7. srpna 2013

Události, komentáře

Hostem komentovaných událostí ČT24 byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Dobrý večer. Vláda Jiřího Rusnoka dnes nedostala důvěru v Poslanecké sněmovně. Zároveň se zhroutila stojedničková většina bývalé koalice. Dva poslanci ODS před hlasováním o důvěře opustili sál. V reakci na to udělala to stejné taky šéfka LIDEM Karolína Peake. Poslanci navíc zítra začnou ve sněmovně jednat o rozpuštění dolní komory a uspořádání předčasných voleb. Řešení podporují poslanci TOP 09 i ČSSD. Vítejte v komentovaných událostech. Úřadující předseda ODS Martin Kuba. Dobrý večer. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Hezký večer. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Dobrý večer. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:


Také přeji dobrý večer. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A předsedkyně LIDEM Karolína Peake, hezký večer i vám. 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Dobrý večer. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Kubo, kabinet nemá důvěru, ale zároveň se tedy zbortila většina ve sněmovně. Jak můžete vysvětlit, že se dnes rozpadla kvůli ODS stojedničková většina bývalé koalice? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 

Vysvětlit to mohu pouze tak, že je to osobní rozhodnutí, podle mého trochu osobní selhání těch dvou poslanců, kteří se rozhodli hlasovat nebo zachovat se naprosto mimo ty principy, které hájila a obhajovala ODS, a tito pánové se musí svým voličům z toho zodpovídat. Pro mě je to poměrně smutná zpráva, já jsem o tom mluvil, že ve sportu, když se prostě v nějakém týmu nějaký hráč rozhodne, že nedodrží tak pravidla, nějak prodá ten zápas klíčový, pro ten tým, že je to velmi, velmi špatné, že těžko pak může být součástí takového týmu, takže... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže budou vyloučeni poslanci Úlehla a Florián? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


V této chvíli poslanecký klub jedná o tom, že by už by neměli být členy poslaneckého klubu. Není možné mít v řadách ODS členy, kteří nerespektují tu většinu a tu ideovou podstatu, která ODS hájila, protože my jsme přesvědčeni, že pravicoví voliči nás v této chvíli podporovali právě proto, že jsme hájili principy parlamentní demokracie, částečně se nám to podařilo v tom, že jsme zabránili vzniku prezidentské vlády, kterou by prezident nadiktoval parlamentu, ale to selhání... 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Takže budou vyloučeni, pane Kubo, přímo vyloučeni? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Jak jsem vám, paní redaktorko, říkal, že budou vyloučeni z klubu a nebudou součástí klubu. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Zítra? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 

Já myslím, že ten klub přijme to usnesení možná ještě dnes, já jsem teď musel odběhnout teď za vámi, takže jsem na zbytku toho klubu nemohl být. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Vy jste to čekal nebo vůbec jste nic netušil? Tento záměr přišel s vlivným hráčem ODS Tomášem Hrdličkou, on oslovil vaše poslance s tím, aby prosadili rychlé předčasné volby, no a dva vaši poslanci toto volání vyslyšeli. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Jestli takové volání přišlo, já nevím, já jsem žádné takové volání neviděl. Ti poslanci musí říct, na co slyšeli, kdo je oslovoval a co vlastně vyslyšeli. A já myslím, že budoucnost ukáže, co stálo za těmi motivy a proč taková rozhodnutí udělali. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Paní Peake, proč jste se nakonec vy rozhodla při hlasování o důvěře vládě opustit sál? 

 


Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Dobrý večer. Nabyla jsem dojmu a ukázalo se, že to bylo pravda, že stojednička zkrátka neexistuje. Můj hlas proti Rusnokově vládě, proti důvěře Rusnokově vládě byl hlasem pro dohodu o stojedničce, o stojedničce hlasů z ODS, TOP 09 a LIDEM, která podpoří Miroslavu Němcovou, která podpoří ty priority, se kterými jsme přišli my. 101 hlasů pro zákon o úřednících, o financování politických stran nebo pro zákon o registru smluv. ODS, tak jak už se to jednou stalo v minulosti Mirku Topolánkovi, podtrhla svého vlastního lídra, tentokrát Miroslavu Němcovou. Je mi jí osobně velmi líto a jsem nerada, že to takto dopadlo, nicméně hrát toto divadlo až do konce jsem považovala za absurdní. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ale vaši poslanci i tak drželi tu původní dohodu a hlasovali proti vládě i tak, jestli to nemůže nějakým způsobem prohloubit tu rýsující se pověst anebo pověst, kterou vám někteří přisuzují, že jste politička, která letí tam, jednou vítr, podruhé plášť. Kam vítr, tam plášť, tak je to správně. 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Ne, já jsem hlasovala podle, já jsem dnes žádný vítr odnikud nezachytila, nikdo mi žádný vítr do plachet nefouknul, rozhodla jsem se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. O svém rozhodnutí jsem kolegy informovala, nikdy jsem nepřesvědčovala, nemotivovala své kolegy v poslaneckém klubu ani jsem na nich neklečela, aby hlasovali nějakým způsobem. Hlasovali tak, jak se rozhodli, tak jak deklarovali v minulosti. Já jsem už v neděli po Otázkách Václava Moravce jasně deklarovala, že jedinou věcí, která může zviklat mé jasné stanovisko, tedy hlasování aktivně proti důvěře Rusnokově vládě, by bylo, kdyby se rozpadla stojednička. Ta se dnes vinou ODS rozpadla. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Prezident Miloš Zeman vám dnes v Poslanecké sněmovně poměrně ironicky gratuloval k funkci, k postu stínové ministryně vnitra, vy jste potom řekla, že žádná taková dohoda neexistuje, přesto jste vlastně opustila sál, tím jste jakoby snížila kvórum, zvyšovala jste svým způsobem šanci na získání důvěry vládě Jiřího Rusnoka, což se ale nakonec nestalo. Nemůže to být bráno právě jako projev vaší slabosti, anebo i to vlastně, že jste takto reagovala v reakci nebo v kontextu s tím, co vlastně dnes Miloš Zeman o vás ve sněmovně řekl? 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Myslíte, že to byla reakce na hloupé sexistické poznámky prezidenta republiky? Ne, tak to mi věřte, že sice tyto poznámky za hloupé a sexistické považuji, ale za ještě hloupější bych považovala nějaký pocit ukřivděnosti nebo nějaký pocit, že musím dokázat, že nejsem tak slabá a že umím dělat i nečekané kroky, tak tím to rozhodně motivováno nebylo.

 

 

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Já si nemyslím právě, že by to byla reakce na to, ale jestli právě proto, že jste to udělala, i když tyto výroky proti vám zazněly, jestli jste tím vlastně neprohloubila nějaký takový status vlastně slabé předsedkyně LIDEM, která jediná hlasovala nebo opustila ten sál navzdory tomu ostatnímu přesvědčení v klubu nebo mezi poslanci LIDEM, přestože o vás prezident mluvil tak, jak o vás mluvil, nikoliv jako reakce na to. 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Moje dnešní rozhodnutí nebylo rozhodnutím jednoduchým a jednoduchá rozhodnutí dělají slabí lidé. Moje rozhodnutí dnes změnit svůj, svoje původní stanovisko v návaznosti na rozhodnutí členů ODS bylo rozhodnutí složité a myslím, že složitá rozhodnutí dělají lidé, kteří mají alespoň špetku odvahy. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


A co jste tím ale chtěla dokázat? Co tím chcete říci nebo co to bylo za poselství? 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Chci tím jasně říci, že jediným krokem, který může vyřešit tuto situaci, tím nejzdravějším restartem té hluboké politické krize, kdy se ukázalo, že dlouze deklarovaná stojednička opravdu neexistuje, jsou pouze předčasné volby. Okamžitě po svém rozhodnutí jsem mluvila s předsedou klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem a řekla jsem mu, že jsem okamžitě připravena připojit svůj podpis pod listinu poslanců TOP 09, případně na separátní listinu, kterou podpořím svolání mimořádné schůze a rozpuštění Poslanecké sněmovny. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Zaorálku, rozpadl stojedničkové většiny samozřejmě hraje do noty ČSSD, předpokládám, že rozpuštění sněmovny je pořád pro ČSSD priorita, takže to vítáte. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:


No já jsem samozřejmě rád a myslím, že sociální demokraté jsou rádi, že Bohuslavu Sobotkovi takto znamenitě vyšla jeho strategie. My jsme vlastně celý den přesvědčovali sněmovnu a vládní koalici, že těch jejich 101 je pomysl, včera jsme celý den poslouchali, jaká je to pevná stojednička a vlastně jsme během toho dne sledovali rozpad té stojedničky. To, jak se to dělo, ve mně vyvolávalo pocit, že ta situace se mění podle toho, jak se rychle z jaké strany nakupuje. A to je přesně situace, ve které si podobná sněmovna nezaslouží nic jiného než rozpuštění. A co se týče postoje paní Karolíny Peake, tak to bylo pro mě taková vrchol toho, co jsme prozatím zažili, protože mně paní Karolína Peake připomíná toho italského kapitána Schettina, který opustil tu potápějící se loď a nechal svou posádku, ať si plave sama, kam se jí zlíbí. Takže já mám dojem, že v tom byl takový pěkná ukázka toho, jaká stojednička nám byla předkládána a jak je solidní a pevná. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Paní Peake, jen stručně, připadáte si, cítíte se podobně jako kapitán Schettini? 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Ne, pan Zaorálek je dlouhodobě můj fanoušek a je to v každém případě oboustranné tato v uvozovkách "náklonnost". Nepřipadám si jako kapitán Schettini, zkrátka hlasovala jsem jako každý poslanec podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A to mi velelo, že jediným možným krokem v této situaci, kdy na jednu z nejsilnějších stran v Poslanecké sněmovně se absolutně nelze spolehnout v jakýchkoliv dohodách, a že už jsem se těch nedodržených dohod ze strany ODS užila, toto byl pouze ten pomyslný vršek ledovce, tak jediným možným krokem jsou skutečně předčasné volby. A samozřejmě, že to není v zájmu mé politické strany, není to v zájmu mém vlastním, ale rozhodně je to v zájmu České republiky. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Kubo, bude ODS hlasovat pro rozpuštění sněmovny? TOP 09 už řekla, že se k tomuto připojí. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My samozřejmě po dnešku, po tom, kdy neplatí stojednička, považujeme předčasné volby jako za jedno z relevantních řešení a chceme se v nejbližších dnech sejít s našimi politickými partnery v Poslanecké sněmovně a diskutovat o tom, jakým způsobem a v jakém termínu toto, toto řešení by bylo navrhováno. Je to relevantní diskuse, kterou určitě zahájíme. 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:

 

A připojí se ODS nebo ne? Nebo jak dlouho bude ta diskuse trvat? V tuto chvíli nemůžete říct, zda dáte své hlasy k těm 120, které by rozpustily Poslaneckou sněmovnu, pane Kubo? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Paní redaktorko, vy byste vždycky po nás chtěli všechny ty rozhodnutí během pár minut. My se o těchto  věcech chceme bavit s našimi partnery v Poslanecké sněmovně, jsme také přesvědčeni, že ten termín je třeba hledat ve vztahu ke schválení rozpočtu, máme dnes vládu v demisi, já si rád poslechnu názory jednotlivých partnerů. My samozřejmě uznáváme, že předčasné volby jsou relevantním řešením, my jsme se mu nikdy nebránili, jsme plně připraveni o něm diskutovat, ale pokud dnes tady v tuto minutu ode mě chcete říct, jak to bude zítra pozítří, já mám pocit, že je minimálně zítra a pár dnů čas si k tomu s partnery v Poslanecké sněmovně sednout a natimovat to tak, aby to bylo pro Českou republiku správně. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Ale pokud počítám dobře, tak i bez vás by vlastně se těch 120 hlasů našlo, takže to už vlastně bude jenom od vás nějaké symbolické gesto, buď se přidáte, nebo ne. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Je jasné, že pro rozpuštění sněmovny musí hlasovat 120 poslanců, jak se ty hlasy naskládají, to nám ukážou budoucí dny a je třeba hledat nějaké řešení, které bude pro Českou republiku optimální. A znovu říkám, my jsme na to připraveni. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Rozpustí-li se sněmovna, druhý pokus prezidenta směrem k sestavení další vlády ztrácí smysl. Prezident Zeman by ale ani tak s druhým pokusem nespěchal. Pane Zaorálku, prezident Miloš Zeman řekl dnes právě v Poslanecké sněmovně, že dokud nebude vyšetřen ten případ, který dozoruje vrchní státní zástupce Ištvan, tak i kdybyste ho lámali kolem, druhý pokus by nepodnikl. Co jste říkal tomu výroku? Tím už se vlastně dostáváme k tomu dnešnímu dopolednímu dění v Poslanecké sněmovně. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:


To je něco, co je asi evidentní. Tady tento ústavní postup by se neměl spojovat s žádným nějakým jiným podobným dějem. I když jsem pochopil z vystoupení prezidenta, že se jedná o týdny, to znamená, že se nejedná snad ani o měsíce v tom čekání, přesto jsem přesvědčen, že podobný způsob, ta ústavní procedura by se neměla rozhodně spouštět v návaznosti na nějaké podobné vyšetřovací procesy, takže já to nepokládám za šťastné, ale jsem přesvědčen, že v této chvíli to už není tak aktuální. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Nyní není, ale, pane Kubo, poslanci by stejně nic nezmohli, pokud by prezident otálel s druhým pokusem a čekal na došetření kauzy vrchního zástupce Ištvana. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Jak jste se mě včera, paní redaktorko, ptala, jakým způsobem bychom prezidenta donutili, a já jsem vám odpovídal, že ho donutit nijak neumíme. Pro mě je spíše zvláštní, že zaznělo v tom projevu pana prezidenta, že se svými kroky počká na nějaké oznámení vrchního státního zástupce Ištvana po tom, co ho pan vrchní státní zástupce navštíví na Hradě, velmi to zpochybňuje nezávislost, nepropojenost politické a výkonné moci. A mám pocit, že to není dobrý signál a velmi mě to v tom projevu pana prezidenta zaskočilo. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Vrchní státní zástupce Ištvan řekl Hospodářským novinám, že vyšetřování přinese v řádu týdnů senzaci. Podle všeho napojení politiků na mafiánské struktury. Nejsou v tomto směru obavy namístě právě z pokusu o zametení, které dříve nastiňoval tedy právě prezident Miloš Zeman?

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pokud je to otázka na mě, já znovu říkám, my už 7 nebo 8 týdnů nebo 6 týdnů od té události čekáme a ptáme se, kde nebo čí byly ty finance zabavené, čí byly ty zlaté cihly, jakou ta kauza, která byla v podstatě vytvořená jako spojení tří těch kauz dohromady, má vazbu na ty finance, které byly zabaveny, to se ODS relevantně ptá. Já myslím, že se na to budou ptát občané České republiky a věříme, že se velmi brzo tyto věci dozvíme, protože se ukazuje, že velmi pravděpodobně to s kauzou poslanců nesouviselo a že kauza poslanců byla víceméně o té právnické disputaci, je-li úplatkem přijetí nějakého místa nebo není, což je samozřejmě relevantní asi diskuse, nevím, jestli ten postup tak, jak byl razantní, tomu, té jemnosti té diskuse odpovídal, protože poslanci už k toho chodili vypovídat v dubnu na policii a najednou v červnu byli zadrženi a na měsíc dáni do vazby. Ale i my voláme po tom, aby se česká společnost dozvěděla, s čím souvisely ty finance a kam patří. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Kubo, děkuju pro tuto chvíli. Prezident Zeman dnes před poslanci vyvracel názory, že i po volbách by se jmenováním vlády zacházel po svém. 

 



Miloš ZEMAN, prezident České republiky (záznam): 


Po volbách jmenuji předsedou vlády představitele vítězné strany, a to nezávisle na tom, jaká strana to bude, a budu se samozřejmě těšit na spolupráci s politickou vládou, která jako jediná bude mít mandát provádět nezbytné reformy. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Zaorálku, kde berete jistotu, že když jste teď při tom hlasování vyhověli prezidentovi, byť to nedopadlo, že si to nevyložil jako vaši slabost do budoucna? Myslím slabost ČSSD. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:

 

Podívejte se, jediná síla strany je nakonec v tom, jaký udělá výsledek ve volbách, takže když sociální demokracie bude mít podporu, tak z toho bude samozřejmě pramenit síla jejích představitelů. A to je nejlepší odpověď a to bude také nejlepší základ jakékoliv vlády se silným mandátem. A my pořád si představujeme, že ty volby jsou k tomu největší šance a uděláme všechno pro to, a já mohu říci, že těch 54 hlasů, které ve sněmovně sociální demokracie má, tak budou všechny sloužit k tomu, aby se nám podařilo ty volby co nejrychleji připravit. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Neoslabil se tak ale Bohuslav Sobotka nadmíru, těmi nejrůznějšími zvraty v těch postojích? Podle některých politologů si tak pod sebou podřízl větev ve straně. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:


Já si myslím, že Bohuslav Sobotka především řekl, že tím cílem, kterého potřebujeme co nejrychleji dosáhnout, jsou předčasné volby. A bylo to podle mě výhodné zdaleka nejenom pro jednu politickou stranu, ale opravdu pro tuhle zemi. To jediné může vytvořit vládu, která bude schopná být partnerem, věrohodným partnerem v Evropě, investorům a dokonce bude dávat stabilitu i investorům, kteří už tady jsou v České republice, pro jakoukoliv změnu v této zemi je to předpoklad, takže já si myslím, pokud se toto povede, tak to pozici Bohuslava Sobotky posílí. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Prosím velmi stručně, otázka na vás všechny, kdy budou předčasné volby? Měsíc, termín. Pane Kubo. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já znovu říkám a už jsem to říkal, já to neumím v této chvíli odpovědět, bude záležet na politických stranách, jak se na tom shodnou a my jsme připraveni o tom jednat. 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Pane Zaorálku, váš odhad. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:


Můj odhad je říjen, přijatelný termín. 

 

 



Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Odhad paní Karolíny Peake. 

 



Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Snad nejpozději do konce roku, ale samozřejmě že záleží na tom, jak politické strany skutečně naplní ta slova o tom, že předčasné volby skutečně chtějí. 

 


Daniela DRTINOVÁ, moderátorka:


Já vám děkuji, na shledanou. 

 



Lubomír ZAORÁLEK,  místopředseda PS PČR a místopředseda ČSSD:


Také děkuji. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Na shledanou, hezký večer. 

 


Karolína PEAKE, předsedkyně LIDEM:


Na shledanou, dobrou noc. 

 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města