9. srpna 2013

Ranní interview

Hostem ranního diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Jiří CHUM, moderátor:

Kabinet Jiřího Rusnoka u poslanců neuspěl a všechno tak zřejmě spěje k předčasným volbám. Občanští demokraté budou ladit další postup odpoledne, kdy se sejde výkonná rada strany. Na té se bude řešit i osud dvou poslanců Tomáše Úlehly a Jana Floriána, kteří před hlasováním o důvěře odešli ze sněmovny a Rusnokově kabinetu tak neřekli jasné ne. V Ranním interview teď budeme mluvit s místopředsedou ODS Jiřím Pospíšilem. Dobrý den. 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

Krásné ráno přeji. Dobrý den. 


Jiří CHUM, moderátor:

Zrekapitulujme si to. Pro rozpuštění sněmovny už jsou poslanci ČSSD, TOP 09, KSČM a Věci veřejné, jak je na tom tedy ODS, podpoří předčasné volby nebo ne? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

Předpokládám, že ODS, většina jejích poslanců bude hlasovat o předčasné volby, ale prosím, teprve dneska se schází výkonná rada, což je náš vrcholný orgán a o tom bude jednat. Takže já vám neumím říci, kdo všechno, v jakém pořadí a počtu podpoří předčasné volby. Mohu hovořit pouze za sebe, za Jiřího Pospíšila a já říkám, že předčasné volby podpořím. A předpokládám z logiky věci, že dneska výkonná rada se usnese na tom, že naši poslanci podpoří předčasné volby. 



Jiří CHUM, moderátor:

Budete se na výkonné radě třeba bavit i o tom, kdo by měl vést stranu do předčasných voleb? 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

My v tuto chvíli máme vedení, pan Kuba je předseda ODS do doby, než bude další kongres a zvolí nového předsedu a paní Miroslava Němcová byla jaksi vybrána na funkci premiérky a podle rozhodnutí orgánů ODS, ale ne na dnešek, kdo bude tedy tím volebním lídrem. Jestli to bude někdo z těchto dvou, nebo jakým způsobem ODS bude toho lídra vybírat. Já si dovedu představit, že volebním lídrem by mohla klidně být Miroslava Němcová a Martin Kuba nebo kdokoliv jiný, ale prosím opět o tom budeme dneska teprve jednat. 


Jiří CHUM, moderátor:

A co Václav Klaus? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

Já si nemyslím. Já nemám nic proti Václavu Klausovi. Je myslím dobré, že ODS s ním bude spolupracovat, přeci jen byl to její zakladatel, ale nemyslím si, že Václav Klaus v tuto chvíli by měl v tuto chvíli se nést jako deux ex machina, buď být předsedou nebo volebním lídrem, zkrátka a dobře, jsou zde nějaké postupy, nějaké procedury, které už souvisí s tím, že ODS je zde 20 let a funguje demokraticky, takže to asi by bylo velmi obtížné, ale jak už jsem řekl, nebráním se tomu, aby Václav Klaus více spolupracoval s ODS a třeba kandidoval do Evropského parlamentu. 



Jiří CHUM, moderátor:

Je pravda, že po dvaceti letech situace v ODS není úplně ideální. Nebyl by právě on tím, kdo by mohl stranu pozvednout a trochu ji v uvozovkách, berte mě s rezervou, narovnal morálku? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

To já nedokážu posoudit, o tom rozhodují pouze voliči. Já pouze říkám jednoduchou věc, že pokud někdo chce vést stranu, musí získat mandát od straníků. Máme 20 tisíc členů a zkrátka v ODS se nevybírá předseda tak, že by to někdo určil. My nejsme jako jiné politické strany, které jsou méně demokratické. U nás je předseda volený kongresem. To je odpověď na váš dotaz. 


Jiří CHUM, moderátor:

V táboře ODS se při hlasování o důvěře Rusnokově kabinetu objevili dva rebelové, Jan Florián a Tomáš Ulehla. Jan Florián už ODS opustil. Vy jste věděl dopředu o tom, že se chystají ze sálu odejít a zdržet se tak hlasování nebo jste byl také překvapen? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

Já jsem nic takového nevěděl. Jak jsem řekl několikrát do médií. Nikdo z ODS, nic takového nevěděl, protože ještě den před hlasováním všichni poslanci ODS potvrdili předsedovi Kubovi, že budou hlasovat jednotně v duchu rozhodnutí ODS. To znamená aktivní nepodpora Rusnokově vládě. Ne nějaké odchody a tak dále. Proto já považuji jejich jednání za obrovský podraz. Protože, kdyby dopředu deklarovali, že mají určitý politický názor a jednali s vedením ODS, tak se to dá možná ještě obhájit, byť tedy by měli ti, co jsou demokraté, respektovat, pokud většina se pro něco rozhodne, měla by to menšina respektovat, ale jak už jsem řekl, podraz je to proto, že nikdo o tom nevěděl a dozvěděli jsme se to v zásadě hodinu před hlasováním. 



Jiří CHUM, moderátor:

Mluví se o tom, že za vším stojí člen pražských občanských demokratů a lobbista Tomáš Hrdlička, co se říká uvnitř ODS? 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:

Já to neumím vyloučit, uvnitř ODS se povídají podobné věci. Je fakt, že pan Florián byl naprosto nevýrazný poslanec, který se ani jednou za celou dobu ve sněmovně, a máte přes tři roky, nepromluvil, v zásadě asi většina lidí neví, jak vypadá, a pocházel z té části ODS, kde pan Hrdlička má výrazný vliv, takže je to asi pravděpodobné. Já to neumím dokázat. V každém případě si myslím, že je třeba, aby z toho ODS vyvodila důsledky. 



Jiří CHUM, moderátor:

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil byl hostem Ranního interview Radiožurnálu. Děkuji vám na hledanou. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS