v případě pana Hrdličky se dva tři lidé náhodou nezdrželi, ale výkonná rada má kolem 30 členů, to sama vidíte, že naprostá většina členů kolem 80, 90 procent výkonné rady podpořila vyloučením pana Hrdličky z ODS.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Nicméně, to neznamená, že ztrácí na ODS vliv.

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Já doufám, že ztrácí i vliv. On ten vliv začal ztrácet už v minulosti. Pan primátor Svoboda ho odřízl od pražského magistrátu, přestal mít vliv na komunální politiku v Praze a já to jeho chování, kdy přesvědčil pana Floriána, aby potopil vládu, možnou vládu Miroslavy Němcové, vnímám jako určitou pomstu právě proto, že ten vliv výrazně ztrácí. V případě, že měl vliv ODS, proč by ODS takto poškozoval? To jeho chování nebo chování pana Floriána je v zásadě pomstou za něco, co bych já nazval právě ztrátou vlivu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Výkonná rada dnes nerozhodla o tom, kdo bude lídrem vaší strany v příštích volbách. Co tomu brání? Tam se přeci jedná hlavně o to, jestli to bude paní Němcová anebo pan Kuba. Proč to není možné rozhodnout stále ještě?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

My to samozřejmě rozhodneme. Říkáte stále ještě rozhodnout. Prosím, máme dva dny skutečnost, že zde není stojedničková většina v Parlamentu, ještě nebyly vůbec předčasné volby vyhlášeny a vy říkáte, proč to stále ještě není vyhlášeno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ono se už o tom docela dlouho mluví, víte, pane místopředsedo.

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Počkejte, paní redaktorko, všichni víme, že budeme reagovat na to ve chvíli, kdy opravdu ty volby budou vyhlášené. Abychom vyhlašovali lídra ve chvíli, kdy volby nejsou vyhlášené, to asi každý rozumný člověk uzná, že je trošku předčasné. Samozřejmě, že máme jasné možné kandidáty. Myslím si, že to nebude žádné bojové hlasování, že výkonná rada rozhodne konsensuálním způsobem. Já nějakou představu mám, ale prosím právě, nechme to na to další jednání výkonné rady, kde by lídr a lídři jednotlivých kandidátek měli být případně vybíráni.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Ona Miroslava Němcová v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes řekla, že chce vést ODS do voleb. Je to i ta vaše představa?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Já s tím nemám problém, myslím si, že Miroslava Němcová je dobrým a vhodným kompromisem, je to člověk, který má obrovskou zkušenost, je to pozitivní tvář ODS, já s tím nemám žádný problém.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Není škoda, že patrně do voleb předčasných nepůjdete s řádným předsedou?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Paní redaktorko, já si nemyslím, že je to velký problém. ODS má kolektivní vedení, takzvané grémium, kde jsou místopředsedové, kteří byli zvoleni na kongresu, chybí jeden člen vedení, předseda, toho nyní nahrazuje první místopředseda pan Kuba. Já si myslím, že není vhodné v tuto chvíli, řekněme dva měsíce před volbami nebo možná ještě v kratším termínu, řešit vnitrostranické otázky, svolávat volební kongres a místo toho, abychom se snažili přesvědčit voliče, aby nám alespoň někteří dali hlas, tak se zaměřit na řekněme vnitrostranické debaty o tom, kdo by byl nejlepší předseda. Bylo by to možná zajímavé pro média, ale myslím si, že by to ODS jako takové nepomohlo, takže myslím si, že po volbách bude dost času na to, aby ODS si vybrala svého nového předsedu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Vaši lídři také mluví o tom, že by rádi spolupracovali s Václavem Klausem, s bývalým předsedou Občanské demokratické strany a bývalým prezidentem. Mluvili jste o tom dnes na výkonné radě, padly konkrétní návrhy, jak s Václavem Klause spolupracovat?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Paní redaktorko, bylo to naprosto okrajové téma, zmínili to snad dva tři vystupující, a to velmi stručně a tam bylo přihlášeno asi 25 lidí do debaty, takže vidíte, že ten poměr, že to opravdu řešila desetina vystupujících a neřešili jsme formu možné spolupráce. Václav Klaus byl zkrátka předsedou ODS, je jejím zakladatelem a je správné chtít mít s ním férové a dobré vztahy, to není nic proti ničemu. Ale když bude chtít Václav Klaus hrát nějakou větší roli v ODS, tak musí získat mandát od členské základny. My jsme zkrátka demokratická strana a není možné, aby někdo rozhodl a řekl, teď přichází Václav Klaus a bude předsedou, to opravdu asi nikdo nemůže myslet úplně vážně. Takže, já říkám, proti Václavu Klausovi osobně nic nemám, myslím si, že zkrátka patří k dobrým lidským vztahům, mít se zakladatelem dobré vztahy, nechat si od něj občas poradit a na druhou stranu zkrátka byl to lídr ODS v 90. letech.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

Nicméně, někteří vaši členové tvrdí, že on je jediným, kdo může Občanskou demokratickou stranu zachránit. Tak vysoko vy nevidíte?

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Já v to moc nevěřím, já si myslím, že může poradit, poradit současnému vedení, komunikovat s ODS a bavit se o konzervativním liberálním programu, ale nedomnívám se, že by měl být zachráncem ODS. Já věřím spíše v novou generaci, mladé lidi v politice. Ti lidé, kteří už studovali na vysokých školách v roce 1989, mají zahraniční zkušenosti, vrací se do republiky, zajímá je veřejné dění v této zemi, nechtějí dominantního Miloše Zemana, který zde okupuje stát a absolutní moc. Tito lidé mohou být budoucností české pravice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:

To říká místopředseda Občanské demokratické strany Jiří Pospíšil, který byl hostem pořadu Stalo se dnes. Děkuji za to, hezký večer.

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda strany /ODS/:

Já vám děkuji a přeji vám i vašim posluchačům krásný a ne úplně deštivý večer.

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany