6. srpna 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Vladimír KROC, moderátor:


Strany bývalé koalice se o společném postupu budou radit večer, důvěru Rusnokově vládě ale dlouhodobě vylučují. Už teď jedná grémium Občanské demokratické strany a přímo tam jsme zastihli místopředsedu strany a místopředsedu Poslanecké sněmovny Jiřího Pospíšila. Dobrý den. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Dobrý den přeji. 

 


Vladimír KROC, moderátor:


Tak, jak jsme slyšeli, Karel Schwarzenberg prohlásil, že pokud vláda Jiřího Rusnoka nedostane důvěru zítra, takže tedy ODS společně s TOP 09 a LIDEM představí svůj kabinet, který se bude opírat o většinu ve sněmovně a podle Karla Schwarzenberga, ten tedy věří, že by prezident Miloš Zeman takovou vládu jmenoval, je to zároveň stanovisko Občanské demokratické strany? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Pane redaktore, já jsem zaznamenal vyjádření pana Schwarzenberga v médiích. Grémium teprve začíná jednat, poté bude výkonná rada, takže prosím, na stanovisko strany se mě ptejte až po jednání orgánů ODS. Je to určitě téma, které dneska budeme debatovat, chcete-li slyšet můj osobní názor, mně se tato myšlenka líbí, myslím si, že je třeba veřejnosti ukazovat, že vedle toho, že v parlamentu, v Poslanecké sněmovně je většina 101 hlasu, která by mohla efektivně vládnout, tak je zde i hypotetická vláda složená z jednotlivých ministrů, takže mně se ta myšlenka líbí, ale prosím naše stanovisko bude známo až po jednání našich orgánů. 

 



Vladimír KROC, moderátor:


Pane místopředsedo, do jaké míry je hypotetická ta vláda, protože ono to vypadá z prohlášení šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga, že už máte adepty na jednotlivé posty?

 

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Já se přiznám, že jsem nebyl u těchto jednání, neumím, nebo nejsem schopen vám říci, na čem se dohodli zástupci ODS a TOP 09, protože teprve teď, jak jsem řekl, zasednou naše orgány a tam pan předseda Kuba a paní kandidátka na premiérku, paní Němcová nám budou říkat poslední aktuální informace, takže já fakt ty informace nevím, teprve se je dozvím, tak prosím neumím to v tuto chvilku zhodnotit. 

 


Vladimír KROC, moderátor:


Přesto se ale zeptám, dá se předpokládat, že právě případná vláda a její složení by mělo být tím hlavním námětem jednání TOP 09, LIDEM a ODS dnes večer, je to tak? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


To fakt já vám teď neumím říci. Předpokládám, že budeme ladit, nebo že naši zástupci budou ladit postup na zítřek, ODS nepodpoří vládu premiéra Rusnoka, je to pro nás principiální záležitost a o dalších věcech podle mého názoru bude třeba se bavit až po zítřku, protože jak dopadne Rusnokova vláda, dneska lze odhadovat, nicméně není zde žádná jistota. A podle mého názoru bychom další postup ze strany stran vládní koalice měli řešit až po zítřku. 

 



Vladimír KROC, moderátor:


Ale s premiérem Rusnokem už se nikdo z vás nemá potřebu setkat, je to pro vás uzavřená věc? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


My jsme to říkali celou dobu. Premiér Rusnok přijal mandát od pana prezidenta, nevedl debatu se zástupci politických stran v parlamentu. Jeho ministři činí kroky, které jsou v rozporu s tím, co by měla dělat vláda, která nemá důvěru, viz odvolání ředitele Národního divadla a jiné a jiné věci, takže my teď nepovažujeme nutné s panem Rusnokem vést dialog, protože opět opakujeme, není to o panu Rusnokovi, je to o principu, že v parlamentní demokracii mají vládu sestavovat politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, nikoliv pan prezident, který si vybere svého dobrého známého a z něj udělá premiéra. Tohle je systém, který funguje v prezidentské demokracii a tam je taky prezident politicky a právně odpovědný. Náš prezident z ústavy odpovědný není, ale chtěl by mít pravomoci, které má třeba americký, francouzský nebo jiný prezident, ale tam je také jiná odpovědnost. 

 


Vladimír KROC, moderátor:


V případě, že by tedy představila koalice svoji vládu, Miloš Zeman požaduje 101 notářsky ověřených podpisů. Vy jste tento požadavek označil za šikanózní a absurdní, jak by tedy nakonec ODS postupovala? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


I o tom dneska povedeme debatu. Já jsem řekl a na to trvám, že mi nepřipadá normální a logické, aby poslanci úředně ověřovali své podpisy někde u notáře, protože úředně se ověřuje podpis u té osoby, kde do budoucna může nastat spor, zda něco podepsala nebo nikoliv, ale pokud veřejná osoba - politik něco podepíše a veřejně v médiích to stvrdí, no, tak je přece absurdní, aby chodil k notáři, tam to ověřoval. Ověřuji podpis závěti nebo nějaké jiné listiny, kde do budoucna může nastat spor, jestli ta osoba to podepsala, nebo ne, ale politický závazek s úředně ověřeným podpisem, přiznám se, že o tom jsem ještě neslyšel. To je opravdu absurdní záležitost a vnímám to právě ze strany pana prezidenta jako takové pošťouchnutí a použil jsem ten termín trošku šikanózní záležitost. 

 



Vladimír KROC, moderátor:


Místopředseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny Jiří Pospíšil. Díky. Na shledanou. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Děkuji a přeji všem krásný teplý den. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR
předseda Stínové asociace krajů ODS