9. srpna 2013

ODS podpořila zrušení sKarty

sKarta končí. Na své čtvrteční schůzi o tom rozhodla Poslanecká sněmovna. Pro zrušení hlasovali také poslanci ODS, kteří po ukončení projektu sKarty volali dlouhodobě.

„Karta sociálních systémů byl dobrý nápad, který ale bohužel zničila špatná realizace Ministerstvem práce a sociálních věcí. Vláda ODS dala ministerstvu, vedenému našim koaličním partnerem TOP 09, dostatek času na nápravu chyb. Ve chvíli, kdy ale bylo jasné, že MPSV ani tuto lhůtu nevyužije, nebylo jiné cesty, než sKartu zastavit. sKarta neuměla dohlížet na nezneužívání dávek, nepřinesla státu úsporu a naopak jen šikanovala zdravotně znevýhodněné. To jsme nyní ukončili,“ konstatuje členka sněmovního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová.

„Občanská demokratická strana na tyto problémy upozorňovala dlouhodobě a vždy nabízela ministrům TOP 09 pomoc s opravou systému. Zdůrazňuji, že smlouva o využívání sKaret byla podepsána v rozporu s koaliční dohodou i to, že TOP 09 za zády koalice připravovala sKartu tak, aby byla de facto povinná pro všechny příjemce dávek, nejenom pro ty, kdo je zneužívají. To ODS vždy odmítala,“ říká Zbyněk Stanjura, poslanec ODS.

Poslanci ODS přišli nad rámec původního návrhu na zrušení sKaret s několika pozměňovacími návrhy. „Chtěli jsme dát každému příjemci dávek možnost zřídit si chráněný účet, který by nepodléhal exekuci. Účet by si každý zájemce mohl vést u libovolného bankovního domu. Ačkoli to se nakonec prosadit nepodařilo, důležité je v prvé řadě to, že Drábkova sKarta byla nakonec ukončena,“ dodává Lenka Kohoutová.